Današnji izbor za predstavljanje je Vinarija Arsenijević koja je jedna od vinskih proizvođača iz šumadijske regije u Srbiji. Vinogradi su zasađeni u mjestu Vinča.

Glavni atributi ove vinarije su sledeće etikete: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rose, Merlot, Cabernet Sauvignon Limited Edition.

Evo šta u ovoj vinariji kažu o svom nastanku i poslovanju 

Vinarija Arsenijević se nalazi u selu Vinča pored Topole. Selo Vinča je od davnina poznato po uzgajanju vinove loze i proizvodnji vina. Još su stari Rimljani selu dali ime Vincea, baš po vinu i vinogradima koji su tu sađeni. Procvat vinogradarstva u oplenačkom kraju počinje 1903. godine, kada je kralj Petar Karađorđević, osnovao venčačku vinogradarsku zadrugu koju su činili vinari i vinogradari iz svih vinorodnih sela oko Topole. Tada je u Topoli i okolini bilo oko 1500 hektara vinograda.

Dalje se vinarstvo i vinogradarstvo razvijalo u selu Vinča i trajalo je i između dva svetska rata. Baš tada i počinje priča o vinarstvu i vinogradarstvu u porodici Arsenijević. Kada su proizvodili vino i prodavali ga ili menjali za druge proizvode koje u Vinči i Topoli nisu imali. Posle drugog svetskog rata i promena koje su se desile u našoj zemlji, vinogradarstvo postaje neisplativo i ljudi masovno uništavaju vinograde i sade druge kulture. Tako i u Vinči, većina domaćina se orjentiše na voćarstvo i stočarstvo, ostavljajući po neki čokot vinove loze, da seća na tradiciju i čuva je od zaborava. Porodica Arsenijević, ostavlja jedan vinograd zasađen sortom Muskat Hamburg i nastavlja da proizvodi grožđe za jelo, ali uvek se tu našlo i malo za proizvodnju vina. Time je duga tradicija nastavljena i nije ugušena kao vinogradarstvo u našoj zemlji u tom periodu. Posle 2000. sa renesansom vinarstva u Srbiji i porodica Arsenijević se okreće tradiciji i ponovo sadi vinograde. Tako je 2004. godine zasađen prvi vinograd u kome se proizvodilo vinsko grožđe namenjeno poznatim vinarijama u okolini. 2013. godine je osnovana Vinarija Arsenijević i tada počinje samostalno da proizvodi vino. Koristeći modernu tehnologiju i tradicionalan pristup, vinarija godišnje proizvede oko 30.000 litara kvalitetnog vina. Od 2014. godine Vinarija Arsenijević postaje punopravni članovi udruženja vinara Šumadije i time ulazi u elaborat za zaštitu geografskog porekla vina. Od tada vina nose oznaku kvalitetnih i vrhunskih vina proizvedenih u Šumadiji, čime država garantuje naš kvalitet i posvećenost šumadijskom podneblju.

Vina Vinarije Arsenijević

Chardonnay

Chardonnay 100%

Lagan i lepršav, sa aromama tropskog voća, kruške, vinogradarske breskve i zrelih kajsija, predstavlja pravi izbor ovog leta. Na ukusu svež i hrskav, umereno pun…

Slaganje uz hranu                 

Prolećne i letnje salate, riba i plodovi mora, rižoto, kremaste paste, bela mesa sa prelivima, meki sirevi

Detaljni podaci

Belo vino, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 13,5%

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc 100%

Šumadija je već uveliko poznata kao odlično podneblje za Sauvignon Blanc. Arsenijević Sauvignon Blanc predstavlja baš to najbolje što Šumadija daje. Različitim momentima berbe uspevamo da dobijemo kompleksonst aroma koje idu od zelenih nota paradajza, paprike pa sve do izraženih tropskih nota. Na ukusu puno i harmonično, sa iraženom svežinom…

Slaganje uz hranu                 

Sve vrste morske i rečne ribe kao i sva jela od ribe. Piletina u svim oblicima i kombinacijama će jako lepo parirati našem sovinjonu. Paste i jači sirevi.

Detaljni podaci

Belo vino, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 12,5%

Rose

Muskat hamburg 100%

Jedan ne tako tipičan roze, napravljen od sorte muskat hamburg. Kombinovanjem različitih tehnologija dobili smo vino izažene aromatike i umereno punog ukusa. Na mirisu dominiraju note ruže i jagodičastog voća, dok je ukus osvežavajući i lepršav. Veoma ga je lako upariti sa različitim vrstama hrane…

Slaganje uz hranu                 

Sve vrste predjela, kulen, pršut, dimljeni vrat. Jako lepo se slaže sa različitim vrstama sireva. Ćuretina, prasetina i jagnjetina, kao i sve vrste roštilja.

Detaljni podaci

Rose vino, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 13%

Merlot

Merlot 100%

Voćno i elegantno su dve reči koje najbolje opisuju Merlot iz Vinarije Arsenijević. Note zrelog crvenog voća, borovnice i kupine, zaokružen aromom čokolade i lista duvana. Na nosu lepršav i divlji, dok je na ukusu smeran i zaokružen, srednje punog tela i pitak.

Slaganje uz hranu                 

Crvena mesa, biftek, ramstek, lovačke šnicle, T-bone stek. Sve vrste roštilja i jagnjetina. Od sireva, najbolja kombinacija je kamembert.

Detaljni podaci

Crveno vino, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 15%

Cabernet Sauvignon Limited Edition

Cabernet Sauvignon 100%

Kompleksan i jake taninske strukture, ali istovremeno i brižljivo usklađenih aroma šljive, višnje i blage note začina.

Slaganje uz hranu                 

Crvena mesa, biftek, ramstek, lovačke šnicle, T-bone stek. Sve vrste roštilja i jagnjetina.

Detaljni podaci

Crveno vino, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 14%

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila: vinarijaarsenijevic@gmail.com ili telefonom na broj: 060 0186659.

Osim putem email-a i telefona, možete kontaktirati vinariju putem društvenih mreža ili web adrese: https://www.instagram.com/vinarijaarsenijevic/, https://www.facebook.com/vinarijaarsenijevic/, https://www.vinarijaarsenijevic.rs/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte