Današnji izbor za predstavljanje je Vinarija Bela Kula koja se nalazi u Župskoj regiji u Srbiji. Čokoti vinove loze ove vinarije se nalaze u mjestu Trnavci.

U ponudi ove vinarije se nalaze sledeće etikete: Askurđel, Burgundac Sivi, Nestor.

Više detalja o vinariji

Vinarija Bela Kula je nastala krajem 2017. godine iz želje jednog od naslednika mnogobrojne familije Radenković koja je rodom iz sela Trnavci u Župi aleksandrovačkoj, da održi tradiciju proizvodnje vina dugu četiri generacije. Vinarija pretežno proizvodi vino od svog grožđa iz starih zasada u Župi, koji se nalaze na potezima koji nose specifičnost zemljišta i mikroklime nadaleko čuvenih lokaliteta Varina i Carigrad.

Vina Vinarije Bela Kula

Askurđel

Italijanski Rizling i Graševina

Askurđel predstavlja kupažu sorti Italijanski rizling i autohtone Smederevke, sa već dobro poznatog poteza Varina u okolini sela Trnavci u vinorodnoj Župi. Specifičan mikroklimat lokacije, kao i podloga koju čini beli vulkanski tuf, u Župi poznat kao belobrežina, daje mu izuzetnu mineralnost kao i poseban voćni, gotovo muskatni aromatski karakter, iako u samoj kupaži ne učestvuje ni jedna muskatna sorta. Ime je poneo po terminu koji predstavlja pretka sedmog kolena, koji je u konkretnom slučaju i predak familije koji je prvi poneo prezime Radenković

Slaganje uz hranu                 

Fantastično će se složiti sa belim mesom, belim sosevima, belom ribom, svim vrstama salata, kao i svim vsrtama testa i pizza, a neće biti u svađi ni sa roštiljom.         

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12-13%

Burgundac Sivi

Pinot Grigio

Ovo vino je vino alzaškog tipa, izuzetno snažnog karaktera, jakog uljastog tela, intenzivnog ukusa i visokog, ali dobro izbalansiranog alkohola od 13,5 %. Obiluje aromama južnog voća, kruške, dinje, sa bademastom dugom završnicom.

Slaganje uz hranu                 

Rečna riba poput soma, smuđa, šarana, kao i uz morsku ribu i razna pečenja

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13,5%

Nestor

Žilavka

Nestor je vino rođeno od sorte Žilavka koju su preci familije Radenković spazili tokom proputovanja kroz Hercegovinu. Opčinjeni potencijalom sorte u hercegovačkom kršu, u bisagama na konjima doneli su vioke koje su okalemili i zasadili na beloj peskovito mineralnoj podlozi vulkanskog tufa čarobne Varine još daleke 1931. godine. Stari vinograd bez naslona, tzv. župske sadnje, i dalje se dobro drži i daje grožđe od kog nastaju potentna vina intenzivog, jakog tela bogatog ekstraktom i retko kad manje od 13,5% alkohola, koliko i ovo vino konkretno ima. Arome ovog vina, iako sortne, golicaju i specifikumom lokaliteta koje Vam nećemo opisati, već ćemo Vas pustiti da ih sami otkrijete.

Slaganje uz hranu                 

Rečna riba poput soma, smuđa, šarana, kao i uz morsku ribu i razna pečenja

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13,5%

Informacije o vinariji možete dobiti i putem email-a: vinarijabelakula@gmail.com.

Pored navedenih kontakt podataka vinarija je dostupna i na internet adresi: https://vinarijabelakula.com/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte