Današnji izbor za predstavljanje je vinarija Botunjac koja je jedna od vinskih proizvođača iz regije Tri Morave, u Srbiji. Predivni vinogradi ove vinarije nalaze se u Donjoj Zleginji, kod Aleksandrovca.

Ljubitelji vina prepoznaju ovu vinariju po vinima: Pino Botunjac, Rasplet, Jagoda, Pino svetih ratnika.

Detaljnije informacije o nastanku, lokaciji i ostalim detaljima možete pročitati u nastavku            

230 km južno od Beograda, u selu Donje Zleginje u Župi aleksandrovačkoj, na porodičnom imanju Botunjac, nastaju vrhunska vina Botunjac, koja su neobičan spoj tradicije, tehnologije i ljubavi prema večnom piću. Unikatni sastojak ovih vina je samo zemljište. Vina Botunjac se rađaju u vinogradima, koji se prostiru na zemljištu Hrašnjaci (iskrčena hiljadugodišnja hrastova šuma) koje vinu i grožđu daje jedinstven i poseban kvalitet. Na staroj, požuteloj karti (dopisnici) koju je deda Dragomir 1942. godine poslao, iz logora, iz Nemačke, napisano je “uputsvo” kako da njegova porodica proizvede crno vino iz berbe 1942. Ovo uputstvo koristim i ja danas kao tajnu za proizvodnju mog vina “Pino Botunjac”, spajajući ga sa naukom, tradicijom i zlatnim pravilima prirode.

Vina vinarije Botunjac

Pino Botunjac

Pinot Noir 100%

Vino je tamnocrvene boje sa rubinkastim odsjajem, veoma bistro i pokretljivo u čaši. Arome su primamljivog voćnog karaktera u kome dominira nota maline koja se lepo uklapa sa diskretnom notom hrastovine. Na nepcima se oseća postojanost voća sa dobro izbalansiranim taninima koji su meki i zreli, pa vino odiše svežinom i ima prijatan završetak blago začinskog karaktera.

Slaganje uz hranu                 

Služiti ga sa laganim mesima, roštiljem, polumasnim sirevima i salatama na bazi mesa.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14-16°C, procenat alkohola 12,8%

Rasplet

Riesling Italico

Polusuvo belo vino od sorte RIESLING ITALICO, kristalne bistrine sa nežnim nijansama zelene i zlatne boje, osvežavajućeg i prijatnog ukusa, protkano tajnama, proizvedeno posebnim postupkom od samotoka probranog grožđa iz sopstvenog vinograda, isključivo ručnim radom u ograničenoj količini do 2.500 boca.

Slaganje uz hranu                 

Pršut, riba, piletina…

Detaljni podaci

Polusuvo belo vino, pakiranje 750ml

Jagoda

Jagoda

Jedinstveno belo vino koje je prvi put svetlost dana ugledalo u našem podrumu vina. Ovo vino nastalo je od istoimene plemenite sorte vinove loze rodom iz Župe u Srbiji, a iz sopstvenog vinograda koji je zasadio Kosta Botunjac i na taj način tu sortu spasio od zaborava. Proizvedeno bez upotrebe selektivnih kvasaca, bez enzima, bez upotrebe pumpi, nefiltrirano, hladno stabilizovano.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml

Pino svetih ratnika

Pinot Noir

Ekskluzivno, crveno vino, proizvedeno od druge generacije grozdova, sa zaperaka od jaguride 50% i od grozdova prve, osnovne berbe 50%. Jedinstveno vino koje može da se dobije samo kada je sunčana i lepa jesen i kada Kosta hoće i Bog pomogne. Ne filtrira se, ručno se pretače i puni bez upotrebe pumpi, selektivnih kvasaca i enzima. Može da se, iz sopstvenog zasada, godišnje proizvede 500-900 boca 0,75l. Pije se uz osmeh i prijatelje – sa ljubavlju.

Detaljni podaci

Crveno vino, pakiranje 750ml

Ako su Vam potrebne dodatne informacije o vinariji možete ih pozvati telefonom na broj: +381 63 103 75 51.

Pored navedenih kontakt podataka vinarija je dostupna i na web sajtu i društvenim mrežama putem sledećih naloga: https://www.facebook.com/vinabotunjac/, https://vinabotunjac.rs/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte