Naš izbor za danas je Vinarija Damjanić koja se nalazi u regiji Istra u Hrvatskoj. Čokoti vinove loze ove vinarije se nalaze u mjestu Fuškulin.

U ponudi ove vinarije se nalaze sledeće etikete: Malvazija Istarska, Chardonnay, Muškat žuti, Borgonja, Virtu Brut, Rose Penelope, DURO ISTRIANO.

Više detalja o vinariji

Priča započinje početkom 18. stoljeća kada je obitelj Jurković počela podizati nasade vinograda na području Fuškulina pokraj Poreča. Godinama upornog rada prerasli su u jednu od vodećih vinskih kuća u regiji, da bi 30-tih godina prošloga stoljeća bili nagrađivani na svjetskim vinskim izložbama kao što je EXPOSITION DU BIEN-ETRE, PARIS 1928 u Parizu, gdje su 1928. godine za crno vino pobijedili Grand prix s zlatnom medaljom. U to doba većinu su proizvedenog vina izvozili u Trst jer im je vino radi visoke kvalitete bilo dobro prihvaćeno na tržištu. Sve do kraja 2. svjetskog rata obitelj je obrađivala 30 ha poljoprivrednog zemljišta od čega je 20 ha bilo pod vinogradom.

Poslijeratne političke struje na ovim područjima nisu tolerirale poduzetnički način privređivanja, pa je obitelj pod krikom nacionalizacije desetkovana i uništena, čime je zaustavljena njena stoljetna vinogradarska i vinarska tradicija.

Nakon 50-tak godina stanke, početkom novog tisućljeća potomci, točnije obitelj Damjanić, započinju sa ponovnim podizanjem nasada vinograda na istim plodorodnim površinama.

Upornim radom nakon 15-tak godina obitelj Damjanić raspolaže sa 10,5 ha vinograda i moderno opremljenim podrumom, gdje stečeno znanje i ljubav prema vinarstvu primjenjuje mladi enolog Ivan Damjanić.

Vina Vinarije Damjanić

Malvazija Istarska

Malvazija Istarska

Slamnato žute boje sa zelenkastim odsjajem, miris tipičan i fin, voćni i cvjetni, s izraženim mirisom cvijeta bagrema, bazge i grejpa,upotpunjeno herbalnim notama, suho, svježe, zaokruženo, uravnoteženo i harmonično, s određenom notom slanosti i karakterističnom sortnom gorčinom.

Slaganje uz hranu                 

Tjestenine sa mesom ili morskim plodovima, rižoti sa plodovima mora, kozicama, riblji specijaliteti, bijela mesa sa grilanim povrćem    

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12,9-13,6%

Chardonnay

Chardonnay

Zeleno žute intenzivne boje, finog i intrigantnog mirisa s karakterističnim tropskim notama banana i ananasa; isprepletenim se mirisima cvijeća, trava, začina i korice kruha; na okus, mineralno i mekano,izrazito harmonično, bogato i trajno.

Slaganje uz hranu                 

Uz carpaccio od na posteljici od rukole, uz riblje specijalitete ispod peke, uz bijela mesa u aromatičnim umacima              

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13-14,9%

Muškat žuti

Muškat žuti

Slamnato žute boje, izraženog voćnog muškatnog i cvjetnog mirisa sa naglaskom na miris bazge, poluslatko, fine svježine i strukture a istovremeno toplo i konzistentno, izrazito dug i trajan na kraju…

Slaganje uz hranu                 

Uz većinu voćnih torti sa jabukama kruškama, uz mousseve sa akacijinim i livadskim medom i uz srednje zrele kravlje sireve             

Detaljni podaci

Poluslatko vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 6-8°C, procenat alkohola 11-12,2%

Borgonja

Borgonja

Rubin crvene boje, izraženog voćnog mirisa ribizla i maline, cvjetnog mirisa ljubičice, istančane svježin, na kraju prevladavaju crveni papar i papričica. Okus zaokružen voćnošču, mekoćom i svježim herbalnim notama obogaćen začinskim tonovima klinčića, blagin tanina, izražene harmoničnosti i elegancije.

Slaganje uz hranu                 

Uz tjesteninu s umacima od mesa i divljači, s fritama od kobasice. Elegantno se sljubljuje s na žaru pripremljenim srdelama, crnim rižotom, suhomesnatim narescima i srednje zrelim sirevima.               

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14-16°C, procenat alkohola 13-14%

Virtu Brut

Malvazija istarska 60 %, Chardonnay 30 %, Pinot bijeli 10%

Sjajne, slamnato-žute boje s blagim zelenkastim odsjajem. Brojnih i sitnih mjehurića s gustom perlažom. Nježnih aroma poljskoga cvijeća , citrusa (limun, limeta ) i vinogradarske breskve. Na nepcu vrlo osvježavajuće i trajno.

Slaganje uz hranu                 

Savršeno aperitivno vino, idealno uz kamenice i hladna riblja predjela

Detaljni podaci

Penušavo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 4-7°C, procenat alkohola 11-12%

Rose Penelope

Borgonja

Kristalno bistro, nježne boje roza trešnje koje više podsjeća na provansalske nego domaće rosée. Elegantnih aroma malina, jagoda i trešnjinog cvijeta. Sviježe i poletno, dobre strukture i mineralnosti. Trajno i užitno vino. Na nepcu prevladava crveno bobičasto voće (jagoda, malina, trešnja).

Slaganje uz hranu                 

Odličan aperitiv, sljubiti s sashimijemm od tune i junećim carpacciom

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12-12,5%

DURO ISTRIANO

Teran 50 % i Borgonja 50 %

Sjajne rubin crvene boje, gusto i prozirno. Intezivnih aroma crvenog i crnog bobičastog voća (borovnica , malina, zrelih trešanja). Profinjenih herbalnih nota paprati i zelene paprike, te začinskih nota crvenog papra, vanilije i klinčića. Nakon otvaranja u čaši, razvijaju se i decentne note dima i odležanog crvenog mesa.

Slaganje uz hranu                 

Izvrstan izbor uz tuna steak , te sva mesa sa roštilja             

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 13-14%

Informacije o vinariji možete dobiti i putem email-a: info@damjanic.eu ili putem telefona: 38552654120.

Pored navedenih kontakt podataka vinarija je dostupna i na sajtu: https://damjanic.eu/kontakt/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte