Ovoga puta ćemo Vas upoznati sa Vinarijom DeLena koja Vam donosi ukus šumadijske regije u Srbiji. Čokoti vinove loze ove vinarije se nalaze u mjestu Lipovac, kod Topole.

Glavni atributi ove vinarije su sledeće etikete: 70/30, 100 Jazz i 1903 DeLena

Pročitajte detalje o istoriji i razvitku ove vinarije 

Prema istorijskim arhivama, gajenje vinove loze i proizvodnja vina u selu Lipovac nadomak Topole potiče još iz srednjeg veka. Posle filoksere, krajem devetnaestog veka, predak osnivača Vinarije DeLena doneo je iz Italije prve sadnice vinove loze kalemljene na američkoj podlozi i započeo obnovu vinograda. Početkom dvadesetog veka (1903. godine), naši preci su učestvovali u osnivanju i upravljanju Venčačkom vinogradarskom zadrugom, sve do njenog gašenja polovinom šezdesetih godina prošlog veka.
Sledeći porodičnu tradiciju, Vinarija DeLena je upravo na zemljištu njenih predaka (uglavnom krečnjačkom i kamenitom) 2009. godine prva u selu Lipovac ponovo započela obnovu vinograda i proizvodnju vina. Vinarija DeLena raspolaže sa 5 ha vinograda zasađenih sortama vinove loze koje su nekada uzgajali i njeni preci (sauvignon blanc, semillon i gewurtztraminer – mirisni traminac) ali i sortama koje su nove za ovo područje (merlot i malbec).


Primenjujući najsavremenije ampelotehničke mere uzgoja vinove loze, kao i najsavremeniju tehnologiju proizvodnje vina, Vinarija DeLena proizvodi vina isključivo od grožđa iz sopstvenih vinograda. To su dva bela sortna vina – vino “70/30” proizvedeno kupažom vina od sorti sauvignon blanc i semillon i vino “100 Jazz” proizvedeno od sorte gewurtztraminer. Oba vina se proizvode isključivo od grožđa u dobrim godinama, u maloj količini ne većoj od 10,000 flaša.

Vina Vinarije DeLena

70/30

Sauvignon Blanc, Semillon

Ovo vino je proizvedeno od dve sorte belog grožđa koje dokazano daju sjajne rezultate na padinama planine Venčac i nosi u sebi tipične aromatske komplekse ovih sorti. Sauvignon Blanc donosi herbalni karakter sveže pokošene trave sa dominantnim ukusima koji variraju od zelene jabuke do lista paradajza. U ovom odnosu 70:30 sa Semillon-om, Sauvignon Blanc smanjuje jake jagodičaste arome dok Semillon vinu daje punoću tela. Odlično izbalansirano vino sa kiselinama koje mu u završnici stavljaju akcenat na svežinu.

Detaljni podaci

Belo vino

100 Jazz

Mirisni traminac

Vino 100 Jazz je 100% mirisni traminac koji pokazuje egzotični začinski karakter, tipičan za ovu sortu, ali je on namerno delimično ublažen u korist svežine kojom odiše, kako bi ovo vino dobilo na lepršavosti. Slamnato svetlo-žute je boje, sa zelenkastim refleksijama. Ovo vino odlikuju začinske arome koje asociraju na mošus i zeleni đumbir, a od voća je prisutan limun. Na ukusu ovo vino je puno, bogato aromama, složene teksture, i izraženim sortnim osobinama koje su uravnotežene na mirisu i na ukusu. Blizina planine Venčac i otuda odlična provetrenost vinograda, donose sekundarne mirise lavande.

Detaljni podaci

Belo vino

Vinarija Vam je dostupna na email adresi: office@vinarijadelena.com ili telefonom na broj: +381 63 207 203.

Ostanite u toku sa novitetima ove vinarije putem web sajta i društvenih mreža: http://www.vinarijadelena.com/, https://www.instagram.com/vina_delena/, https://www.facebook.com/vinadelena/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte