Za danas smo pripremili prezentaciju vinarije Florijanović koja se nalazi u regiji Bregovita Hrvatska. Vinograde možete posjetiti odlaskom u mjesto Potok.

Ova vinarija prepoznatljiva je po etiketama: Škrlet Mons Claudius, Škrlet, Graševina, Frankovka, Frankovka Rose, Dišeća ranina Sur Lie, Chardonnay.

Više informacija o istoriji i vinariji možete pročitati u tekstu ispod

Na središnjim obroncima Moslavačke gore s pogledom na Lonjsko polje, na 140-170 m nadmorske visine, isključivo južnih i jugoistočnih padina locirano je 5 hektara vinograda obitelji Florijanović. Vinogradi su smješteni na nekoliko lokaliteta na relaciji grad Popovača – naselje Voloder, poznato po domicilnosti autohtone sorte Moslavine – Škrlet te kao lokalitet s najvećim nasadima Škrleta u Moslavini, a Voloderske jeseni tradicionalna manifestacija svake godine početkom rujna. Okosnicu proizvodnje vinarije čini Škrlet s površine od 3,50 hektara. Ostala vina u ponudi vinarije i kušaonice su još 2 autohtone sorte Moslavac i Dišeća ranina te vina kontinentalne Hrvatske – Graševina, Muškat žuti, Chardonnay, Rizling rajnski, Pinot sivi, Frankovka, Frankovka rose , Cabernet Sauvignon i Pinot crni. Posebno možemo izdvojiti Škrlet, autohtonu moslavačku sortu vina, kvalitetno bijelo vino.

Vina vinarije Florijanović

Škrlet Mons Claudius

Škrlet Mons Claudius

Škrlet Mons Claudius, autohtona moslavačka sorta vina. Vino nježne svijetlo žute boje, izraženog čistog mirisa. Lepršavost ovog vina pruža livadno-cvjetne te kasnije arome bijelog voća, ponajprije kruške i marelice pa sve do orašastih mirisa uz dodatak klinčića. Lagana kremoznost, naglašena ekstraktnost i nešto viši alkohol upućuju nas na ozbiljno vino koje nam i svojom strukturom govori da se ne radi o klasičnom primjerku Škrleta.

Slaganje uz hranu                 

Uravnotežen i harmoničan spreman je parirati svinjskom pečenju, roštilju i ozbiljnijim rižotima.

Detaljni podaci

Belo vino

Škrlet

Škrlet

Škrlet je vrlo rijetka bijela, autohtona moslavačka sorta. Plijeni pozornost specifičnom, nježnom aromom i izraženim bouquetom. Vino je kristalne svjetložućkaste boje koja se prelijeva prema zelenoj.

Slaganje uz hranu                 

Najbolje pristaje uz: sve vrste ribe i morskih specijaliteta, jela od bijelog mesa, hladne salate s tjesteninom, sve vrste gustih i krem juha.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, procenat alkohola 11,5%

Graševina

Graševina

Graševina je najčešće suho vino slamnatožute boje, izraženog mirisa, srednjeg sadržaja alkohola i ekstrakta, ugodno gorkasto i već kao mlado vino razvija sortni miris i aromu istaknute svježine. Graševina, kvalitetno bijelo vino, svježeg, skladnog i privlačnog okusa, prepoznatljive, svojstvene arome.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Frankovka

Frankovka

Transparentne rubin boje sa sugestivnim odsjajem tako karakterističnim za Frankovku daje nam naslutiti da se radi o svježem, voćnom, laganom i modernom crnjaku. Intenzivnog i slojevitog mirisa crvenog voća, prvenstveno višnje uz herbalno-začinske primjese sa diskretnim dodirom kože. Okus je svjež i sočan uz dosta voća koje se pretvara u kompot od višnje. U savršenoj ravnoteži alkohola na mekanoj, te kiselina i tanina na tvrdoj strani spektra. Iako je riječ o vinu za koje će mnogi reći da je prejednostavno, oni bolji poznavatelji sa sigurnošću će ustvrditi da se radi o odličnom uratku specifičnom za moslavački teroair.

Slaganje uz hranu                 

Kao idealni partner u kulinarstvu nameće se pečeni odojak.   

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, procenat alkohola 13,1%

Frankovka Rose

Frankovka

Tamnija ružičasta boja prelijeva se prema boji zrele maline sa laganim bakrenim odsjajem koji nam sugerira da je vino dozrelo u boci. Nos je sazrio i umjereno je ozbiljan gdje se maline i jagode lagano povlače da bi ispod njih isplivao pivski mirisi (fermentirani ječam), te na karaju dosta stidljivo onaj crvene naranče. U gutljaju svježe i intenzivno, dugo podražuje nepce nakon ispijanja. Na crvenu jabuku i herbalni ugriz nastavlja se pomalo metalni okus koji uz vinzone note pojačane alkoholom ostavlja dojam „ iskusnog“ rosea.

Detaljni podaci

Rose vino, procenat alkohola 11,5%

Dišeća ranina Sur Lie

Dišeća ranina

Stara zaboravljena autohtona sorta moslavačkog vinogorja, zbog svoje arome uvelike pridonosi nadaleko poznatoj kvaliteti ovog vina.

Detaljni podaci

Polusuvo belo vino, procenat alkohola 12,9%

Chardonnay

Chardonnay

Elegantna izvedba svjetski poznate sorte, zlatno žute boje s naglašenim sortnim mirisom i završnim mednim notama.

Detaljni podaci

Polusuvo belo vino, procenat alkohola 13,1%

Ako su Vam potrebne još neke informacije o samoj vinariji ili vinima koja proizvodi, obratite im se putem email-a: ivicaflorijanovic@yahoo.com ili ih kontaktirajte telefonom: +385 98 130 4111.

O aktuelnostima u vinariji možete se obavestiti na društvenim mrežama ili sajtu: https://www.facebook.com/florijanovic/, https://vinarija-florijanovic.hr/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte