Autori našeg portala su za danas izabrali vinariju Grumen koja je jedan od predstavnika sremske regije u Srbiji. Grožđe za vina ove vinarije dolazi iz mjesta Vrdnik.

Ljubitelji vina prepoznaju ovu vinariju po vinima: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rhine Riesling, Grumen beli, Chardonnay Selekcija, Rose, Merlot, Petit Verdot.

U nastavku pročitajte detaljnije informacije o vinariji 

Vinarija “Grumen” na potezu Valdovo uzgaja oko 25 hektara vinove loze. Većina vinograda sađena je 2010. godine, a 2019. godine nastaje brend “Grumen” kao spoj vrhunskog vinograda, enološkog znanja i tehnologije poslednje generacije, prvenstveno zahvaljujući posvećenosti gospodina Vladimira Trtića koji je formirao i postavio vinograd, koristeći sadni materijal iz Kooperative Rausedo iz Italije, regiona Friuli.

Vinograd je negovan sa posebnom pažnjom, bezrezervno ulažući maksimalna sredstva, kao i ljudske resurse, sa ciljem dobijanja grožđa vrhunskog kvaliteta. Danas imamo moderne vinograde, odnegovane i spremne da vinariji “Grumen” obezbede grožđe sa ozbiljnim potencijalom za vrhunsko vina. Vinarija “Grumen” svoja vina proizvodi u pogonima za preradu grožđa na Paliću kod Zvonka Bogdana.

“Grumen” je znanje, kvalitet i posvećenost – spoj za vrhunske domete.

Vina vinarije Grumen

Chardonnay

Chardonnay

Vino bledožute boje sa zelenim odsjajem, lake pokretljivosti u čaši. Na mirisu srednje jakog inteziteta, delikatnog aromatskog profila. Iako su na nosu dominantne note kruške, dinje i citrusa, kako se vino greje u čaši otvara se sloj pečenih lešnika i badema. Na ukusu laganog tela i osvežavajućih kiselina uz prisustvo mineralnih nota. Duga završnica zaokružuje vino i odlikuje ga elegantnošću i jako dobrim balansom.

Slaganje uz hranu                 

Odlično će se slagati uz beli mrs, testenine i piletinu u sosevima od neutralne pavlake.   

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 700ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 12,5%

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Miris izrazito voćan, slojevit, prvo se javljaju note tropskog voća (papaje, manga, limete), a zatim herbalni tonovi vreže paradajza i bosiljka koji mirisu daju posebnu svežinu. U ustima se nastavlja razigranost koju najavljuje miris. Suvo, vibrantnih kiselina koje ovom vinu pored svežine daju izuzetnu strukturu. Umereno punog tela, delikatne mineralnosti i veoma voćnog karaktera, sa notama sočnih bresaka u završnici.

Slaganje uz hranu                 

Slagaće se sa velikom lepezom jela, gde se mogu izdvojiti salate sa piletinom, ćuretinom, grilovani sirevi, rečne ribe(smudj, kečiga), dobre kiseline daju prostor za uparivanje i sa jelima od belog mesa u kremastim sosevima, a može se služiti i kao aperitivno vino.          

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 700ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 13,5%

Rhine Riesling

Rhine Riesling

Na mirisu je uz zelenu jabuku i vinogradarsku breskvu mnogo nekakvog prolećnog poljskog bilja i cveća prožetog finim ali postojanim naletima limete što se nastavlja i na ukusu koji gricka jezik sočnim sortnim kiselinama karakterističnim za rajnski rizling, taman toliko da zaintrigira uživaoca. Ono što zaokružuje čitavu sliku su jaka prisutna mineralnost i sasvim nežne ali već prisutne tercijarne note petroleuma što će uz izvesnu slojevitost dobro doći širem dijapazonu gastronomske povezanosti, pogotovo kad se u završnici ovog vina jave i arome zrelih oskoruša.

Slaganje uz hranu                 

Od mirisa koji bi rado prigrlio lignje na žaru ili jabuke u šlafroku, do ukusa spojivog sa brojnim salatama, ćuretinom sa mlincima pa i masnijom rečnom ribom, predlog je da se vino služi u početku na nižoj temperaturi do 10 Celzijusa, ali će se zagrevanjem otkrivati potpuno novi svetovi rajnskog rizlinga, pa i neka pritajena doza slasti, upravo kada iskapite čašu.      

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 700ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 13,5%

Grumen beli

Kupaža belih vina

Suvo belo vino sa svetlo žutom bojom, protkano zelenkastim nijansama, koje odlikuju intenzivne arome prolećnog cveća, breskvi i zrelih citrusa. Na ukusu je harmonično sa punim telom, notama putera i tosta te uravnoteženom i dugom mineralnom završnicom.

Slaganje uz hranu                 

Probajte ovu kupažu uz morsku belu ribu, sa grilovanim lososom i školjkama, ali i jelima sa pečenom i prženom piletinom.       

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 700ml, temperatura serviranja 8-10°C, procenat alkohola 13%

Chardonnay Selekcija

Chardonnay

Ovo kvalitetno vino izražava složene i intenzivne mirisne arome belog cveća, mandarine i zrele breskve, kremasto je u izrazito voćnom stilu. Osećaj u ustima je potpun i zanosan, elegantne, ali intenzivne svežine i veoma duge završnice. Vino se stavlja u barike od najfinijeg hrastovog drveta kapaciteta 225 litara, gde nakon alkoholne i mlečne fermentacije odležava 10 meseci.

Slaganje uz hranu                 

Najbolje se slaže uz riblje specijalitete grilovane i kuvane na pari, Cezar pileću salatu, kao i mešana topla i hladna predjela.            

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 700ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 14%

Rose

Kupaža crvenih sorti

Izuzetno prefinjene i elegantne kristalno ružičaste boje sa bakarnim odsjajem, ovo vino je blago i voćno sa mirisnim aromama crvenog bobičastog voća. Po ukusu je mekano, svilenkasto i elegantno, živopisnih kiselina, sa prijatnim taninima. Na nepcu izuzetno sveže, lepršavo i voćno roze vino, a istovremeno snažno, sa puno slasti i aromama koje dugo traju.

Slaganje uz hranu                 

Lepo se slaže uz grilovano povrće, testenine i rižota, kao i roštilj, belo meso i ribu. Idealno ide uz tanko sečene italijanske pršute i kobasice u toplim letnjim danima u društvu prijatelja.     

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 700ml, temperatura serviranja 10-12°C

Merlot

Merlot

Vino rubin crvene boje, dobre pokretljivosti u čaši. Na prvom mirisu se jasno ističu note zrelih malina i trešanja, a zatim crveno šumsko voće uz blago prisustvo duvana i kafe. Na nepcima je srednjeg tela i prijatnih tanina koji uz dobro integrisani alkohol daju utisak slasti u završnici.

Slaganje uz hranu                 

Dobro će se slagati uz kozije sireve, različite paste na bazi sosa od paradajza, jelima od pačetine, a posebno uz teletinu ispod sača.     

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 700ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 14,5%

Petit Verdot

Petit Verdot

Vino je intezivne, tamno crvene boje sa ljubičastim odsjajem na obodu. Na mirisu su dominantne note kakaa i crnog voća. Vremenom se izdvajaju suve šljive i kupine, sa začinskim biljem u pozadini. Na ukusu je punog tela, izraženih tanina i prijatnih kiselina. Odaje utisak vina sa potencijalom za odležavanje.

Slaganje uz hranu                 

Sjajno će se slagati uz odležale sireve, jagnjetinu sa biljnim začinima, pečenim svinjskim rebrima, a vrlo interesantan spoj bi bio i sa burgerima od čiste junetine u kombinaciji sa dimljenim sirevima.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 700ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 14,5%

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila: info@grumen.rs ili telefonski na broj: +381 64 823 6762.

Osim putem email-a i telefona, možete kontaktirati vinariju putem web sajta: http://www.grumen.rs/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte