Za danas smo pripremili prezentaciju vinarije Istenič koja se nalazi u regiji Štajerska u Sloveniji. Čokoti vinove loze ove vinarije se nalaze u mjestu Stara Vas – Bizeljsko.

Ova vinarija između ostalog izdvaja sledeće etikete: Prestige Extra Brut, Gourmet rose, No. 1, Desirée Red, Desiree, Barbara, Miha, A Sprizz.

O vinariji možete pročitati u nastavku

Suvremeno zapadno društvo ne može bez vremena. Njime mjeri sve, od skoka u dalj do povijesti. Prema njemu se ponaša kao da je nešto materijalno, što se može posjedovati i stoga živi pod pritiskom; ljudi nemaju vremena za vrijeme.

U takvoj je društvenoj atmosferi Janez Istenič odlučio proizvoditi pjenušac za koje je potrebno vrijeme. Najprije osnovno vino: da vinograd izraste, da loza postane rodna, da nastane plod, da se grožđe doveze u podrum, da mošt izvrije u osnovno vino koje zatim tek još jednim vrenjem u boci dozrijeva u pjenušac.

Tom svojom odlukom i proizvodnjom pjenušca obuhvatio je takorekuć sva vremena, od fizikalnog, agrarnog i lokalnog. I dan-danas sve se događa pod vremenskim lukom koji korijenima loze seže u bizeljsko tlo, a čašom pjenušca u lokalno okruženje.

Isteničevi su svojom proizvodnjom pjenušaca zaorali ledinu na području privatnosti. U to su vrijeme, naime, svi veći vinski podrumi bili u društvenom vlasništvu, a samo se u jednom proizvodio klasični pjenušac. To je bilo, dakle, prvo privatno poduzeće u Sloveniji i tadašnjoj federativnoj Jugoslaviji koje je započelo proizvodnju pjenušca klasičnom metodom, a kasnije se ta djelatnost razvila i u uspješan oblik vinskog turizma.

Vina vinarije Istenič

Prestige Extra Brut

60% chardonnay, 40% modri pinot

Proizvodi se od vina od isključivo najboljih godišta sorti chardonnay, koje pjenušcu daje nježan i profinjen karakter i modri pinot, koji daje prekrasno, čvrsto tijelo. Puni se u boce posebnog oblika i boje koje osiguravaju najbolje zrenje vina i nakon degoržiranja, odnosno uklanjanja gljivica kvasca.

Slaganje uz hranu                 

Uz perad, ribe, školjkaše, mladi sir         

Detaljni podaci

Suvo penušavo vino, temperatura serviranja 6°C, procenat alkohola 13%

Gourmet rose

100% modri pinot

Modri pinot daje pjenušcu puni okus i karakterističan osnovni buke, a dugo ležanje na gljivicama kvasca plemenit okus. Pjenušac je već u ranom razdoblju zrelosti, što se pokazuje lijepo izraženim tercijarnim bukeom odležavanja. Najbolji je kada se nudi kao aperitiv u visokim čašama za pjenušac, da osim iskričavih mjehurića možemo promatrati i karakterističnu narančasto-crvenu boju.

Slaganje uz hranu                 

Aperitiv, plava riba, crveno meso, janjetina, pečeno povrće

Detaljni podaci

Suvo penušavo rose vino, temperatura serviranja 6°C, procenat alkohola 13%

No. 1

60% chardonnay, 30% plavac žuti, 10% pinot noir

Ime govori da je riječ o vrlo kompleksnom i zrelom pjenušcu, najboljem. Proizveden je od osnovnog vina chardonnay i plavca žutog, a u dodiru s gljivicama kvasca je najmanje tri godine. Nastaje samo u najboljim godinama i u ograničenim količinama. 1998. godine osvojio zlatnu medalju na međunarodnom ocjenjivanju vina u Veroni.

Slaganje uz hranu                 

Dobro odležani pjenušac No. I odgovara svim glavnim jelima.

Detaljni podaci

Suvo penušavo vino, procenat alkohola 12,5%

Desirée Red

50% modri pinot, 50% frankovka

Desirée Red, koji se zove Dɪˈz ima slatke snove mudrosti utkane od nitima prekrasnih sitnih iskrica, profinjenost okusa, svježe maline i jagode.

Slaganje uz hranu                 

Uz voćne poslastice, samostalno

Detaljni podaci

Penušavo crveno vino, procenat alkohola 12%

Desiree

50% chardonnay, 35% plavac žuti, 15% laški rizling

Posebni prirodni uvjeti bizeljskog vinorodnog okoliša pomogli su pri razvoju nezaboravnog i uvijek raspoznatljivog stila. Vino je punog okusa, a poseban mu naglasak daje prirodna aroma breskve. Pjenušac se poslužuje vrlo hladan, uz voćne slatkiše ili samostalno.

Slaganje uz hranu                 

Uz voćne poslastice, samostalno

Detaljni podaci

Penušavo belo vino, procenat alkohola 12%

Barbara

50% chardonnay, 30% plavac žuti, 20% laški rizling

Najčešće polusuha ili suha, proizvedena od sorti laškog rizlinga, chardonnaya i plavca žutog. Na gljivicama kvasca dozrijeva najmanje 18 mjeseci. Dobila je ime po Janezovoj i Mihaelinoj kćeri Barbari.

Slaganje uz hranu                 

Vino za društvene prilike, primjereno za sva jela, neizostavno pri čašćenju

Detaljni podaci

Penušavo polusuvo ili suvo belo vino, procenat alkohola 12%

Miha

50% modri pinot, 50% frankovka

Osnovno vino proizvedeno je posebnim postupkom da bi pri maceraciji iz kožice bobica uz sredstvo za bojanje postalo lužnato što manje taninskih tvari. Vino je u dodiru s gljivicama kvasca najmanje dvije godine. Dobilo je ime po Janezovom i Mihaelinom sinu Mihi.

Slaganje uz hranu                 

Uz divljač i pikantne sireve   

Detaljni podaci

Penušavo polusuvo crveno vino, procenat alkohola 12%

A Sprizz

Pjenušavo vino, prirodna biljna aroma, šećer, voda; slatko

A Sprizz je vinski koktel iz pjenušca, prirodne biljne arome, sladora i vode, obojen prehrambenim bojilom, gorko-slatki okus čini ga vrlo primjerenim za aperitiv, a dodatak nekoliko kocki leda stvara od njega odličan long drink napitak.

Slaganje uz hranu                 

Poslužiti u većoj čaši za vino, skupa s nekoliko kocki leda i kolutićem naranče

Detaljni podaci

Vinski koktel, procenat alkohola 6,5%

Vinariju možete kontaktirati putem email-a: istenic.pjenusci@istenic.com ili telefonski na broj: 998351549.

Pored navedenih kontakt podataka vinarija je dostupna i na društvenim mrežama putem sledećih naloga: https://www.facebook.com/istenic.wines/about/?ref=page_internal, https://www.istenic.si/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte