Današnji izbor za predstavljanje je vinarija Jagunić koja je jedna od vinskih proizvođača iz regije Bregovita Hrvatska. Suncem okupani vinogradi se nalaze u mjestu Jastrebarsko.

Vina ove vinarije su: Rizvanac, Rajnski rizling, Three stars brut, Traminac crveni Amber Selection, La Bulle Rose, Traminac crveni, Pinot sivi, Blanc de blancs.

Dodatne informacije o vinariji

Tradicija vinogradarstva naše obitelji seže daleko u povijest. U samim počecima zasnivala se na starim domicilnim sortama, a uzgojni oblik bio je “starohrvatski, uz kolac”. Praćenjem i uvođenjem novih tehnologija i trendova obnavljaju se stari nasadi i uvode se nove, introducirane sorte. Tako su početkom 90-tih godina stari vinogradi zamijenjeni sortama koje se i danas uzgajaju na gospodarstvu. Jedni smo od prvih gospodarstava Plešivičkog kraja koji nedugo zatim pune prve boce vina pod vlastitom etiketom i oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla.

Vina vinarije Jagunić

Rizvanac

Zlatne je boje, bistar, privlačan. Vitkog je, ali ne i mršavog tijela i dobro pokazuje da relativno malo alkohola, ima ga 11,5 posto, ne znači da vino mora biti bez karaktera. Miriše lagano na vinogradarsku breskvu i marelicu koja je tek sazrijela.

Slaganje uz hranu                 

Pristaje slanim savijačama, copanjku, greblici, hladnim predjelima kontinentalne hrvatske, ali i jelima kao što su carpaccio od bijele morske ribe, dimljena pastrva, smuđ orly, pa i pržene trilje, sipice ili lignje.

Detaljni podaci

Belo vino, procenat alkohola 11,5%

Rajnski rizling

Slojevit je, a nenametljiv. Citrusi se probijaju kroz zrelu jabuku, a prate ih orasi, malo meda te nježan miris petroleja. Puna i tipična aroma rizlinga hladnijih podneblja. Nježnog je i mekanog okusa koji na zrelo voće podsjeća čak i više nego miris. Svjež, ne toliko od kiselina, koliko od mineralnosti, i uglađen. Nije sladak, ali je slastan. Fin. Gospodin u smislu u kojem se ta riječ koristi za muškarca, a može i za rizling, sortu koja daje najveća bijela vina na svijetu.

Slaganje uz hranu                 

I za stolom je gospodin, dovoljno svjestan svojih kvaliteta da se ne srami pokazati kako voli jednostavna jela poput sočne pečene svinjetine, a pristaje i masnijoj slatkovodnoj ribi, patuljastom somiću i većem divljem šaranu. Ili kečigi, ugroženoj pa zabranjenoj, a zbog toga gotovo zaboravljenoj ribi iznimno finog mesa.

Detaljni podaci

Belo vino

Three stars brut

Iznimno zrelo miriše, osjeti se da je 18 mjeseci bilo na drugoj fermentaciji u boci. No, ima i svježinu. Kroz miris brioša i korice kruha prvo se probija jabuka zelene boje, koja je na granici zrelosti, ima citrusa, limete ponajviše, a potom stiže nježan miris ananasa. Okus je bogat i slastan.

Slaganje uz hranu                 

Uz bijelu ribu bogatog okusa poput kovača ili velike orade, hladna mesna pečenja s puno povrća ili u intimnom društvu prije odlaska na počinak.

Detaljni podaci

Penušavo belo vino

Traminac crveni Amber Selection

Prekrasne je jantarne boje koja pokazuje da su bobice grožđa traminca mjesecima fermentirale u vlastitom soku pa iz pokožice izvukle te zagasite tonove u sasvim bistrom i tipično tamnom za bijelo vino proizvedeno tehnologijom starom više tisućljeća koju danas nazivamo dugom maceracijom.

Slaganje uz hranu                 

Što se hrane tiče, prijatelj je s pečenjima poput telećeg, jadranskom lignjom od kilograma naviše ispod peke, pa i dobrim komadom junetine, po mogućnosti odležane, uz koji je izgrilana koja šparoga. No, i sam je izvrsno društvo. ne hladan, ali u širokoj čaši u kakvima se poslužuju najbolja burgundijska bijela vina.     

Detaljni podaci

Belo vino

La Bulle Rose

Privlačne je boje lososova mesa, a mjehurići su sitni i dugo se izdižu s dna čaše. Miris isprva nudi tamnije voće tipično za portugizac, ubrzo se pojave maline, a poslije i jagode, koje donosi crni pinot.

Slaganje uz hranu                 

Pristaje uz sir i vrhnje s ne previše dimljenim narescima i puno povrća, ili nezaslađeno jagodičasto i crveno bobičasto voće, proljetne deserte s prozračnim voćnim kremama pa i savijaču od višanja bez šećera s finim sladoledom od vanilije.

Detaljni podaci

Penušavo rose vino

Traminac crveni

U finom mirisu lagano se osjeti bijela ruža po kojoj se traminci prepoznaju, ali pun je i drugog cvijeća, pa i voća, a suzdržan je kao da je u vino umiješana manje aromatična sorta poput zelenog silvanca.

Slaganje uz hranu                 

Ovaj traminac lijepo prati jela na bazi mesa i ribe nježnog okusa, piletine, oslića ili, pripremljenih s malo slatkih i ljutih začina te dodacima poput šparoga.

Detaljni podaci

Belo vino

Pinot sivi

Miriše samozatajno, ali osjete se karakteristična (pre)zrela jabuka, zbog koje izvrsno pristaje savijači od jabuka koje prije pečenja nisu zaslađene. Okus mu je pun i dug i između alzaškog i južnotirolskog tipa je, što je vrlo privlačno.

Slaganje uz hranu                 

Teletina ispod peke s krumpirom i kojom glavicom luka savršeno će mu pristajati, ali i teleća pečenja općenito. Ljubitelji riječne ribe mogli bi za njega ispeći većeg soma u pećnici na kriškama krumpira i s puno povrća pa desetak minuta prije kraja preliti vrhnjem i zapeći.

Detaljni podaci

Belo vino

Blanc de blancs

Prvo je riječ o čistom, ali neodređenom vinskom mirisu. Potom se osjeti malo bijelog voća, iskače vinogradarska breskva, pa korica kruha tipična za pjenušce koji su dugo bili na kvascima. Slijedi dobar ananas i na kraju lijepa kombinacija svega navedenog.

Slaganje uz hranu                 

Aperitiv je iz snova, dobra pratnja mariniranoj bijeloj morskoj ribi ili hladnoj paniranoj piletini s krumpir salatom.

Detaljni podaci

Penušavo belo vino

Email adresa vinarije je: velimir_jagunic@yahoo.com ili ih možete kontaktirati telefonski na broj: +385 98 720 399.

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na web sajtu i njihovim nalozima na društvenim mrežama: https://www.vinarija-jagunic.com/, https://www.facebook.com/Jaguni%C4%87-vina-Ple%C5%A1ivica-113251238827800/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte