Danas Vas upoznajemo sa Vinarijom Katunar koja krasi regiju Kvarner u Hrvatskoj. Čokoti vinove loze rastu u mjestu Vrbnik. Ova vinarija usmerena je na autohtone sorte i ekološko vinogradarstvo, uz naslanjanje na dugu tradiciju.

U svojoj proizvodnji vinarija ima sledeće etikete: Biser mora, Kurykta reserva, Merlot couve, Nigra syrah, Opolo, Plavac mali, Porin, Zlatna berba, Žlahtina Katunar, Žlahtina sv. Lucija.

Vinarija Katunar

Detaljnije informacije o nastanku, lokaciji i ostalim detaljima možete pročitati u nastavku      

KATUNAR ESTATE WINERY nastavak je obiteljske tradicije vinogradarstva i vinarstva. Gruntovni zapisi, kao i jedna od starijih otočnih vinskih arhiva govori o stoljetnoj vinarskoj tradiciji obitelji Katunar, koja je procvat doživjela 90 ih godina prošlog stoljeća. Kao i cjelokupna vinarska proizvodnja ovog područja do kraja 80-ih godina, i proizvodnja vina obitelji Katunar bila je usmjerena lokalnu zadružnu vinariju – jer je zadrugarstvo do 1990. bilo jedini mogući način poslovanja. U devedesetima Katunar vinarija u općem procvatu vinarstva ulaže u nove tehnologije – spaja otočki tradicionalni način vinogradarstva sa novim praksama u vinarstvu – među prvima uvodi kontroliranu hladnu fermentraciju, nabavlja nove barike od slavonskog hrasta i jedina u Hrvatskoj savladava proizvodnju pjenušaca po Charmat (tankovskoj) metodi. Nakon proizvodnje jedinog Hrvatskog biser-vina vinarija se okreće ka sadnji novih nasada vinove loze na staroj vinorodnoj poziciji Supele pokraj Baške na otoku Krku. ESTATE WINERY svoju proizvodnju bazira na vlastitom grožđu, budući da obitelj Katunar posjeduje preko 200.000 tisuća trsova vinove loze. I to na dva lokaliteta: Vrbničko polje i Bašćanska kotlina. Na rubu vrbničkog polja posjeduje vinariju u kojoj se radi prerada grožđa kao i proizvodnja i odležavanje te buteljiranje vina. Iako za Hrvatske prilike i kao otočna vinarija ima znatne površine i kapacitete, u svjetskim mjerilima ESTATE WINERY spada u manje boutique vinarije, i u tim okvirima uspješno širi prisutnost na izvoznim tržištima. Daljnje poboljšanje kvalitete i napredovanje ESTATE WINERY nastoji postići okretanjem vlastitoj kontroliranoj proizvodnji grožda po ekološkim standardima na tipičnim lokacijama, okretanjem autohtonim sortama vinove loze i tradicionalnom vinogradarstvu.

Vina Vinarije Katunar

Biser mora

Biser mora - Vinarija Katunar

Znalci kažu da su pjenušava vina kruna vinske proizvodnje. Naše vino BISER MORA sigurno je jedan od sjajnijih bisera u kruni naših vina. Budući ima prirodan tlak od svega 2 bara i nalazi se u kategoriji poluslatkih vina, mogli bismo ga proglasiti tipičnim ženskim vinom. Međutim dobro rashlađen može poslužiti i muškarcima kao jutarnje piće „nakon dvije“ kave, te kao diskretni dodatak uz desert nakon laganog ljetnog ručka ali i kao aperitiv, vino uz desert ili kanape sendvič. Lijepo se sljubljuje u koktelima. Prvo je hrvatsko biser vino. Talijani ga zovu „frizzante“, Njemci „perlwein“ a Fracuzi „petillant“.

Detaljni podaci

Poluslatko belo vino, temperatura serviranja 6°C

Kurykta reserva

Kurykta reserva - Vinarija Katunar

 

Svaka vinarija, pa tako i naša želi imati svoje male tajne. Ideja naše nigre reserve jeste da ljubiteljima naših vina podarimo svake godine jedno novo ugodno iznenađenje. Reserva je naime spravljena od četiri različite sorte grožđa, prije svega autohtonih, sansigot i debejan, ali i svjetskih sorti čiiji se odnos mijenja od godine do godine, ovisno o kvaliteti pojedine sorte, jasno prema našem izboru. Nadamo se da će vas svake godine ugodno iznenaditi bogatstvom svojih mirisa i okusa za koje vam ostavljamo punu slobodu da ih sami prepoznate.

Detaljni podaci

Crveno vino

Merlot couve

Merlot couve - Vinarija Katunar

Za naš bismo merlot mogli reći da je upravo ono što se od merloa i očekuje: dominiraju rasponi mirisa i okusa šljive, trešnje, borovnice i kupine pomiješane s kakaom. Sa ne previsokim taninima i odmjerenom kiselinom ujedno je i osvježavajuće i moćno vino.

Slaganje uz hranu                 

Prilično je svestran kada je u pitanju sljubljivanje sa hranom: pored peradi i crvenog mesa, dobro se nosi i sa svinjetinom te  tjesteninama  i salatama, kao i sa marinadama ili friganim sardelama.

Detaljni podaci

Crveno vino

Nigra syrah

Nigra syrah - Vinarija Katunar

Nosi sa jedne strane sve karakteristike syraha od kojeg je grožđa spravljena sa prepoznatljivim mirisima anisa, kupine, crne trešnje, ribiza, masline, crnog papra, borovnice.., ali i položaj sa kojeg potječe: vinograd na 150 do 180 m nadmorske visine, sa 30% nagiba, orjentacije jug-jugozapad. Zemlja crvenica bogata pjeskom sa više od polovice drobljenog kamena daje joj punoću i mineralnost, te dugački završetak.

Slaganje uz hranu                 

Kao i sva moćna rujna (neki kažu crna) traži hranu također bogatu okusima (tamno meso, plava riba…) sa kojom će se sljubiti.

Detaljni podaci

Crveno vino

Opolo

Opolo - Vinarija Katunar

Sigurni smo da će ljubitelji ovog vina prepoznati diskretne mirise i okuse crne trešnje, crne masline, kave, licitara, meda, kože, začina, i prženih orašastih plodova.

Slaganje uz hranu                 

Naša je preporuka servirati uz gregadu, marinadu, paštete, ili karpačo od ribe ili mesa.

Detaljni podaci

Rose vino

Plavac mali

Plavac mali - Vinarija Katunar

Plavac mali Sv. Lucija je vino najsjevernijeg nasada plavca malog na svijetu. Ipak treba reći da 45. paralela koja prolazi kroz naš vinograd prolazi i kroz neka od najpoznatijih europskih vinogorja kao što su Bordoaux ili Piemont. Osim tipičnih mirisa i okusa, kao što su tamno voće poput kupina i crne trešnje, te papar, koža, dim i začini, u našem ćete plavcu prepoznati i diskretne tragove sladića, mošusa i jagode. Zbog dvogodišnjeg sazrijevanja u hrastovoj bačvi oplemenjen je i prepoznatljivim okusom vanilije.

Slaganje uz hranu                 

Hrana: pašticada, tuna, bifsteak… i  sve ono što traži snažna, karakterna i moćna vina.

Detaljni podaci

Crveno vino

Porin

Porin - Vinarija Katunar

Naš je pjenušac Porin spravljen metodom drugog vrenja u tanku, što mu daje svježinu i pitkost. Vino od kojeg je napravljen garantira bogatstvo aroma i bogat završetak. Lijep odnos alkohola i kiselina, čini ga ugodnim pićem za aperitiv ili uz lagani koktel ugriz. Diskretni miris kvasaca skladno će zaokružiti ispijeni gutljaj.

Detaljni podaci

Penušavo belo vino, temperatura serviranja 6°C

Zlatna berba

Zlatna berba - Vinarija Katunar

Kralj, ne samo, desertnih vina Primorske Hrvatske. Spravljen od prosušenog grožđa, sušenog u uvjetima provjetrene hladovine i odležan najmanje tri godine, predstavlja krunu vinske proizvodnje. Bogatstvom mirisa i okusa teško se može usporediti sa nijednim drugim vinom.

Slaganje uz hranu                 

Iako tipično desertno vino koje se lijepo sljubljuje sa slatkim zalogajem, preporučamo ga kušati i uz slani ovčji sir, ili smokvu u omotu od pršuta.

Detaljni podaci

Desertno vino

Žlahtina Katunar

Žlahtina Katunar - Vinarija Katunar

Žlahtina bijela

Žlahtina bijela je autohtona sorta grožđa otoka Krka. Žlahtina Katunar je proizvedena iz grožđa sa Vrbničkog polja. Krasi ga kristalna bistrina, zelenožuta boja, skladan i iskren, prirodan i originalan, pitak i osvježavajuć okus, nježan miris profinjene arome u kojoj ćemo prepoznati jabuku, citruse i cvjetne mirise.

Slaganje uz hranu                 

Svojim elegantnim okusom učinit će bogatijim obrok od riba, morskih plodova ili bijelog mesa, a ugodaj ljepšim.

Detaljni podaci

Belo vino, temperatura serviranja 11°C

Žlahtina sv. Lucija

Žlahtina sv. Lucija - Vinarija Katunar

Žlahtina bijela

Spravljena je iz autohtone sorte otoka Krka: žlahtine bijele, sa položaja Supele nedaleko od  znamenite crkvice sv. Lucija (Bašćanska ploča). Obzirom na položaj sa kojeg potječe očarati će nas svojom žutozelenom do zlatnozelenom bojom dubljih tonova. Arome podsjećaju na dunju, breskvu, agrume, ruže…. Igra kiselina i sladkora pokazuje njegovu elegancu, rekli bi grandecu. Naglašena je mineralnost sa lijepim završetkom koji mu, oplemenjenom ananasom i zrelim grožđem daje elegantnu slatkost, tako da  još dugo ostavlja ugodu na nepcu pilca.

Slaganje uz hranu                 

Preporučamo uz sva jela od bijelog mesa, ribe, pašte i riže sa plodovima mora, a i uz brodet sa palentom te poznatom krčkom janjetinom.

Detaljni podaci

Belo vino

Informacije o vinariji možete dobiti i putem email-a: info@katunar.hr ili ih pozovite telefonom na broj: +385 51 857 393.

Za novosti iz vinarije pratite web sajt i njihove naloge na društvenim mrežama: https://katunar.hr/hr/, https://www.facebook.com/Katunarestatewinery/, https://www.instagram.com/katunarwinery/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte