Ovoga puta ćemo Vas upoznati sa vinarijom Klen’Art koja Vam donosi ukus Obalno – Kraške regije u Sloveniji. Zasadi vinove loze se nalaze u mjestu Plavje.

Vina ove vinarije su: Penina Klen’Art, Vinja, Modri pinot, Rosa.

Više detalja o vinariji

Vino je plod hiljadugodišnje veze čoveka i prirode. Iako svaka generacija bolje razume lozu, mi i dalje zavisimo od sreće svake jeseni, jer nema dobrog vina bez sunca. Na 110 m nadmorske visine i u uglu između Kopra i Trsta, u idiličnom istarskom selu Plavje, obrađujemo 12 ha vinograda. Lokacija nudi odlične vremenske uslove za negu poznatih sorti: malvazija, chardonnay, crni pinot, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc i autohtoni refošk. Prvo jutarnje sunce, stalni blagi morski vetar, prijatna toplina popodneva i sveže noćne temperature stvaraju idealne uslove za sazrevanje grožđa na siromašnim laporastim tlima. Gustina sadnje i izbor grožđa u vinima se izražavaju kao elegancija, svežina i nežnost ukusa. Moderno podrumarstvo, zasnovano na tradiciji tipiziranja različitih vinogradarskih parcela u stalnoj vezi sa drvenim bačvama i u fazama sazrevanja, darove berbe pretvara u porodičnu priču i vina Klenart.

Vina vinarije Klen’Art

Penina Klen’Art

Chardonnay 85%, Modri pinot 15%

Elegantno, suvo, penušavo vino, bistro žuto sa zlatnim nijansama, sa dobrim sjajem i postojanom penom. Prvi miris je nežan i suzdržan, ali svež i voćan, prepun utisaka kruške i jabuke, praćen lešnicima i svežim bademima, a u pozadini nekoliko cvetnih nota i začina. Izrazit i direktan osećaj u ukusu. Skladno vino, zaobljeno i puno u telu, sa percepcijom zrelog voća. Aftertaste je dug i ostavlja osećaj svežine.

Slaganje uz hranu                 

Odlično penušavo vino za aperitiv u bilo kojoj prilici, može se poslužiti i uz hladna predjela, posebno morske plodove, ili uz ceo obrok. Izuzetno dopunjuje ukus polumasnih, nežnih sireva.

Detaljni podaci

Suvo, penušavo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 6-8°C

Vinja

Cabernet sauvignon 85%, Cabernet franc 5%, Merlot 5%, Rešofk 5%

Izuzetno bogato crveno vino, koje karakteriše puna rubin crvena boja sa dubokim nijansama, koja se pretvara u boju cigle. U mirisu osećamo cvet u punom razvoju, koji podseća na šumsko voće, izražene začine, a u pozadini miris nane i tartufa. Po ukusu vino je predstavljeno izraženim i punim telom. Otkriva slatke i elegantne tanine koji nas vode u vrlo dug i temperamentan aftertaste. Sorta refošk daje mu izvrsnu trajnost i eleganciju.

Slaganje uz hranu                 

Izuzetno vino za kreativnu kuhinju koja se igra sosevima, nežno pripremljenim mesom i tartufima. U tradicionalnoj kuhinji vino savršeno dopunjuje crveno meso i začinjene sireve poput gorgonzole i rokueforta.

Detaljni podaci

Crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C

Modri pinot

Modri pinot 100%

Elegantno suvo crveno vino, odlikuje se nežnom ciglasto crvenom bojom. Vino ostavlja snažan utisak ukusa koji se pamti. Vino je u nekom trenutku vrlo voćno, ukusom podseća na višnje, tada primećujemo dud i zreli paradajz i neke začine, npr. ruzmarin i cimet, sa cvetnim mirisima ruža i ljubičica u pozadini. Tanini su svilenkasti, baršunasti i nosivi, pozitivno utiču na zdravlje.

Slaganje uz hranu                 

Svojom elegancijom dopunjuje jednostavno pripremljenu govedinu na sve načine, piletinu, jela od pečurki, ribu sa roštilja i razne sireve. Vino može biti sastojak soseva.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C

Rosa

Modri pinot 100%

Buke vina je izrazito voćan i podseća na višnje, brusnice i lubenicu. Aroma se prijatno nastavlja u ukusu, koji je bogat, strukturiran, suv i svež, a završava se izvrsnom postojanošću i trajanjem u aftertasteu. Ovo vino odlikuje izuzetna svežina, ali i ozbiljnost, koja otvara sve moguće gastronomske užitke prilikom druženja sa hranom. Vino za letnje dane i kulinarske užitke tokom cele godine.

Slaganje uz hranu                 

Rosa je odličan aperitiv ili pratilac nežnih, hladnih letnjih jela na bazi paradajza i svežih sireva. Služi se uz raznovrsne testenine i salate, a odlično se slaže i sa ostrigama, lignjama i ribom sa roštilja. Dobra je kombinacija i sa piletinom.

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8-10°C

Sva pitanja možete uputiti vinariji email-om: info@klenart.si ili putem telefona: +386 51 353 442.

Vinarija je aktivna i na društvenim mrežama i web sajtu: https://www.facebook.com/vina.klenart, http://www.klenart.si/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte