Za danas smo pripremili prezentaciju vinarije Krolo koja se nalazi u dalmatinskoj regiji u Hrvatskoj. Zasadi vinove loze se nalaze u mjestu Strmendolac, kod Trilja.

U standardnoj ponudi vinarija ima sledeća vina: Gardijan, Kaštelanski crljenak, Pošip, Šjora.

Detaljnije informacije o nastanku, lokaciji i ostalim detaljima možete pročitati u nastavku            

Na više od šest hektara zemlje, Krolini vinogradi smješteni su na području Strmendolca, maloga mjesta u Dalmatinskoj zagori. Udaljeno je 30-tak kilometara sjeverno od Splita te je zadnja geografska linija uzgajanja vinove loze. Zbog nadmorske visine te oštre kontinentalne klime koju formiraju planinski lanci kojima je područje okruženo, tijekom cijele godine noćne temperature su relativno niske. Čak i ljeti temperature ovdje noću padaju i do 15 stupnjeva Celzijevih no upravo ta posebnost ove lokacije, uz veliki trud, nesvakidašnju strast i tvrdoglavost Dražena Krole zaslužni su što grožđe doseže visoku razinu sladora, dok kiseline ne padaju ispod željenog nivoa. Stoga su voćnost i svježina glavne karakteristike svih pet sorti u ponudi.
A nakon berbe, kada loza može napokon na neko vrijeme da počine, započinje složeni proces proizvodnje. Minimalno dvije, odnosno tri godine potrebne su kako bi sazrijevanje dostiglo savršenu razinu i do 40.000 boca vina Krolo stiglo na tržište svake godine.

Vina vinarije Krolo

Gardijan

GARDIJAN je jedna od najprepoznatljivijih svjetskih sorti vina crnog grožđa. Potječe iz Francuske, točnije iz francuskog grada Bordeaux. Klasični profil Cabernet Sauvignona je tedencija na puni okus s visokom količinom tanina i primjetnom kiselosti koja doprinosi starenju potencijalnog vina. Vino Cabernet Sauvignon Merlot Vinarije Krolo dobio je brončanu medalju na slijepom kušanju vina u Bordeauxu na poznatom natjecanju Challenge du vin Bordeaux France.

Detaljni podaci

Crveno vino

Kaštelanski crljenak

KAŠTELANSKI CRLJENAK visokokvalitetna je hrvatska sorta vinove loze čiji korjeni potječu iz Kaštela, grada smještenog između Splita i Trogira. Ova sorta je stara, gotovo zaboravljena hrvatska sorta koja u posljednje vrijeme zaokuplja domaću i stranu vinogradarsku javnost. Visoku je slavu postigla u Kaliforniji pod nazivom Zinfandel te u Italiji pod nazivom Primitivo, a do kud je došla izvozom još u 15. i 16. stoljeću pod nazivom Tribidrag. Zbog male otpornosti prema bolestima, kao što su pepelnica i siva plijesan, sorta je skoro nestala iz vinograda Hrvatske.

Detaljni podaci

Crveno vino

Pošip

POŠIP je sorta bijelog grožđa velike sposobnosti nakupljanja šećera, pa je u prošlosti, vjerojatno i uz neke druge sorte, služila i u proizvodnji desertnog vina prošek. Nastala je spontanim križanjem dvije lokalne sorte Bijele bratkovine i Zlatarice blatske. Pronađen je slučajno, u divljini, i postepeno je kultiviran i proširen. Danas je jedna od najperspektivnijih sorti bijelog grožđa u Hrvatskoj. Uzgaja se u Srednjoj i južnoj Dalmaciji, odnosno u podregiji Sjeverne Dalmacije. Nije rijetkost čuti da je pošip neokrunjeni kralj bijelih vina Dalmacije, možda i bijelih vina uopće. Karakteristike ove sorte su rano dozrijevanje, veoma visoka rodnost, kvalitetan mošt i vino.

Detaljni podaci

Belo vino

Šjora

Grenache noir

Neophodno je posvetiti se selektivnoj berbi za proizvodnju kvalitetnog Roséa, jer je to svježe vino, bez dorade. Da bi okus ostao svjež, a Rosé boja izuzetno svijetla poput onih u Provansi, bere se ranije, prije nego što poveća vrijednost šećera u grožđu. Grenache noir crna sorta uklopljena u luksuz jednog od upečatljivijih Roséa na hrvatskom tržištu. U ovom vinu arome jagode i maline, ostavljaju svoje maštovite svilenkaste tragove postojanim kiselinama koje ga čine besprijekornim. Zahvaljujući ugodnim kiselinama i trajnoj aromi, Šjora Rosé izuzetno je svježe i mineralno vino. Iz tog je razloga Šjora kao prava elegantna starija dama dobrodošao gost na svakom stolu.

Detaljni podaci

Rose vino

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila: vinarija.krolo@gmail.com ili telefonom na broj: +385 21 261 904.

Osim putem email-a i telefona, možete kontaktirati vinariju putem web sajta ili društvenih mreža: https://www.vinarija-krolo.hr/, https://www.facebook.com/vinarijakrolo/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

 

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte