Danas Vas upoznajemo sa Vinarijom Marković koja krasi Crnogorsku vinogradarsku regiju. Čokoti vinove loze rastu u mjestu Dobrsko selo, kod Cetinja. U ovoj vinariji ponose se svojim gostoprimstvom i autentičnim izgledom imanja na kom, kako tvrde, stvaraju drugačija vina.

U svojoj proizvodnji vinarija ima sledeće etikete: Amò, Thumiama, Inat.

Vinarija Marković

Detaljnije informacije o nastanku, lokaciji i ostalim detaljima možete pročitati u nastavku    

Vinarija i imanje Marković se nalaze u malom selu po imenu Dobrsko selo, nedaleko od Cetinja, na pola sata Budve, Podgorice i na sat vremena od drugih značajnijih crnogorskih gradova. Imanje se sastoji od vinograda i vinarije, smještajnih kapaciteta i restorana, posebnog prostora za konferencije i proslave, suvenirnice i okruženo je netaknutom prirodom. Dobrsko selo je smješteno u prostranoj i dubokoj uvali između tri brda, Dobrstak, Vrtijeljka i Ceklinstak, na nadmorskoj visini od 320m. Udaljeno je svega nekoliko kilometara od Cetinja, kraljevske prijestonice Crne Gore. Nekada dobro poznato područje, danas ovo selo predstavlja živo svjedočanstvo nekadašnjem izgledu tradicionalnih crnogorskih sela. Zbog svoje pozicije, selo ima pogodnu klimu i izuzetno pogodno zemljište za uzgoj vinove loze. S obzirom na to da je Dobrsko selo na početku 20. veka bilo u srcu tadašnje Crne Gore, uspjelo je da zadrži svoju strogo čuvanu tradiciju, duh i običaje.

Vina Vinarije Marković

Amò

Amò - Vinarija Marković

Pinot Noir

Vino u koje cete se zaljubiti i na sami pogled, i da ga ne probate. Intenzivna vatrena boja ovog suvog Roze vina pali i žari maštu dok ženstvena i otmena pojava omekšava dušu i srce a nježane i neinvazivne arome i nesto punije tijelo savršenih osvjezavajućih voćnih aroma šapucu da je u pitanju vino ozbiljnog karaktera, kao i da će muška populacija često pokušavati da otme nekoliko čaša ili čak flaša svojim partnerkama.

Slaganje uz hranu                 

Vino koje voli meze, selekciju suhomesnatih tradicionalnih crnogorskih proizvoda kao što su pršut i dimljene kobasice. Naravno meza bez sira ne ide pa preporučujemo sve vrste mladih sireva sa akcentom na mladi koziji sir. A za one koji preferiraju dijete i niskokalorične zdrave obroke savršeno se uklapa u obrok salate sa akcentom na karpaćo od tune ili bifteka.

Detaljni podaci

Suvo rose vino, temperatura serviranja 14°C, procenat alkohola 13%

Thumiama

Thumiama - Vinarija Marković

Tamjanika bijela

Intezivnog parfemskog mirisa tek sto prve note dođu do vašeg nosa. U pitanju je suvo, svježe muskatno vino. Stilski lagano i izuzetno pristupacno, dopadljivo apsolutno svima. Sadrži raznovrsne i intrigantne arome koje pozivaju na istraživanje, sa izuzetnom završnicom. Ovo resko vino laganog tijela savršeno ide u paru sa kasnim ljetnjim popodnevima.

Slaganje uz hranu                 

Zbog svog laganog tijela i intenzivnih aroma dobro se uklapa sa neutralnijim jelima ne previse začinjenim i nikako masnim i crvenim mesom. Najviše voli riblje specijalitete i bijela mesa u blažim sosevima, što važi i za sireve.    

Detaljni podaci

Suvo belo vino, temperatura serviranja 14°C, procenat alkohola 12%

Inat

Inat - Vinarija Marković

Crna Tamjanika

Kompleksan i prefinjen ukus ovog vina srednjeg tijela će preplaviti vaša čula i osvježiti vas svojom aromom. Buke i završnica su u savršenoj ravnoteži koja se postiže tako što se vino čuva u malim hrastovim buradima. Ovo puterasto ujednačeno vino savršeno ide uz elegantne lagane noći.

Slaganje uz hranu                 

Vino srednjeg tijela najbolje ide u paru sa bijelim mesom, nikako sa teškim masnim crvenim mesima. Od sireva najviše mu gode tvrdi sirevi, dobro odležali poput našeg nacionalnog specijaliteta „Njeguški sir“. Takodje uklapa se sa parmezanom i odležalim kozijim sireima. Za one koji vole rižoto perfektno se uklapa sa crnim rižotom ili pak rižotom sa selekcijama pečurki, a oni koji mogu da priušte jeste naša omiljena kombinacija – Inat i rižoto od crnih tartufa. Ne zaboravimo sve vrste pašta specijaliteta, osim mnogima omiljene Karbonare. Interesantno je da je ovo vino izuzetno začinskog karaktera pa samim tim nemojte štedjeti na začinima, ma koje jelo od navedenih da spremate.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, temperatura serviranja 16°C, procenat alkohola 13,9%

Informacije o vinariji možete dobiti i putem email-a: info@vinarijamarkovic.com ili ih pozovite telefonom na broj: +382 67 334 333.

Za novosti iz vinarije pratite njihove naloge na društvenim mrežama ili web sajt: https://vinarijamarkovic.com/, https://www.facebook.com/markovic.vinarija/, https://www.instagram.com/markovic.vinarija/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

 

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte