Danas Vam predstavljamo Vinariju Milijan Jelić koja je jedna od vinskih proizvođača iz Pocersko Valjevske regije u Srbiji. Vinograde možete posjetiti odlaskom u Bujačić.

U standardnoj ponudi vinarija ima sledeća vina: Morava, Chardonnay, Eva, Adam, Millennium, Mammoth, Kameničanka, Nebiolo, Morange.

O vinariji možete pročitati u nastavku

Birajući drugačiji put, porodica Jelić vinsku priču započinje 2002. godine, između četiri reke i četiri planine, na mitskim obalama Panonskog mora u blizini Valjeva. Tu nastaje vino koje ona danas proizvodi, koristeći poslednja vinarska dostignuća današnjice, a neguje ga onako kako su to činili naši preci… duboko pod zemljom ispod pitomih brda na kojima se i rađa.

Na obroncima valjevskih planina sa najlepšim ekspozicijama, na idealnoj nadmorskoj visini i u specifičnim mikroklimatskim uslovima, više nego odgovarajućim za uzgoj vinove loze, zasađeno je 20 hektara vinograda. Tamo gde su stotinama godina vinogradi bili ponos svakog dobrog domaćina i gde je u poslednjih nekoliko decenija ova tradicija prekinuta, počinje jedna nova era.

Ogroman potencijal ovakvog podneblja teško je ne iskoristiti, a velika želja porodice Jelić da se slava vina vrati u Pocerski region, blizu je ostvarenja. Nakon prvih velikih uspeha vina iz podruma Milijana Jelića, nekoliko ljubitelja vina počinje sa investicijama u podrume i vinograde u Pocerini, što treba da bude satisfakcija svim dobronamernim ljudima vinskog sveta.

Vina Vinarije Milijan Jelić

Morava

Morava

Vino je svetlo žute boje sa nežnim sivim odsjajem. Na nosu razvijene intenzivne primarne herbalne arome podržane odličnom svežinom sa blagim naznakama suvog livadskog cveća u pozadini. Miris se otvara u slojevima prema voćnim aromama ličija i bele vinogradarske breskve. Na ukusu sveže i lagano sa vibrantnim kiselinama. Dominiraju herbalne arome sa naznakom minerala u pozadini. Srednje punog tela sa prijatnom i sočnom završnicom ukusa. Preporučena temperatura serviranja je 10-12 stepeni Celzijusa.

Slaganje uz hranu                 

Sezonske salate sa kremastim prelivima, pohovana i grilovana bela mesa, bela riba ili poslužiti kao aperitivno vino

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13%

Chardonnay

Chardonnay

Vino je intenzivne zlatno žute boje. Srednja pokretljivosti u čaši ukazuje na vino dobre strukture i tela. Nos je bogat aromama zrelog žutog voća, jabuka i dunja sa naglašenom hrastovinom, karamelom i štapićem vanile. Na ukusu puno, kompleksno, sa dugačkom završnicom. U završnici dominiraju vanila i karamel. Vino je dobre strukture i balansa. Preporučena temperatura serviranja je 12-13 stepeni Celzijusa.

Slaganje uz hranu                 

Dimljena pastrmka, pasta karbonara, jaki sirevi. Deserti na bazi slatkog i tropskog voća kao i kubanske cigare srednje strukture tipa MC No.4.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12-13°C, procenat alkohola 13%

Eva

Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Petka

Na mirisu dominantne herbalne cvetne arome, zrelo voće i vinogradarska breskva, na ukusu sveže i voćno.

Slaganje uz hranu                 

Bela mesa

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13%

Adam

Merlot 60%, 40% Kameničanka/Prokupac

Na ukusu sveže, mekih tanina, bobičasto crno voće sa dominantnim aromama kupine i maline. Srednje punog tela.

Slaganje uz hranu                 

Crvena mesa

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14-16°C, procenat alkohola 13,5%

Millennium

85% Merlot, 15% Kameničanka/Prokupac

Vino je duboke rubin crvene boje, sa ljubičastom nijansom, vrlo sjajno i dopadljivo sa gustim suzama koje boje zid čaše. Na nosu je intenzivno i voćno sa dominantnim aromama kupine i višnje koje prate arome suvih šljiva i crne ribizle.Voćne arome praćene su, pozadinskim, začinskim notama karanfilića, kedrovine, bibera, crnog čaja i čokolade. Ukus je suv, pun i skladan sa prijatnim kiselinama. Tanini sočni, razvijeni i prijatni za uživanje. Telo je srednje ka punom, duge završnice sa dominantnim voćnim aromama.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-17°C, procenat alkohola 13%

Mammoth

Pinot Noir

Vino je intenzivne rubin crvene boje, kristalne bistrine. Na mirisu puno i kompleksno, eksplozija mešanih višanja i fine crne čokolade stopljne u cherry bonbonjeru zavešće vas na prvi nos. Ubrzo se naslućuju nežne začinske arome, sa delikatnom aromom fine kedrovine. Ukus je pun, bogat sa dugom sočnom završnicom. Vrlo živih kiselina sa odličnim balansom i dobrim potencijalom za odležavanje. Vanserijski doživljaj pino noara iz Srbije.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-17°C, procenat alkohola 14,5%

Kameničanka

Kameničanka

Vino je zrele rubin crvene boje. Dobre pokretljivosti u čaši. Na mirisu bogato, sa mešavinom crnog bobičastog voća i višanja. Pored razvijenog bukea vino je vrlo sveže i bogato hladnim začinskim aromama. Na ukusu puno, jako, još mlado, ali i elegantno i svileno. Definitivno vino dugog veka. Sa celih 14% alkohola, koje nigde ne možete da naslutite, ovo vino je uvodnica u buduću proizvodnju ove sorte u vinariji Jelić.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16°C, procenat alkohola 14,5%

Nebiolo

Nebiolo

Vino rubin crvene boje koje često dok je mlado, ima izražene kiseline, odležavanjem smekšavaju i dobijaju zaokružene note zrelog vina, praćene razvijenim tercijalnim aromama.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-17°C, procenat alkohola 14,5%

Morange

Morava

Mirisi grilovane muskatne bundeve, sekundarne arome divlje jabuke, tercijerne arome meda, miris pečenog maslaca, note pomorandže, herbalne note. Na ukusu arome zrelog belog voća, vibrantne kiseline, srednjeg tela.

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10°C, procenat alkohola 12%

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila: info@milijanjelic.com ili telefonski na brojeve: 064 164 22 11, 064 968 85 77.

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na njihovom sajtu: http://www.milijanjelic.com/rs/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte