Ovoga puta predstavićemo Vam vinariju OPG Ivan Kosovec čiji su zasadi smješteni u regiji Bregovita Hrvatska. Vinogradi ove vinarije ulepšavaju krajolik mjesta Popovača.

Među proizvodima ove vinarije naći ćete sledeća vina: Frankovka, Pinot Crni Selekcija, Škrlet, Chkrlet, Chardonnay Selekcija, Zweigelt Selekcija, Škrlet Selekcija.

Više informacija o istoriji i vinariji možete pročitati u tekstu ispod

OPG Ivan Kosovec nalazi se na obroncima Moslavačke gore, u Popovači i posjeduje 3 ha vinograda s oko 19 000 trsova vinove loze na jednom od najljepših vinogradarskih položaja u Moslavini. Sortiment je škrlet, chardonnay, frankovka, zweigelt i crni pinot. Filozofija uzgoja i obrade vinograda temelji se na ekološkim principima i tehnikama pa je tako zaštita vinograda minimalna i temelji se na predanom ručnom radu i smanjenoj upotrebi mehanizacije, bez upotrebe umjetnih gnojiva, insekticida i herbicida. Proizvodnja vina se temelji isključivo na prirodnoj kvaliteti grožđa, bez ikakvih korekcija i intervencija u mošt ili vino, vrenja se provode spontano s autohtonim kvascima, bez upotrebe enoloških sredstava, bistrenja i filtracija dok je upotreba sumpora svedena na minimum. Takvim pristupom želi se maksimalno istaknuti i vjerno prenijeti određene specifičnosti tla i samog vinogradarskog položaja, te odlike pojedine berbe i sorte što rezultira dobivanjem originalnih, iskrenih i prirodnih vina.

Vina vinarije OPG Ivan Kosovec

Frankovka

Duboka i neprozirna tamnoljubičasta boja s jarkim ljubičastim odsjajem. Koncentrirani mirisi ukuhanog tamnog voća na nosu, kupine i borovnice.U ustima puno i masivno. Guste teksture, još mladi tanini, dugovječne strukture koja će se zaokružiti dozrijevanjem u boci. Aromatski u skladu s intenzivnim mirisnim senzacijama. Doživljaj upotpunjuju gorki gumeni bomboni u povratnom okusu.Preporučeno uživanje u vinu za godinu dana i u narednih 5-7 godina.

Detaljni podaci

Crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 12,7%

Pinot Crni Selekcija

Na prvu elegantno voćan i lagan, prepoznatljiv svojom tipičnom aromatikom, ovaj pinot ima što pokazati ako ga pustite da prodiše u čaši. Pitkost se pri tome neće mijenjati, on postojano ostaje jasan i čistoga voća. Vino je njegvano u malim barrique bačvicama, ali hrastove arome nisu naglašene po čemu odmah vidimo brigu oko ispravnog odležavanja pinota crnog.

Slaganje uz hranu                 

Pristaje uz laganije crveno meso kao što je kunić. Može dobro ići uz srnetinu ako nije u pitanju gulaš. Također, većina recepata od peradi iz uzgoja i ulova.

Detaljni podaci

Crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 13-14°C, procenat alkohola 13,4%

Škrlet

Bistre svijetlozlatne boje. Na nosu čisto, svježe voćne arome jabuke i dunje sa začinskim notama. Miris je sortno karakterističan, autentičan za Škrlet zahvaljujući organskim načelima vinara u vinogradu i podrumu. Iznimno suho, srednje puna tijela, osvježavajućih vinoznih kiselina s vrlo dobro uklopljenim alkoholima neuobičajeno visokim za sortu. Aromatski usklađeno s mirisnim senzacijama uz blagi aspekt mineralnosti. Unatoč čvrstoj strukturi, osvježavajuća slanost na nepcu i sočna struktura doprinose visokoj pitkosti. Preporučeno uživanje u vinu odmah i narednih 2-3 godine.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10°C

Chkrlet

Sretan spoj sve popularnijeg, autohtonog škrleta i chardonnaya u svježoj, pitkoj, laganoj inačici koja je jpš uvijek karakterna, neponovljiva i, prije svega, organska. Kosovec vinarija strogo se pridržava organske proizvodnje i minimalnog intervencionizma. Premda su redovito vrlo čista, uredna i korektna, ova su vina u isto vrijeme i neponovljiva. Ona nikada nisu samo još jedno vino u nizu i utoliko se možemo složiti da je vinar uspio u svome naumu.

Slaganje uz hranu                 

Svi lagani recepti od tjestenine, riže, palente, kus-kusa, raznog povrća. Kada god želite probati malo drugačiji proljetni ili ljetni recept, ali jako će dobro ići i uz buču (bundevu).

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12,5%

Chardonnay Selekcija

Ljubitelji narančastih vina puno će prije razumijeti ovaj neobični chardonnay. Riječ je o maceratu s podužim odležavanjem koji je pun pomiješanih mirisa sušenog cvijeća i ukuhanog voća. Uz neobično visoke alkohole, vino još uvijek ima dobre kiseline što bi moglo uputiti na dva branja grožđa. Kosovec je vinar od kojega s pravom očekujemo puno iznenađenja i originalnosti.

Slaganje uz hranu                 

Ovaj tip vina može pratiti i ona jela uz koja se obično služe crna vina. Preporučujemo ga uz začinjeniju hranu. Rižota i neka druga jela u koje ide šafran, posebno će se dobro slagati. Dobro će pratiti i neke indijske recepte.        

Detaljni podaci

Orange vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 14-15°C, procenat alkohola 14,5%

Zweigelt Selekcija

Vrlo bogato i zrelo vino, gusto i još uvijek s malenom količinom organskog materijala u boci radi čega preporučujemo dekantiranje. Arome tamnog voća i tercijara u jako lijepom omjeru.

Slaganje uz hranu                 

Uz bolje recepte od svinjetine, naročito od slavonske crne svinje, uz tradicionalne suhomesnate specijalitete našeg kontinenta.   

Detaljni podaci

Crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16°C, procenat alkohola 13,5%

Škrlet Selekcija

Pune, intenzivno zlatne boje. Čisto i svježe na nosu, ali mekano i raskošno. Selekcija sadrži 20% 7 dana maceriranog škrleta što doprinosi kompleksnosti i doziranoj rustikalnosti. Aspekt mineralnosti tla prisutan uz primarne voćne mirise. Živo u ustima, kompleksne i vrhunski uravnotežene strukture. Puno reske voćne svježine, ali s karakterom škrleta. Perzistentno, odlično fokusirano s ravnomjernim finišem. Preporučeno uživanje u vinu odmah i narednih 4-5 godina.

Slaganje uz hranu                 

Nešto drugačije ruho škrleta. Ovo je bijelo vino kraće vrijeme macerirano, a obično takva bijela vina mogu ići i uz jaču hranu i crvena mesa. Preporučujemo uz meso kunića i divljeg zeca.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13,5%

Email adresa vinarije je: vina.kosovec@gmail.com.

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na njihovim nalozima na društvenim mrežama: https://www.instagram.com/kosovec_winery/, https://www.facebook.com/VinaKosovec/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte