Danas Vam predstavljamo Vinariju Petra koja se nalazi u Srbiji u subotičkoj regiji. Vinogradi su zasađeni u mjestu Palić.

Vinarija se može pohvaliti sledećim vinima: Pinot Noir Barrique, Pinot Noir, Desertni Traminac, Pinot Grigio, Traminac, Rose, Rose&co.

U nastavku pročitajte detaljnije informacije o vinariji 

Porodični vinograd “Petra” nalazi se u Subotičkom vinogorju, u blizini obale Palićkog jezera, u prelepom prirodnom ambijentu koji nudi idealne uslove za uzgoj vinove loze. Porodično imanje Gubičak ima 10 hektara, od kojih je skoro 3 hektra pod vinovom lozom starosti 7 godina. Brižljivo birana parcela se nalazi na geografskoj širini S 46.07652 stepeni, geografskoj dužini 19.76987 stepeni i na nadmorskoj visini od 106 metara. Nakon analize tla, uzimanjem njegovih sastojaka i pažljivim proračunima, izabrani su najbolji klonovi vinove loze pogodni za ovo stanište: Pinot Noir, Pinot Grigio i Traminac.

Vina Vinarije Petra

Pinot Noir Barrique

Vino je rubinkastocrvene boje sa svetloljubičastim tonovima na obodu. Odlične je bistrine i refleksije sa velikom pokretljivošću u čaši. Miris ovog vina je veoma prijatan, pun voćnosti, što i jeste odlika Pinot Noira. Bogat notama zrele trešnje, maline, mineralan, finih suptilnih nota hrastovog drveta i blagih primesa slatkog korena, pleni svojom aromom. Ukus je prožet elegancijom i sopstvenom slašću. Na nepcima se odražava njegova mekoća i suptilnost. Završnica je veoma prijatna, dugotrajna, pitka i nežna sa punom svežinom svoje voćnosti.

Slaganje uz hranu                 

Svoje čari istaći će poslužen uz lepa pečenja poput prasećeg, jagnjećeg, uz roštilj, elegantna i umerena jela, paste, a može da upotpuni čak i ribu.           

Detaljni podaci

Crveno vino

Pinot Noir

Ovo vino pleni svojom intenzivnom crvenkastorubinkastom bojom uz svetlucav odsjaj, izuzetnom bistrinom i prozirnošću sa elegantnom pokretljivošću u čaši. Čulom mirisa možemo da prozremo prijatne arome crvenoga bobičastog voća, pri čemu se ističe arome zrele maline i jagode u samoj pozadini. Vino je prijatne svežine i finih mineralnih tonova, koji su lepo zaokruženi voćnim karakterima, ali se u njemu, veoma stidljivo, naziru i cvetne note ljubičice.Tanini su zreli, nežni i veoma suptilni sa lepom intenzivnošću i u skladu sa svojim telom. Sama završnica je postojana, puna voćnih karaktera uz dodir elegancije i posebne savitljivosti koja ga čini neodoljivo primamljivim.

Slaganje uz hranu    

Služi se uz jela upotpunjena jačim začinima, domaća pečenja , pržena mesa, picu, paste sa baznim sosovima paradajza i dinstanog mlevenog mesa, pačetinu, losos i ostalu ribu sa roštilja.

Detaljni podaci

Crveno vino

Desertni Traminac

Kasna berba: vino proizvedeno posebnim pristupom kako u proizvodnji grožđa, tako i u tehnologiji proizvodnje vina. Probranom berbom grožđa u punoj zrelosti, sa delimično razvijenim botritisom, a nakon toga i prirodnim sušenjem u gajbicama, dobijeno je vino zlatnožute boje, sa vrlo izraženim mirisima cveća (ruže, muškatle) i suvog voća. Ukus mu je pun, harmoničan, slatkast i postojan, i pleni svojom ljupkošću. Nežne medne i voćne note čine aromu ovog vina senzualnom i bogatom poput nektra.

Slaganje uz hranu                 

Preporučuje se uz manje slatke deserte, voćni kolač (pitu od jabuka), voćne i čokoladne torte, krem poslastice, a posebno se ističe u kontrastno postavljenom odabiru hrane koja ima gorku nit, poput foa-gra (guščije jetre), kao i pikantnih buđavih sireva.             

Detaljni podaci

Belo vino

Pinot Grigio

Pinot Grigio odlikuje svetložuta boja sa zelenkastim odsjajem po svom obodu. Ovo je vino odlične bistrine i svetlucave refleksije. U mirisu su prisutne slasne voćne arome nežne breskve, stidljivo povučene kajsije, sa blagima dodirom bademastih nota i svežeg poljskog cveća. Sve ove arome su harmonično zaokružene u neodoljivom bukeu. Ukus je pun, veoma svež, lepršav, sa prijatnim kiselinama koje mu daju jasan intenzitet voćnih karaktera i nežne herbalne tonove. Samo voće se pitko izražava na nepcu i u potpunom je balansu i skladu sa svojim karakteristikama. Sama završnica je veoma prijatna sa puno suptilnosti i nežnosti.

Slaganje uz hranu                 

Služiti ga uz belu ribu, prijatna bela mesa, bogate salate, domaći roštilj, seckane dimljene kobasice, kulen i pršutu.   

Detaljni podaci

Belo vino

Traminac

Vino ima sivkastožutu boju sa kristalnim odsjajem odlične prozirnosti i pokretljivosti u čaši. Miris mu je veoma privlačan, nežan sa izraženim voćnim aromama u kojima su prisutne note jabuke, dinje, sa blagim dodirom tropskih tonova u samoj pozadini koji se nekako vešto skrivaju i čine ovo vino posebno kompleksnim. Ukus mu je dirljivo svež s prisutnom mineralnošću, u kojoj se nežni cvetni karakteri stapaju sa voćnim tonovima, te ga čine veoma harmoničnim i postojanim. Završnica mu je sveža sa prijatno slatkom gorčinom prepunom cvetnih voćnih nota, lagano opora i baršunasta.

Slaganje uz hranu                 

Svoj maksimum pruža uz jela s morskim plodovima, paste, grilovanu ili kuvanu ribu, razne pite, a može da bude dobar partner voću i kolačima. Dozvoljava sebi da se može služiti kao aperitiv.       

Detaljni podaci

Belo vino

Rose

Vino poseduje intenzivnu svetlorubin nijansu sa blagim odsjajem. Miris je bogat voćnim aromama u kojima se ističu tonovi crvenog bobičastog voća: višnje, jagode i maline u prikrajku, dok se u samoj pozadini kriju blagi skriveni tonovi nara. Ukus mu je voćan, zaokružen lepom kiselošću. Prisutni su mineralni tonovi koji su u skladu sa lepršavim nagoveštajima poljskog cveća. Završnica mu je intenzivna, perzistentna, a krase je voćni karakteri, dobra struktura i prijatna slatkasta gorčina.

Slaganje uz hranu                 

Služiti ga sa jelima sa roštilja, pečenjima, bogatim salatama, grilovanim povrćem, a kada je dobro ohlađeno, i kao aperitiv.

Detaljni podaci

Rose vino

Rose&co

Traminac, Pinot Grigio, Pinot Noir

Penušavo vino nastalo kupazom tri sorte, posebno biranog odnosa Traminca, Pinot Grigia i Pinot Noira. Nežne boje lososa i lukovine, ovo vino pleni mirisom cvetno-voćnih nota. Prati ga vrlo izbalansiran ukus sa svojom punoćom i nežnim, a u isto vreme i osvežavajućim kiselinama, prijatne i duge završnice.

Slaganje uz hranu                 

Preporučuje se kao aperitiv, odlično se uklapa uz slane grickalice, posna predjela na bazi ribe, pileću salatu, hladna mesa u želatinu, rižoto sa pečurkama, voćne torte, suvo voće i dr.       

Detaljni podaci

Penušavo rose vino, temperatura serviranja 8-10°C

Sva pitanja možete uputiti vinariji email-om: info@vinarijapetra.com ili telefonski na broj: +381 24 415 00 35.

Vinarija je aktivna i na sajtu i društvenim mrežama: http://www.vinarijapetra.com/, https://www.instagram.com/vinarijapetra/, https://www.facebook.com/vinarija.petra.2017/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte