Autori našeg portala su za danas izabrali vinariju Podrum Čokot koja je jedan od predstavnika regije Tri Morave u Srbiji. Grožđe za vina ove vinarije dolazi iz mjesta Starci kod Aleksandrovca.

Ljubitelji vina prepoznaju ovu vinariju po vinima: Radovan 100% Prokupac, Experiment Tamjanika, Radovan 100% Tamjanika, Experiment Prokupac.

U nastavku pročitajte detaljnije informacije o vinariji 

Podrum Čokot je osnovan u leto 2011. godine u selu Starci, 6 km udaljenom od Aleksandrovca. Imamo sopstvene zasade vinograda na površini od 1,5 hektara i tu su gaje samo autohtone sorte grožđa, Prokupac i Tamjanika.

Vina vinarije Podrum Čokot

Radovan 100% Prokupac

Prokupac

Vino proizvedeno od probranih grozdova prokupca iz sopstvenog vinograda. Ovaj potpuno sortni prokupac odležao je godinu i po dana u drvenim buradima i pet meseci u boci, a osvojio je srebrnu medalju na Decanteru 2018 i bio proglašen za Najprijatnije iznenađenje 2017. godine u izboru Vino.rs.

Slaganje uz hranu                 

Iako se bez problema slaže uz masna i jako začinjena jela, crvena mesa ili divljač, zaista ga treba konzumirati uz tradicionalnu srpsku kuhinju iz lonca ili rerne, ili istraživati kao meditativno vino.     

Detaljni podaci

Crveno vino

Experimet Tamjanika

Tamjanika

Vino proizvedeno od muskatne sorte grožđa odomaćene u Župi. Zelenkaste nijanse boje naslućuju svežinu koja je izrazita u sortnom vinu uz snažne ali lepo izbalansirane kiseline. Tamjanika koja nije napadna na mirisu, ekstremno lagana ali dovoljno intrigantna i slojevita na ukusu, sa oko 13 % alkohola, Experiment je potpuno novo lice tamjanike u Srbiji.

Detaljni podaci

Belo vino, procenat alkohola 13%

Radovan 100% Tamjanika

Tamjanika

Zamišljena ne kao stepenica više, već kao drugo lice standardne Experiment tamjanike, nudi potpuni uvid u potencijale ove sorte na župskom teroaru. Za one koji traže odgovore u raznim slojevima ovog vina, ovo je suva muskatna igra bez granica.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Experiment Prokupac

Prokupac

Intenzivno crvene boje, harmonično, voćno i sa diskretnim začinskim mirisom koji dolazi od srpskog barika, ovo je vino skrenulo pažnju svetske javnosti na srpsku autohtonu sortu prokupac. Srebrna medalja na Decanteru 2017 za berbu 2015 bila je enorman uspeh, a samo je jedan poen nedostajao da i naredna godina ponovi isto odličje, što je apsolutni dokaz prepoznatog kontinuiteta kvaliteta.

Detaljni podaci

Crveno vino

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila: podrumcokot@gmail.com ili telefonski na broj: +381 63 83 12 512.

Osim putem email-a i telefona, možete kontaktirati vinariju putem društvenih mreža: https://www.facebook.com/Podrum-%C4%8Cokot-450069481702130/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte