Predstavljamo Vam Podrum Vilinka čije je sjedište u hercegovačkoj regiji. Predivni vinogradi ove vinarije nalaze se u mjestu Sretnice.

Ova vinarija prepoznatljiva je po etiketama: Žilavka, Blatina, Red Cuvee, White Cuvee.

U nastavku pročitajte detaljnije informacije o vinariji

Priča po Podrumu Vilinka počinje 2004. godine kada smo zasadili vinograd od 12 tisuća loza s namjerom da proizvedemo grožđe da ga možemo ponuditi proizvođačima vina od kojih smo kupovali vino za svadbeni salon Afrodita, koji se također nalazi u vlasništvu obitelji Ereš.
Međutim, obilazeći vinarije i kroz razgovore s iskusnim vinarima javila se želja da sami počnemo proizvoditi svoje vino.
Ideja se realizira 2008. godine i osniva se Podrum Vilinka, smješten na Sretnicama, u blizini Mostara. Ime dobiva po brdu na kojem je vinograd i zasađen.
Kapacitet podruma je oko 40 tisuća litara, gdje proizvodimo vrhunsku žilavku, vrhunsku blatinu, X Line Red Cuvee od blatine i cabernet sauvignona, te White Cuvee od žilavke, Bene i Krkošija. To su vina premium kvalitete.
Naš vinograd se nalazi na dobroj lokaciji, što također doprinosi kvaliteti vina. Vilinka je smještena na 400 metara nadmorske visine. Vilinka je uz Trle jedan od najvećih zasađenih položaja u BiH. Taj položaj je osunčan po cijeli dan, što je odlično za grožđe. Noć je dosta hladna, a ta hladnoća je potrebna za dobre kiseline. Jednostavno imamo dobar balans.
Ranije, na tom mjestu nikada nije bilo vinograda. Ja sam tu provodio svoje djetinjstvo. Moja baka je na tom mjestu čuvala ovce i ja sam s njom provodio vrijeme, što čini to mjesto još posebnijim za mene. To je mjesto netaknute prirode i predivnog pogleda koji se pruža s brda Vilinka.
Naša vina su dobila na desetine nagrada na domaćim i regionalnim sajmovima, izložbama i natjecanjima.

Vina vinarije Podrum Vilinka

Žilavka

Žilavka

To je vino koje savršeno pokazuje kvalitete grožđa Žilavka, sorte koja prvenstveno raste u Mostarskom vinogorju. U regiji je Žilavka uvijek bila prepoznata kao najbolja bijela sorta. No, sada je i u svijetu došla na svoje i sve je popularnija. Upravo je Žilavka vinariji Vilinka donijela prestižnu zlatnu medalju s Decanter natjecanja u Londonu.

Slaganje uz hranu                 

Možete ga kombinirati s laganim predjelima, bijelim mesom i ribom te sezonskim zelenim salatama.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, procenat alkohola 12,7%

Blatina

Blatina

Sortno suho crno vino od grožđa Blatina uzgajanog na obroncima brda Vilinka na Sretnici, nadomak Mostara. Duboko rubinska boja. Buket je intenzivan, ali istodobno je okus vrlo nježan, s mnogo suptilnih nijansi bez dominacije jedne od njih.

Slaganje uz hranu                 

Užitak u okusu Blatine bit će potpun uz platu plata autohtonih sireva i suhog mesa, a nikako nećete pogriješiti ni ukoliko je servirate uz janjetinu s ražnja.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 18-20°C, procenat alkohola 13%

Red Cuvee

Cabernet Sauvignon 70% i Blatina 30%

Ima tamnoljubičastu crvenu boju uz ugodne voćne arome sa primjesama čokolade. Jednom kad ga popijete, ostat će s vama okus tamnih plodova.

Slaganje uz hranu                 

Idealno je za uživanje uz pladanj lokalnih sireva ili malo suhog mesa. I naravno, s janjetinom s roštilja nikada ne možete pogriješiti.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16°C, procenat alkohola 13,5%

White Cuvee

Žilavka, Bena, Krkošija

Vilinka X Line White Cuvee vino je premium kvalitete s izraženim voćnim okusom. Uravnoteženi spoj triju sorti zapravo je eksperiment vinarije koji se pokazao više nego uspješnim što dokazuje i zlatna medalja s Decanter World Wine Awards-a. Vino krasi prekrasna zlatna boja, neodoljiv miris i bogate arome koje Vas neće razočarati. Odležava 12 mjeseci u barrique hrastovim bačvama što ga dodatno obogaćuje i daje mu posebnu notu.

Slaganje uz hranu                 

Odlično se slaže s bijelim mesom, morskom i riječnom ribom te salatama i sirevima.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10°C, procenat alkohola 12,7%

Informacije o vinariji možete dobiti i putem email-a: podrum.vilinka@gmail.com ili stupite u kontakt sa njima pozivom na broj: +387 63 427 411.

Za novosti iz vinarije pratite njihove naloge na društveim mrežama: https://www.facebook.com/podrumvilinka/, https://www.instagram.com/podrum.vilinka/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte