Predstavljamo Vam vinariju Povratak koja je jedna od vinskih proizvođača u Bosni i Hercegovini. Vinarija je smještena u mjestu Žepče.

Vinarija Povratak

U standardnoj ponudi vinarija ima sledeća vina: Pinot sivi, Palava, Müller-Thurgau, Merlot, Malvazija, Cabernet Franc.

Vinariju možete kontaktirati putem email-a info@povratakwinery.com ili putem telefona +387 32 888-400

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na njihovim nalozima na društvenim mrežama

https://www.facebook.com/povratakwinery

https://www.instagram.com/povratakwinery/?hl=en

Detaljnije informacije o nastanku, lokaciji i ostalim detaljima možete procitati u nastavku

“Prije samoga procesa sadnje vinograda, uspostavili smo suradnju, koja je i danas intenzivna, sa stručnjacima iz oblasti vinarstva iz Verone, čiji su agronomi ispitali naše tlo i dali nam smjernice pri odabiru sorti vinove loze. Slijedom tih rezultata, zasadili smo: Cabernet Franc, Ancellotu, Merlot, Pinot Sivi, Palavu, Müller Thurgau, Traminac, Malvaziju. Odabir sorti se ispostavio kao pun pogodak, budući da imamo bogate prinose od kojih proizvodimo vrhunska vina, koja redovito dobivaju visoke ocjene i pozitivne kritike u najeminentnijim vinskim centrima. Druga, još važnija, dimenzija ideje Povratak je demografski povratak, koji nastojimo oživjeti kroz gospodarsku priču proizvodnje i prodaje vina. Plodna zemja, vinova loza, vrhunska vina, LJUDI koji sudjeluju u cijelom procesu…

Sve to je POVRATAK.”

Vina Vinarije Povratak

Pinot sivi

U vinogradu gdje započinje cijela priča uloženo je puno ljubavi i truda, gdje Pinot sivi daje sjajne rezultate. Ovaj sivi Pinot ima poželjne sve sortne prilike. Vino je svjetlo žute boje. U mirisu dominira breskva, kao i herbalne note. U okusu izražene svježine laganog tijela i nježne strukture.

Slaganje uz hranu

Sivi Pinot složit će se sa velikim brojem jela, a osobito sa riječnom i oboritom morskom ribom, kao i zrelim sirevima.

Detaljni podaci

Pakiranje 0,75l

Palava

Korijeni Palave datiraju iz 53. godine prošloga stoljeća, kada je češki botaničar Josef Veverka pokušao ukrstiti Müller-Thurgau i Traminac. Na njegov rad nadogradio se neimenovani moravski vinar, koji je dva desetljeća posvetio uzgoju hibridnih sorti grožđa, koje je uzgajao u podnožju brda Palava, po kojem je i nazvana nova sorta, dobivena 1977. godine, te je od tada najcjenjenije vino u Češkoj, kao i Slovačkoj. Od nekoliko godina unatrag, ova Češka vinska sorta, u Bosni je pronašla novi dom. Vino je svjetlo žute boje sa zelenkastim refleksima. Vrlo zavodljiv miris gdje dominiraju citrusi, zelene jabuke, bijelo grožđe, bazga. Izražena mineralnost i aromatičnost u ukusu, ovo vino čini posebno elegantnim i pitkim.

Slaganje uz hranu

Vrhunski sommelieri uz ovo vino će preporučiti kozji sir, pitu zeljanicu, lagane salate.

Detaljni podaci

Pakiranje 0,75l

Müller-Thurgau

Müller-Thurgau je bijela sorta grožđa, čiji je tvorac botaničar dr. Herman Müller, po kojemu i nosi ime. Dodatak imenu Thurgau (kanton u Švicarskoj), označava teritorij iz kojega potječe. Sorta je nastala 1882. godine križanjem Rizlinga i Madeleine Royale. Obzirom na vrhunska vina, koja su produkt ove sorte, Müller-Thurgau je danas rasprostranjen u cijelome svijetu.

Slaganje uz hranu

Detaljni podaci

Pakiranje 0,75l

Merlot

Merlot je tipično francuska sorta, baš kao i ime koje dolazi od deminutiva merle što na francuskom znači mala ptica kos, a povezano je s crnom bojom bobica ovog grožđa. Vina dobivena od sorte Merlot važe za najpopularnija vina u Francuskoj, što ih, automatizmom, svrstava i među najpopularnija vina u svijetu.

Slaganje uz hranu

Detaljni podaci

Pakiranje 0,75l

Malvazija

Malvazija je visoko cijenjena sorta čiji plodovi daju vrhunska vina, koja su postala vinski simbol mediterana. Tako su danas najbrojnije malvazije u Italiji i Španjolskoj, a valja istaknuti i vrhunske malvazije na prostorima Istre i Dubrovnika. Entuzijastična ideja proizvodnje prve bosanskohercegovačke Malvazije je realizirana.

Slaganje uz hranu

Detaljni podaci

Cabernet Franc

Cabernet franc je crvena, francuska, jako stara crvena sorta grožđa, nastala najvjerojatnije genetskim mutacijama divlje loze. Danas, Cabernet Franc predstavlja jednu od glavnih crnih sorti grožđa u svijetu, što je, za vinariju Povratak, predstavljalo nezaobilazan izbor pri odabiru sorti prilikom podizanja žepačkih vinograda. Vino dobiveno od sorte Cabernet Franc je predivne purpurno crvene boje s ljubičastim refleksima.

Slaganje uz hranu

Detaljni podaci

Pronašli ste pogrešan podatak ili odredeni podaci nedostaju ? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi cemo ispraviti podatke.

Napomena:
Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tacnost istih.
, , , , , , , ,
Takođe pogledajte