Izbor vinarije za predstavljanje danas je vinarija Prigora koju možete pronaći u regiji Bregovita Hrvatska. Svoje zasade vinove loze smestila je u mjestu Bedenica.

Ljubitelji vina prepoznaju ovu vinariju po vinima: Breg, Sauvignon Springtime, Riesling Brisk, Graševina, Muškat Zlatni, Syrah Tannat, Miris Prigorja.

Više informacija o istoriji i vinariji možete pročitati u tekstu ispod

Zeleni brežuljci Prigorja udaljeni od Zagreba svega 30 minuta vožnje i dio su pitoresknog krajolika Bregovite Hrvatske koja počinje na južnim obroncima Medvednice, a graniči sa Žumberkom, Moslavinom i Kalničkim gorjem.
Ovdje se, zahvaljujući prevladavajućoj kontinentalnoj klimi s dovoljno padalina i svježine, ugodnim vjetrovima te obilnoj insolaciji strmih brežuljaka okrenutih prema jugozapadu i istoku ostvaruju pravi uvjeti za lepršava i osvježavajuća vina laganih alkohola koja u potpunosti prenose terroir iz kojeg dolaze. Vinarija se nalazi na brežuljku, okružena vlastitim vinogradima nadmorske visine 200 do 400 metara koji se obrađuju po ekološkim načelima, a berba se obavlja ručno, pa se sortne značajke i aroma grožda u potpunosti čuvaju. Očuvanjem prirodne ravnoteže u vinogradu, osiguravamo lozi suživot sa zemljom i prirodom u cjelini i to se odražava i u kvaliteti vina koja vjerno prenosi poruke terroira iz kojeg potječe.

Vina vinarije Prigora

Breg

Pinot sivi, rizvanac, traminac, manzoni, silvanac

Najambicioznija etiketa vinarije Prigora sastavljena od pet pomno odabranih sorti što u prigorskom podneblju daju vrlo zahvalne rezultate. Pinot sivi daje aromatsku voćnost banane i breskve, rizvanac je zadužen za svježinu i herbalnost, traminac za cvjetne arome i slador, manzoni za tijelo i zrelije note, a silvanac za lepršave arome citrusa i svježih jabuka. Svaka se sorta zasebno vinificira, a po završetku vrenja se radi konačna kupaža dozirajući ih tako da niti jedna ne prevlada, a da istovremeno ugradi svoj nedvojbeni doprinos. Rezultat je osvježavajuće vino kompleksnog aromatskog sklopa, srednjeg tijela i punog okusa, istovremeno neodoljive svježine tako tipične za brežuljkasti Prigorski zavičaj.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 11,1%

Sauvignon Springtime

Sauvignon Blanc

Lepršav, lagan i aromatičan sauvignon koji idealno utjelovljuje prirodu Prigorja, njena prohladna, rosna i mirisna jutra te tople i osunčane brežuljke tijekom dana. Travnata herbalnost aroma na nosu pomiješanih s nijansama paprike, te primjesama citrusa i notama ogrozda najbliže opisuje karakter mirisa, dok živahnost i citrusna sočnost najbolje približavaju izgled okusa.

Slaganje uz hranu                 

Vino će se idealno uklopiti uz startere, salate s plodovima mora i pileće salate, zatim uz riblja carpaccia, kao i uz širok dijapazon oborite ribe. Istovremeno idealno će poslužiti i kao samostalno servirano poslijepodnevno osvježenje posluženo na čašu.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 10,7%

Riesling Brisk

Riesling

Odiše svježinom hladnog proljetnog potoka punog brzaca. Blijede zelenkasto žućkaste boje i diskretnog mirisa što odaje sortnost. Arome vinogradarske breskve pomiješane su s primjesama bagremova cvijeta i ranim sortama ljetnih jabučica. Po otvaranju se pojavljuju i tipične riesling note što podsjećaju na tragove petroleja. U ustima vlada svježina razigranih kiselina i čistoća mineralnog karaktera što podsjeća na škriljevac. U svoju najbolju formu ulazi u drugoj godini od berbe, u kojoj će ostati potom još godinu do dvije. Okus karakterizira ugodna kiselkastost i citrusna voćnost na retrookusu.

Slaganje uz hranu                 

Idealno food vino koje može poslužiti kao starter ali i uz brojna riblja jela ili jela masnija i začinjenija tipa.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 11,5%

Graševina

Graševina

Graševina je zrelija karaktera od ostalih vina iz linije Prigora jer dolazi iz drugog vinogorja, Kutjevačkog. Selekcijom ne prezrelog grožđa se ipak sačuvala i naglasila svježina koja karakterizira i sve ostale etikete naše vinarije. Slamnato žute boje s tek pokojim refleksom zelenkaste. Ugodna i intenzivna mirisa u kojem se međusobno isprepliću zrelije voćne arome tipa kruške i banane sa svježijim notama herbalnosti i zelene jabuke. Slična se slojevitost može raspoznati i na okusu gdje se punijem tijelu zrelija tipa s mekšim kiselinama na retookusu pridružuju osvježavajući tonovi limete i jabuke te zajedno s onim zrelima s početka tvore jedinstveni retrookus slasti što ostaje na nepcu još dugo po ispijanju.

Slaganje uz hranu                 

Naša graševina je klasično food vino koje prati brojna glavna jela tijekom ručka ili večere, od raznih ribljih jela, preko bijelih mesa sve do teletine.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 13,1%

Muškat Zlatni

Muškat žuti

Polusuhi muškat žuti koji posjeduje toliko svježine da je prije aperitivni tip vina nego desertni. Intenzivan i atraktivan miris odiše obilnim aromama livadnog cvijeća i slatkim primjesama muškatnog grožđa. U ustima živahne kiseline uravnotežene s blagom dozom neprovrelog šećera stvaraju poseban osjećaj slasti, svježine i punoće.

Slaganje uz hranu                 

Može poslužiti kao welcome drink na primanjima ili vino na čašu za popravljanje raspoloženja i opuštanje. Gastronomski je najupotrebljiviji u laganoj istočnjačkoj kuhinji tipa japanske, uz školjke sa ili bez tjestenine, ili pak uz bijela mesa s laganim umacima.        

Detaljni podaci

Polusuvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 11,8%

Syrah Tannat

Syrah i Tannat

Duboke i neprozirne tamno rubinske boje s elementima grimzine na obrubu. Tannat je u ovoj kupaži zadužen za boju, čvrsti taninski okvir i herbalne arome, dok je doprinos syraha izražen kroz svježinu, voćnost crvenih bobica i blage floralne note. Mirisom prevladavaju herbalnost lista rajčice pomiješana sa aromama kupina, višnje i nježnim cvjetnim tonovima sličnim ljubičicama. Okus ponajviše obilježava svježina, ugodna kislekasta voćnost, nježno taninsko stezanje, te atraktivan retrookus na zrele višnje i kupine.

Slaganje uz hranu                 

Vino je zamišljeno kao nepretenciozni napitak koji savršeno odgovara svim tipovima mesa s roštilja, a osobito pljeskavicama, raznim kobasicama i zadimljenim odrescima.

Detaljni podaci

Crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16°C, procenat alkohola 10,8%

Miris Prigorja

Kraljevina, graševina i rizling

Miris Prigorja simbolizira tradiciju i tisućljetnu privrženost vinu Prigorskog kraja. Odiše svježinom malih gajeva tijekom ljetnih sparina, brzih potoka nakon dugačke zime i rosnih livada u rana jutra. Sastoji se od tri najzastupljenije i najtipičnije sorte Prigorskog kraja. Kraljevine, graševine i rieslinga. Sve tri sorte obiluju kiselinama, ali su drukčijeg aromatskog profila i dozrijevaju u različita doba. Graševina daje herbalni štih vinu, riesling citrusni, a kraljevina lisnatost i miris starih vinskih podruma. Združeni u jedno mirisom i okusom vjerno reprezentiraju narav i mirise Prigorskog kraja. Laganog i lepršavog okusa, niskog alkohola te vitkog tijela utjelovljuje idealno osvježenje kroz cijelu godinu, a tijekom toplih ljetnih i proljetnih dana pomiješan sa mineralnom vodom u omjeru pola-pola te dobro ohlađen dati će nam nazamjenjiv osvježavajući napitak što se njeguje generacijama – gemišt.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 1l, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 10,6%

Vinarija Vam je dostupna na email adresi: drazen.bedekovic@prigora.hr ili putem telefona: +385 99 2220 204.

Ostanite u toku sa novitetima ove vinarije putem društvenih mreža: https://www.facebook.com/Prigorawines/, https://www.prigora.hr/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte