Autori našeg portala su za danas izabrali vinariju Pruna koja je jedan od predstavnika mlavske regije u Srbiji. Čokoti vinove loze rastu u mjestu Vuković.

U standardnoj ponudi vinarija ima sledeća vina: Cabernet Sauvignon PRUNA, Chardonnay Black Label PRUNA, Umbra Tamjanika PRUNA, Umbra Rose PRUNA, Vino od višnje PRUNA.

Više detalja o vinariji

Destilerija i vinarija Pruna nalazi se u selu Vuković, koje je smešteno u jednom od najživopisnijih predela Srbije, između Golupca i Kučeva. Za magiju koja leži u našim bocama, možemo zahvaliti moćnom plavom Dunavu, koji u neposrednoj blizini protiče Đerdapskom klisurom na svom putu ka Crnom moru, i sa sobom nosi tajnu koja ovom podneblju daje savršene vinogradarske osobine.

Selo Vuković i čitav braničevski kraj su poznati od davnina po kvalitetnoj rakiji i vinu koje su sa umećem i veštinom pravili tamošnji stanovnici, generacijama unazad. Uspevši da zadrže svoje vinograde i voćnjake i posle perioda industralizacije očuvali su tradiciju bez koje danas ne bismo bili gde jesmo.

Slobodan Ilić, vlasnik vinarije i destilerije Pruna, uprkos uspešnoj poslovnoj karijeri u inostranstvu, nikad nije prestao da oseća bliskost sa zemljom istočne Srbije koja rađa najbolje plodove voća i vinove loze. Stoga je 2011. godine odlučio da udahne novi život porodičnoj tradiciji i da primeni sve što je učio od detinjstva od oca i dede uz savremenu tehnologiju koja nam je danas dostupna i prenese u vina i rakije autentične mirise i ukuse istočne Srbije.

Vina vinarije Pruna

Cabernet Sauvignon PRUNA

100% Cabernet Sauvignon

Kaberne sovinjon mnogi smatraju kraljem crnih sorti vinove loze. Vino snažnog karaktera, kompleksan aromatski profil kojim dominiraju zrele note kafe, crne čokolade, svežeg duvana, kože, slatkih začina uz očuvanu voćnost i tonove crnog šumskog voća, borovnice, kupine, šljive. Na nepcima, kiseline daju vinu svežinu i mladolikost, uz arome crne ribizle, crnog bobičastog voća, grafita, kafe. Zreli, somotasti tanini ostavljaju dug prijatan trag i vode u uzbudljivu sočnu završnicu.

Detaljni podaci

Crveno vino, pakiranje 750ml/1,5l/3l/5l, procenat alkohola 13,5%

Chardonnay Black Label PRUNA

100% Chardonnay

Zrelo, razvijeno, raskošno vino odležalo 11 meseci u srpskom bariku. Na mirisu bogato, slojevito, sa aromama u rasponu od žutog voća, tropike, zrele breskve, banane do nota korice hleba, badema, vanile. Prijatna, kremasta impresija na nepcima sa zrelim, potpuno integrisanim karakterom drveta uz finu dozu mineralnosti vodi ka postojanoj, punoj završnici.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, procenat alkohola 12,5%

Umbra Tamjanika PRUNA

100% Tamjanika

Suvo belo vino od tamjanike, srpske autohtone sorte vinove loze. Na nosu, razvijena bogata impresija, intrigantno poigravanje aroma sa prelazima od lepršavih cvetnih i muskatnih nota do zrele voćnosti koja vinu daje dozu ozbiljnosti (note zrele kruške, žutog voća, kajsije i medni trag). Dopadljivo, prijatno, karakterno vino. U ustima, vino je naglašeno mineralno, sveže, voćno-začinski karakter tamjanike. Izuzetno skladno vino za ceo dan i za sve prilike.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, procenat alkohola 13%

Umbra Rose PRUNA

100% Merlot

Vino zavodljive ružičaste boje sa narandžastim odsjajem. Aromatski profil je dominantno voćni, pri čemu do izražaja dolaze note jagode, crvenog voća, trešnje. Umerena punoća, fina, čvrsta struktura, prijatna slast koja se dugo zadržava na nepcima. Voćni karakter u ustima dopunjen očuvanim kiselinama doprinosi utisku diskretne svežine koji ovo vino ostavlja.

Detaljni podaci

Polusuvo rose vino, pakiranje 750ml, procenat alkohola 14%

Vino od višnje PRUNA

100% višnja

Voćno vino od višnje. Intenzivna rubin crvena boja i snažna voćna impresija sa prepoznatljivim aromama višnje će vas vratiti u detinjstvo i podsetiti na kolače od višnje koje je vaša baka pripremala nedeljom. Na nepcima, srednje telo, bogat, intenzivan karakter višnje vodi u dugu sočnu završnicu, vibrantnih kiselina koje će idealno ispratiti sve dezerte od crne čokolade ili pitu sa višnjama.

Detaljni podaci

Crveno voćno vino od višnje, pakiranje 750ml, procenat alkohola 6%

Vinariju možete kontaktirati putem email-a: info@pruna.rs ili telefonom: +381 60 310 89 14.

Pored navedenih kontakt podataka vinarija je dostupna i na sajtu i društvenim mrežama putem sledećih naloga: https://pruna.rs/, https://www.instagram.com/pruna.rs/, https://www.facebook.com/pruna.rs/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte