Ovoga puta ćemo Vas upoznati sa Vinarijom Rizman koja Vam donosi ukus dalmatinske regije u Hrvatskoj. Zasadi vinove loze se nalaze u mjestu Klek. Grožđe uzgojeno na ekološki način u ovoj vinariji se pretače u vrhunska i nadaleko poznata vina.

Vina ove vinarije su: Brime Plavac mali, Rizman Pošip, Rizman Rusula, Rizman Tribidrag, Rizman Primus Plavac mali, Rizman St. Michael.

Vinarija Rizman

Više detalja o vinariji

Tradicija vinogradarstva u obitelji Štimac datira s početka XX stoljeća. Prve vinograde zasadio je pradjed današnjeg naraštaja obitelji Štimac, Mihovil Mijo Popich, poznat pod nadimkom Rizman. Od 2006. godine na novim položajima najmlađeg vinogorja u Hrvatskoj naziva Komarna, podigli smo 22 Ha novih vinograda i 1700 stabala maslina. Naša obitelj idejni je pokretač i pionir vinogorja Komarna u kojem svi proizvođači imaju prijavljenu ekološku proizvodnju.U 2012.godini u samom vinogradu izgradili smo vinariju u kojoj su ostvareni visoki tehnološki standardi za proizvodnju vina. U našem vinogradu više od 90% nasada čine autohtone sorte Plavac mali, Pošip i pomalo zaboravljeni Tribidrag. U čast našem djedu i pradjedu, prvom vinaru naše obitelji, naziv vinarije nosi njegov nadimak Rizman.

Vina Vinarije Rizman

Brime Plavac mali

Brime Plavac mali - Vinarija Rizman

Plavac mali

Brime Plavac mali naše je bazno crno vino dobiveno od naše najpoznatije crne lokalne sorte Plavac mali. Dokazano je da je ta sorta sljednik sorte Tribidrag poznatije u svijetu kao Zinfandel ili Primitivo. Plavac mali svoja najbolja izdanja daje sa južnih i strmih padina Dalmacije kao što su naši položaji u vinogorju Komarna. Ono što je specifično za vinogorje Komarna su ekološki vinogradi iz kojih dolazi i ovaj Plavac mali te terroir koji daje odličnu nesvakidašnju kiselinu i svježinu našim vinima te na taj način naša vina imaju potencijal starenja. Naše Brime odaje počast našim precima i izražava zahvalnost onima koji su naporno radili kako bi nam danas pomogli proizvesti naša vina.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, procenat alkohola 13%

Rizman Pošip

Rizman Pošip - Vinarija Rizman

Pošip

Pošip dolazi od naše istoimene najpoznatije lokalne bijele sorte. Naši ekološki vinogradi sastoje se od tla vapnenca sa malim udjelom zemlje izražavajući svoju mineralnost, najviše u ovom vinu. Želeći postići svježinu u ovom vinu čija berba dolazi u vrućem ljetnom periodu, grožđe za ovo vino se bere noću te prije izlaska sunca doprema u vinariju i odmah prerađuje. Svjež, živ, mineralan sa odlikama sorte i tla vapnenca, naše vino Pošip ugodno je ljetno osvježenje čiji rok uživanja ne mora biti samo jedna sezona.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, procenat alkohola 13%

Rizman Rusula

Rizman Rusula - Vinarija Rizman

Plavac mali i Syrah

Naziv Rusula je stari dalmatinski naziv za ružu, simbolizirajući našu dalmatinsku baštinu ovom ružičastom vinu naše vinarije odlučili smo dati ime Rusula. Rusula dolazi od naše najpoznatije crne regionalne sorte Plavac mali sa malim udjelom internacionalne crne sorte Syrah (do 10%). Grožđe za Rusulu bere se u našim ekološkim vinogradima na položajima za koje znamo da daju veće prinose te imaju najveću svježinu. Vino je ugodno ljetno osvježenje sa karakterom podneblja i sorte. Berbom grožđa za ovo vino počinje berba naše sorte Plavac mali.

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, procenat alkohola 12%

Rizman Tribidrag

Rizman Tribidrag - Vinarija Rizman

Tribidrag i Tempranillo

Tribidrag je u Sjedinjenim Američkim Državama poznat kao Zinfandel te u Italiji kao Primitivo, ova hrvatska autohtona sorta ima dakle više sinonima. Ipak za nas je najvažnije ime Tribidrag kao i činjenica da je Tribidrag bio jako cijenjen u hrvatskoj povijesti. Postoje zapisi koji govore o tome da su vodeći hrvatski pjesnici 15.stoljeća (Marulić,Hektorović) imali Tribidrag kao vino i lozu, da smo ga izvozili u Francusku i Italiju te da je o ovoj sorti/vinu otpjevana i pjesma u 18. Stoljeću koja ga veliča. Naš Tribidrag dolazi iz naših ekoloških vinograda koji se spuštaju skroz do mora. Vino kupažiramo sa internacionalnom sortom Tempranillo (do 15%) stvarajući tako jedan savršen bland koji ne gubi identitet sorte Tribidrag.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, procenat alkohola 13,5%

Rizman Primus Plavac mali

Rizman Primus Plavac mali - Vinarija Rizman

Plavac mali

Primus Plavac mali prvo je vino naše vinarije te je po tome i dobilo naziv Primus. Dolazi od naše najpoznatije crne lokalne sorte Plavac mali. Dokazano je da je ta sorta sljednik sorte Tribidrag poznatije u svijetu kao Zinfandel ili Primitivo. Plavac mali svoja najbolja izdanja daje sa južnih i strmih padina Dalmacije kao što su naši položaji u vinogorju Komarna. Ono što je specifično za vinogorje Komarna su ekološki vinogradi iz kojih dolazi i ovaj Plavac mali te terroir koji daje odličnu nesvakidašnju kiselinu i svježinu našim vinima te na taj način naša vina imaju potencijal starenja. Naš Primus dolazi sa naših najboljih položaja nakon ručne berbe i striktne selekcije želeći u ovom vinu pokazati svu raskoš i karakter sorte Plavac mali, uz naš moderan pristup.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, procenat alkohola 14%

Rizman St. Michael

Rizman St. Michael - Vinarija Rizman

Tribidrag

Ova etiketa identičnog naziva St.Michael predstavlja jedan prirodan slijed. Ideja ove etikete je proizvoditi vino u samo najboljim godinama isključivo od jedne sorte iz jednog dijela (plota) naših vinograda, po našem izboru. Utkajući u nju maksimum našeg rada u vinogradu i podrumu, satkanu od najboljih plodova izabrane berbe, želimo u ovoj etiketi stvarati vino dostojno naziva obiteljske kolekcije. U maloj i ograničenoj ediciji, svaka boca je posebno numerirana i kao takva predstavlja pojedinačnu vrijednost za svakog ljubitelja vina. Naš izbor, naša obiteljska kolekcija, od jedne sorte iz jednog vinograda. Živjeli!

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, procenat alkohola 16,5%

Sva pitanja možete uputiti vinariji email-om: prodaja@rizman.com.hr ili putem telefona:  + 385 20 611 135.

Vinarija je aktivna i na web sajtu i društvenim mrežama: https://rizman.com.hr/, https://www.facebook.com/rizmanvinarija/, https://www.instagram.com/winery_rizman/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte