Ovoga puta predstavićemo Vam vinariju Šarić čiji su zasadi smješteni u dalmatinskoj regiji u Hrvatskoj. Vinogradi ove vinarije ulepšavaju krajolik mjesta Lastovo.

Među proizvodima ove vinarije naći ćete sledeća vina: Rukatac, Plavac mali, Opolo, Merlot.

Više informacija o istoriji i vinariji možete pročitati u tekstu ispod

Godine 2008. završeno je renoviranje podruma na čijim je starim temeljima nastala suvremeno opremljena vinarija koja oživljava obiteljsku proizvodnju ali nudi i nove proizvode i mogućnosti. Nalazi se u podnožju mjesta Lastovo predio Gornja Luka poznato kao mjesto gdje se za vrijeme karnevala cuja (spušta) Poklad.

Berba se vrši ručno, grožđe u podrum i prešu dospijeva slobodnim padom, bez pumpi, a vinifikacija se pažljivo vodi i odvija se prirodnim putem. Znamo da izvrsnost ne poznaje okvire i granice tako se trudimo našim vinima uvijek dati dalmatinski pečat, ali pritom sačuvati njihov lastovski duh.

Inox bačve koriste se za proizvodnju i čuvanje bijelog svježeg vina Rukatac i ružičastog vina Opolo. Bačve od slavonske hrastovine služe za tradicionalnu proizvodnju crnih vina Plavac mali, a od nedavno i vina Merlot.

Vina vinarije Šarić

Rukatac

Rukatac

Vrhunsko vino Rukatac Šarić prekrasne je zelenkasto-slamnatožute boje. Bogate i razvijene arome odaju nježan voćni miris, a pun i zaokružen okus ispunjen je skladnim vrlo lijepo uklopljenim kiselinama.

Slaganje uz hranu                 

Najbolje se slaže i pristaje uz ribu i morske plodove, bijelo meso i neutralne sireve.            

Detaljni podaci

Belo vino, temperatura serviranja 10-12°C

Plavac mali

Plavac mali

Vrhunsko vino Plavac Mali Šarić bogatog i punog tijela, obiluje taninima te je više ili manje gorkasto, suho, vrlo rijetko s malim ostatkom neprovrela šećera, uz visok sadržaj ekstrakta. Blaga kiselost s jedinstvenim bogatstvom mirisa i okusa Plavca Malog iz kojeg izvire niz atraktivnih kompleksnih voćnih aroma daju ovom vinu prepoznatljiv južnjački štih.

Slaganje uz hranu                 

Preporučuje se servirati uz sve vrste pečene ribe i mesa, dalmatinski pršut i razne sireve.     

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, temperatura serviranja 16-18°C

Opolo

Plavac mali i Plavina

Po boji sličniji crnim a po okusu bijelim vinima kvalitetno vino Opolo Šarić u sebi objedinjuje lagano tijelo te pokazuje prepoznatljiv svjež i skladan okus protkan finim voćnim aromama i cvjetnim notama. Punoća osvježavajućeg voćnog okusa izbalansirana kiselinom koja se dugo zadržava u ustima sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima i stoga je idealno vino za proljetno i ljetno uživanje.

Slaganje uz hranu                 

Razna predjela i jela od bijelog mesa i ribe        

Detaljni podaci

Suvo rose vino, temperatura serviranja 10-16°C

Merlot

Merlot

Prelijepa boja modrokosa kao da se preljeva na grožđe iz kojeg nastaje vrhunsko vino Merlot Šarić. Vino snažne, bogate strukture, iznimno tamne, jače neprozirne, rubinsko crvene boje koja već na prvi pogled ukazuje na to da se radi o ozbiljnom vinu, njegovano u hrastovim bačvama. Miris je pun sa štihom prosušenog mediteranskog bilja, a u harmoničnom bogatom okusu osjećamo ukuhano tamno bobičasto voće uz ravnomjernu svježinu. Meki, zreli tanini daju vinu dodatnu dimenziju i finu glatku teksturu. Upravo su to odlike zbog kojih visoka razina alkohola, preko 14% vol., uopće ne strši i uklapa se u puno tijelo i povišene ekstrakte.

Slaganje uz hranu                 

Uz sva pečena i začinjena jela, naročito uz ribu i divljač te uz odležane i dobro dozrele plemenite sireve i dalmatinski pršut         

Detaljni podaci

Crveno vino, temperatura serviranja 18°C, procenat alkohola 14%

Email adresa vinarije je: info@provin-lnt.hr ili ih kontaktirajte telefonom: +385 95 843 37 46.

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na njihovom sajtu i nalozima na društvenim mrežama: https://provin-lnt.hr/, https://www.instagram.com/vinarija_saric/, https://www.facebook.com/vina.lastovo.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte