Za danas smo pripremili prezentaciju vinarije Savina Winery. Suncem okupani vinogradi se nalaze u mjestu Herceg Novi.

U standardnoj ponudi vinarija ima sledeća vina: Chardonnay Savina, Rose Grenache Savina, Merlot Savina, Cabernet Savina.

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila vinarija@castelsavina.me ili telefonom na broj 382-69-042-022.

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na njihovom sajtu https://castelsavina.me/.

Detaljnije informacije o nastanku, lokaciji i ostalim detaljima možete pročitati u nastavku

Priča o vinariji Savina zaista je priča o imanju, samostanu i našoj porodici. Prije mnogo godina u gradskom muzeju naletjeli smo na staru venecijansku mapu zemljišnih knjiga iz 1753. godine. Otkrili smo da se naše imanje zove Villa di Meljine, s cijelim dijelom Savine zasađenim u vinogradima, i znali smo što moramo učiniti. Naša kuća, farma i vinarija nalaze se na obronku Savine, iznad manastira Savina, u gradskom području Meljine u Herceg Novom. Je vinarija laži tamo, ušuškan u gustom mediteranskom vegetacijom, u idiličnom obalnom i šumskog podešavanje. Manastir Savina, udaljen oko 200 m, datira sve do 1030. godine, iako najstariji zapisi u kojima se spominje datiraju iz 1648. godine. Što se tiče naše hrane za proizvodnju vina, započela je prije 17 godina, kao produžetak velike, iskrene ljubavi prema vinu. Nakon godina obilaska najboljih vinarija u Francuskoj, Italiji i regiji, supruga Gordana i ja odlučili smo učiniti nešto za sebe, svoju imovinu i za čitavo lokalno područje. Stoga smo se nakon povratka iz Londona u svoj rodni grad, bez puno oklijevanja, odlučili zasaditi vinograde na svom imanju. Danas imamo dva hektara s međunarodnim sortama grožđa (Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Grenache, Chardonnay) i jednom autohtonom bijelom sortom Žižak ( zhizhak ), sličnu dubrovačkoj malvaziji (za razliku od istarske). Vinogradi su smješteni u najboljem dijelu imanja, s južnim izlaganjem, sa spektakularnim pogledom na more. Naša su se vina pojavila na tržištu tek 2014. Do tada su nam drugi vinari zavidjeli što nismo morali prodati svoje vino – napravili smo ga za sebe i svoje prijatelje, u manjim količinama, jednostavno zato što smo zaista uživali. Još uvijek nismo opterećeni nekim velikim očekivanjima: cilj nam je ostati mali i praviti vina za Boku Kotorsku, obalu i samo malo za naše prijatelje u Beogradu, ukupno ne više od 20.000 boca. Naša vina karakterizira lagan i prozračan, ljetni stil. To vrijedi za naš Chardonnay i ružu, ali čak i za naša crvena vina. Plan nam je napraviti jedno ozbiljno desertno vino od lokalne sorte Žižak. Prepoznajemo da je boravak u vinogradu i općenito vinarstvo velika privilegija. Ali prvenstveno želimo oživjeti naš lokalitet, sačuvati ga, obnoviti. Nedavno smo zasadili vinograde na samostanskim terenima jer želimo napraviti vino za manastir Savina. Vinarstvom želimo dati veći značaj našem boravku na ovom, na mnogo načina, posebnom mjestu.

Vina Vinarije Savina Winery

Chardonnay Savina

Chardonnay 100%

Chardonnay Savina je belo vino sa svežom aromom citrusa. Ovo elegantno belo vino je izuzetno izbalansirano, punog tela i savršene završnice, a sadrži čak 13,7 posto alkohola. Na smotri Monte Vino 2016. i 2017. godine Chardonnay Savina je proglašen za najbolje belo vino Crne Gore, a na Decanter World Wine Awards u Londonu 2017. i 2018. godine ovo vrhunsko belo vino je osvojilo bronzanu medalju.

Slaganje uz hranu

Chardonnay Savina se savršeno slaže uz ribu i morske plodove, lagane obrok salte, piletinu i ćuretinu.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10 – 12°C, procenat alkohola 13,7%

Rose Grenache Savina

Grenas 100%

Rose Grenache Savina je roze vino, proizvedeno od sorte grožđa Grenaš (Grenache). Pitko i lagano vino sa 13,5 procenata alkohola, ima voćnu aromu maline, sa blagim primesama začinskog bilja. Na Novosadskom sajmu 2018. godine Rose Savina je proglašen za najbolje rose vino.

Slaganje uz hranu

Rose Savina se slaže uz bela mesa, paste, predjela, obrok salate i voće.

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10 – 12°C, procenat alkohola 13,5%

Merlot Savina

Merlot 100%

Merlot Savina je vrhunsko crveno vino sa čak 14,2 procenta alkohola. Ovo crveno vino sa voćnim tonovima i punog tela, izuzetno je zavodljivo i pitko. Na Decanter World Wine Awards u Londonu 2013., 2015., 2016. i 2018. godine Merlot Savina je osvojilo bronzanu medalju.

Slaganje uz hranu

Merlot Savina se slaže sa crvenim mesom, kao što su teletina i jagnjetina.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16 – 18°C, procenat alkohola 14,2%

Cabernet Savina

80% Cabernet Sauvignon, 10% Syrah i 10% Merlot

Izuzetno izbalansirano crveno vino, punog tela sa savršenom završnicom.

Slaganje uz hranu

Cabernet Savina se slaže sa jelima od teletine, jagnjetine i divljači.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16 – 18°C, procenat alkohola 14%

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju ? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , ,
Takođe pogledajte