Vinarija Šijački podrum

Kada je i kako vaša vinarija osnovana, kako je tekao njen razvoj?
Vinarijom trenutno upravlja četvrta generacija porodice. Ali, zvanično smo upisani u APR 2009. godine jer je pre toga poslovano kao poljoprivredno gazdinstvo. Do sada smo se selili iz dva podruma ispod porodičnih kuća, a sada se kompletna proizvodnja, nega i čuvanje vina odvijaju u prostoru.

Vinarija Šijački podrumKolika je vaša godišnja proizvodnja i da li planirate povećanje?
Trenutna godišnja proizvodnja je oko 70.000 litara Planiramo povećanje u narednim godinama jer smo u prethodne dve godine proširili zasade pod vinogradima.


Koliko odlike podneblja na kojem raste grožđe za vaša vina utiču na pića koja proizvodite?
Lokalitet sela Banoštor i sama mikroklima veoma utiču na karakter naših vina. Nalazimo se na severnim padinama Fruške gore, gde Dunav “seče” Frušku goru. Izuzetno krečnjačko zemljište daje jak pečat mineralnosti našim vinima, dok Dunav i Fruška gora doprinose da naša vina budu lagana i hrskavih kiselina.

Vinarija Šijački bijelo grožđe


Koje etikete imate u ponudi?

Naša vina su sortna, te i etikete nose naziv sorte:

  • Rizling italijanski,
  • Chardonnay,
  • Neoplanta,
  • Merlot,
  • Seduša.

Jedino roze od kaberne sovinjona nosi ime Ivana. Od naših vina uvijek ističemo Sedušu jer je autohtona sorta, koju jedino mi gajimo.

Seduša Vinarija Šijački


Koliko pažnje posvećujete marketingu i na kojim tržištima su prisutna vaša vina?
Ne previše, možda ne dovoljno, ali se naša vina najviše prodaju po preporuci, što nam je veoma drago. Činjenica da se vina prodaju najvećim delom pre nove berbe zapravo govori dovoljno. Za sada su naša vina dostupna isključivno na tržištu Srbije.

Da li su vaši proizvodi predstavljani na nekim sajmovima i izložbama?
Ponekad, budući da se vina uglavnom prodaju lokalno i kao vino kuće u puno restorana. Nagrade mogu da budu veoma važna stimulacija, ponekad šaljemo vina na ocenjivanja, ali često lokalnog tipa, s obzirom da gajimo najviše lokalne sorte.

Vinarija Šijački


Kakvi su planovi vaše vinarije za budućnost?
Da ostanemo baš ovakvi kakvi jesmo 🙂

, , , , , , , ,
Takođe pogledajte