Izbor vinarije za predstavljanje danas je vinarija Tarpoš koju možete pronaći u šumadijskoj regiji u Srbiji. Svoje zasade vinove loze smestila je u mjestu Vrbica.

Ljubitelji vina prepoznaju ovu vinariju po vinima: Lipar, Menuet, Tarpoš Cuvee, Tarpoš Rose, 1804 Selekcija, Tarpoš Merlot, Tarpoš Reserve.

Više informacija o istoriji i vinariji možete pročitati u tekstu ispod

Čitavo imanje, veličine 27 hektara, smešteno je na mestu koje meštani od davnina zovu “Vinogradi“, mada se malo ko tih starih vinograda još uvek seća. Njih pamti samo još jedan prastari hrast usred novih vinograda, pod čijom krošnjom su se odmarali neki davni berači, pre više od dvesta godina.

Vinarija Tarpoš na površini od deset hektara vinograda proizvodi sedam vina. Zemljište vinograda je veoma bogato crvenom glinom, usled čega je prirodno sorta merlo glavna zvezda vinarije Tarpoš. Ali i sve ostale sorte grožđa su upile ovaj specifičan „teroar“ smešten na 350 m.n.v.

Vina vinarije Tarpoš

Lipar

Sauvignon Blanc

Lipar je simbol mirisa i svežine a naš „Lipar“ obiluje osvežavajućim mirisima zrelog voća, citrusa i začina i pleni harmonijom svežine i punoće ukusa. Naš Sauvignon Blanc je, inače, uvek prepoznatljiv i po dubokim i blago pikantnim, mineralnim i pomalo slanim notama u završnici ukusa, a koje svedoče o jedinstvenom zemljištu našeg vinograda, sačinjenom od slojeva crvene gline i kamena.

Detaljni podaci              

Belo vino

Chardonnay

Kao ples u čaši, kao elegantni menuet – Menuet vinarije Tarpoš predstavlja šardone u punom sjaju. Savršeni sklad mirisa i ukusa tropskog voća i sočnih breskvi, elegantne svežine i finih herbalnih tonova, uz mineralnosti koja svedoči o jedinstvenom spoju crvene gline i slojeva kamena u našem vinogradu.

Detaljni podaci              

Belo vino

Tarpoš Cuvee

Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc

Ovaj specijalni Cuvée je sačinjen od sve tri naše bele sorte grožđa (Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc) i u sebi sažima one njihove sortne karakteristike koje najupečatljivije svedoče upravo o karakteru same berbe. Iz berbe 2015 (jedne od najboljih berbi za bela vina u Tarpošu) Riesling donosi svežinu, punoću i eleganciju, Chardonnay – kremastu voćnost, a Sauvignon Blanc – prefinjeni začinski karakter. U višeslojnim aromama se voćni tonovi (zelena jabuka i mango) prepliću sa prefinjenim začinskim notama (žalfija i nana). Tekstura je glatka, skoro uljasta, a izražena punoća je prožeta voćnom svežinom koja posebno dolazi do izražaja u završnici ukusa.

Detaljni podaci              

Belo vino

Tarpoš Rose

Cabernet Sauvignon

Od boje do završnice ukusa, ovaj roze od čistog kabernea je ispunjen tonovima, svežinom i slašću jagoda i malina. Sa izuzetnim skladom svežine i punoće, svilenkastom teksturom i sočnom voćnom svežinom u završnici ukusa – Tarpoš Rosé je uvek savršeno osveženje, samostalno ili i uz jelo, kao i uz razne voćne poslastice.

Detaljni podaci              

Rose vino

1804 Selekcija

Cabernet Sauvignon i Merlot

Godine 1804-e u šumadijskom selu Orašac (čija granica prolazi kroz naš vinograd) podignut je Prvi srpski ustanak protiv Otomanske imperije, kao začetak stvaranja nove, moderne Srbije. Taj veliki istorijski datum mi slavimo ovim našim posebnim vinom – selekcijom kabernea i merloa koji su zasebno odležavali 30 meseci u probranoj hrastovini. Ovo je vino koje u sebi spaja i svu snagu i beskrajnu pitominu naše rodne i prelepe Šumadije. Posebno pleni elegantnom strukturom i veoma osvežavajućim voćnim bukeom.

Detaljni podaci              

Crveno vino

Tarpoš Merlot

Merlot

Sorta merlo, još od prve berbe u Tarpošu, predstavlja zaštitni znak našeg vinograda i naše vinarije.

Berba 2013 ponovo ističe izuzetnu strukturu i raskošnu snagu i dubinu ovog izuzetnog vina koje svedoči o šumadijskom podneblju, ali i o samom srcu našeg vinograda čije zemljište predstavlja jedinstveni spoj crvene gline i kamena.

Detaljni podaci              

Crveno vino

Tarpoš Reserve

Merlot

Merlo je već čitavu deceniju zvezda vodilja našeg vinograda, a u vinu iz sjajne berbe 2013, uvereni smo, zasijaće kao nikada pre.

Izuzetna dubina i koncentracija mirisa i ukusa, jedinstvenost našeg merloa sa crvene gline (zbog koje se o našem vinogradu pisalo i kao o „šumadijskom Sen-Emilionu), kao i fantastičan potencijal za odležavanje, učinili su da su mnoge naše kolege i stručnjaci na „en primeur“ degustacijama procenili da će ovo vino biti jedno od najboljih domaćih crvenih vina od početka razvoja novog srpskog vinarstva.

Detaljni podaci              

Crveno vino

Vinarija Vam je dostupna na email adresi: info@vinarijatarpos.rs ili putem telefona: +381 69 200 50 20.

Ostanite u toku sa novitetima ove vinarije putem web sajta i društvenih mreža: https://vinarijatarpos.rs/, https://www.instagram.com/vinarija.tarpos/, https://www.facebook.com/tarpos/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte