Naši autori su za danas pripremili za Vas – Vinariju Tonković koja je jedna od vinskih proizvođača iz Bačke regije u Srbiji. Vinogradi su zasađeni u mjestu Bački Vinogradi.

U svojoj proizvodnji vinarija ima sledeće etikete: Fantazija, Rapsodija, Rose.

Detaljnije o vinariji možete pročitati ispod

Vinariju Tonković osnovali smo 2006. kako bismo oživeli kadarku, istorijski značajnu vojvođansku sortu grožđa. Kao heritage vinarija izabrali smo kadarku jer je deo kulture ovoga kraja i njegovog terroira.

Danas je ovde gotovo potpuno izumrla, iako preko granice u Mađarskoj daje neka od najboljih mađarskih crvenih vina. Kupili smo desetak hektara zemlje u Bačkim Vinogradima i zasadili prve loze kadarke na peščanom tlu. Želeli smo proizvesti drugačiju kadarku. Zahvaljujući viziji Igancija Tonkovića, bivšeg diplomate i legende vojvođanske javne scene, uspeli smo afirmisati kadarku kao jedno od najvažnijih bačkih vina koje je konkurentno i u međunarodnim okvirima. O tome svedoče Decanterove nagrade. Heritage vinarija Tonković blisko sarađuje sa čitavim nizom stručnjaka: od profesora vinogadarstva iz Mađarske, do vrhunskih winemakera iz Rioje. Zajedničko znanje, ljubav i posvećenost Projektu Kadarka omogućili su nam da razvijemo vinograde i vina vrhunskog kvaliteta.

Vina Vinarije Tonković

Fantazija

Kadarka

Fantazija je temeljno vino vinarije Tonković. To je elegantno, mekano i sveže vino srednjeg tela, umerenog alkohola, rubinske boje, prepoznatljivih aroma crvenog i crnog voća, posebno višnje i dugog voćnog ukusa, koji zadržava intenzitet i na srednjem nepcu. Fantazija je odlično gastronomsko vino, sjajno se slaže s tipičnim jelima koja jedemo uz crvena vina, ali i s lososom, belom i plavom ribom. Zahvaljujući fino granuliranim taninima, Fantazija može trajati najmanje desetak godina. Godišnje se proizvodi oko 30000 buteljki.

Slaganje uz hranu                 

S lososom, belom i plavom ribom          

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 13,53%

Rapsodija

Kadarka

Rapsodija se proizvodi u svega nekoliko hiljada boca, s odabranih položaja unutar vinograda. Rapsodija je kompleksnije vino, s velikim potencijalom dozrevanja. To je vino moćnijeg tela i gušće teksture, stasavalo u novim hrastovim bačvama od 300 litara. Rapsodija ističe dve ključne osobine naših kadarki: eleganciju i svežinu. Vino je puno, ali elegantno i pitko, gastronomski se lako sljubljuje uz jača ali ne prejako začinjena jela poput pačetine, crvenog mesa, perkelta, boeuf bourguignona ili srnetine na lovački način.

Slaganje uz hranu                 

Jača ali ne prejako začinjena jela poput pačetine, crvenog mesa, perkelta, boeuf bourguignona ili srnetine na lovački način.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 13,51%

Rose

Kadarka

Kadarkin rosé podjednako je aromatičan i svež. To zanimljivo vino može se piti tokom cele godine jer uz svežinu ima i lepo telo. Na nosu uveseljava mirisima prvih šumskih jagoda, dopadljiv je i šarmantan: dočarava boje i mirise leta, ali nas lako prati i kroz ostala godišnja doba. Izvrstan je kao aperitiv – uz jagode, dobro se slaže s letnim slatko-slanim salatama, ali i s domaćim pršutom. To je jedno lako pitko vino koje se sjajno slaže i s roštiljem, ali i s ribom, rakovima i školjkama. Dobro ide i uz deserte s bobičastim voćem, a idealan je uz francuske kolačiće macarons od malina. Rosé se proizvodi u nekoliko hiljada boca, a 2014. dobio je Decanterovu preporuku za sortu.

Slaganje uz hranu                 

S roštiljem, ali i s ribom, rakovima i školjkama. Dobro ide i uz deserte s bobičastim voćem, a idealan je uz francuske kolačiće macarons od malina.     

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13,91%

Vinariju možete kontaktirati putem email-a: office@vinarijatonkovic.com ili telefonom na broj: 024/757-555.

Osim putem email-a i telefona, možete kontaktirati vinariju putem sajta: https://www.vinarijatonkovic.com/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte