Predstavljamo Vam vinariju Vina Štoka koja se nalazi u regiji Obalno – Kraška, u Sloveniji. Suncem okupani vinogradi se nalaze u mjestu Krajna Vas.

U svojoj proizvodnji vinarija ima sledeće etikete: Izbrani Teran PTP, Cabernet Sauvignon, Carsus, Cara, Rose, Teranov liker, Chardonnay, Malvazija, Penina Rose Prima, Teranova penina Prima.

Dodatne informacije o vinariji

Vinorodni region Krasa stisnut je između Tršćanskog zaliva, obronaka Vipavske doline i Brkinskih brda. Čitava kraška teritorija pripada mediteranskom području i prostire se na nadmorskoj visini od 200-300 m. Jedinstvenost kraškog pejzaža proizlazi iz njegovih geoloških i klimatskih karakteristika.

Vina vinarije Vina Štoka

Izbrani Teran PTP

Vino teran proizvodimo od sorte refošk na Krasu. Na karakter ovog vina snažno utiče kraška crvena zemlja terra-rossa. Prema starim zapisima, teran je u rimsko doba bio poznat kao vino lekovitih svojstava. Gurmani više vole da se prepuste kraškom pršutu, suhomesnatim proizvodima i crvenom mesu.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Cabernet Sauvignon

Zbog idealnih klimatskih uslova, vinogradarski region Primorska je najpogodniji za proizvodnju ove sorte. Vino se proizvodi po staroj klasičnoj metodi kao teran. Sazrevamo ga u hrastovim buradima tri i više godina.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Carsus

Kras je u istoriju ušao sa rimskim imenom CARSUS. Reč je drevnog porekla i potiče od korena kara, što znači kamen. Sastoji se od kaberne sauvignona, merloa i terana. Tamno smeđe-crvena boja koja se skladno prepliće i stapa sa mirisom plemenitog hrasta u kojem je vino sazrevalo 5 i više godina. Teran mu daje sjajnu svežinu.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Cara

Bela sorta koju čine malvazija i Vitovska Grganja. Hladna maceracija trajala je 3 dana, a zatim je vino sazrevalo 2 godine u hrastovim buradima.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Rose

Vino Rose proizvodi se od crvenih sorti grožđa kao što su teran, kaberne sauvignon i merlot. Vino se proizvodi prema uobičajenom postupku. Ovo je hladno presovanje bez maceracije. Ruža je sveže vino koje nas raduje u toplim letnjim danima da nas rashladi i osveži. Služiti na temperaturi od 8-10C°.

Detaljni podaci

Suvo rose vino

Teranov liker

Teranov liker napravljen je od dobrog terana koji kuvamo i dodajemo neke (tajne) dodatke. Odličan je kao aperitiv pre ili posle obroka, za žene i muškarce koji ne vole prejaka pića. Umereno pijenje okrepljuje krv i dovodi nas u dobro raspoloženje. Može se koristiti kao preliv za sladoled i druge poslastice.

Chardonnay

Chardonnay je vino izrazito žućkaste boje slame sa elegantnom i plemenitom aromom. Ima puni, voćni, srdačni ukus dugog podešavanja. Bogatstvo ekstrakta naglašava svežinu. Savremena tehnologija i tradicionalni način proizvodnje garancija su za kvalitet ovog vina.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Malvazija

Malvazija je bela poluaromatična sorta grožđa koja je rasprostranjena u zemljama duž Sredozemnog mora, a samim tim i u primorskom vinorodnom regionu. Preporučujemo ga uz razna jela od sireva, živine i ribe.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Penina Rose Prima

Penušavo vino Prima sazreva od vina Rose, koje nekoliko godina odležava u kraškoj pećini po klasičnoj metodi.

Detaljni podaci

Penušavo rose vino

Teranova penina Prima

Pjenušavo vino teran proizvodi se samo od terana. Prema klasičnoj metodi, sazreva nekoliko godina u kraškoj pećini.

Detaljni podaci

Penušavo belo vino

Vinariju možete kontaktirati putem email-a: vinastoka@gmail.com ili telefonski na broj: +386 31 361 823.

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na njihovom sajtu: http://www.stoka.si/slo.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte