Danas Vas upoznajemo sa Vinarijom Vinastra koja krasi južnobanatsku regiju u Srbiji. Čokoti vinove loze rastu u mjestu Ilandža.

U svojoj proizvodnji vinarija ima sledeće etikete: Frankovka barrique, Muscat Ottonel, Pinot Blanc, Rose, Sauvignon Blanc.

Detaljnije informacije o nastanku, lokaciji i ostalim detaljima možete pročitati u nastavku        

Vinogradi su od pamtiveka bili prva slika kada se nogom kroči na ovaj kutak krajnjeg severa Deliblatske peščare, dela Banata gde su prvo grožđe doneli francuski doseljenici iz Alzasa i Lorene u vreme velikog grofa Florimunda Mersija, upravitelja Banata. Na tom jedinstvenom mestu, porodične tradicije vinogradarstva još od 1914, gde peskovito zemljište, glina i sunčevi zraci koji se odbijaju od vodeno ogledalo jezera stvaraju gotovo nestvarnu mikroklimu, nikao je vinogradarski i sportsko – rekereativni kompleks ”Banatski Biser” a u okviru njega Vinarija ”Vinastra”. Vrhunsko vino proizvedeno po francuskoj tehnologiji, prefinjena gastronomija kao i uživanje u ekološkoj oazi stvorenoj za recikliranje duha i tela žitelja obližnjih gradova, nude danas posetiocu specifičan osećaj ispunjenosti i zadovoljstva.

Vina Vinarije Vinastra

Frankovka barrique

Frankovka

Crveno suvo vino koje karakteriše dobro ukomponovana pitkost i kiselina kao i mekan zaobljen ukus sa blago gorkastim završetkom. To suvo vino sa razvijenom voćnom aromom višnje, šljive i barika u kombinaciji sa vodećom vinskom sortom crnog grožđa – Frankovkom spada u najkvalitetnija vina kontinentalnog vinogorija. Skladan odnos ukupnih kiselina, alkohola i ekstrata ovo vino svrstava u red najboljih crvenih vina.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino

Muscat Ottonel

Muscat Ottonel

Suvo belo vino, proizvedeno od grožđa sorte Muscat Ottonel po tradicionalnom postupku proizvodnje belih vina u podrumima Vinarije Vinastra iz Ilandže, područija idealnog za uzgoj ove sorte grožđa. Daje raskošno belo vino koje karakteriše sklad zlatno žute boje, snažnog i bogatog, tipično muskatnog mirisa prijatne arome intenzivno cvetnog i voćnog karaktera i prefinjenog ukusa. Izbalansiranost svih sastojaka obećava punoću doživljaja i privlači svakog ljubitelja vina.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Pinot Blanc

Pinot Blanc

Puno vino, tamno žute boje, kristalno bistro, dobijeno od čuvene sorte belog groždja Pinot Blanc, proizvedeno po tradicionalnom postupku proizvodnje belih vina u podrumima vinarije Vinastra u Ilandži, na peskovitojm zemljištu oboda Deliblatske peščare, koja je po svom sastavu i geografskoj širini gotovo identična regionu francuske Burgubdije odakle je ova vrhunska vinska sorta potekla. Arome kostičavog voća i badema u idealno izbalansiranom odnosu slasti i kiselina daju ovom vinu ton savršene jednostavnosti i pitkosti.

Slaganje uz hranu                 

Kompleksna završnica s blagom gorčinom čini od ovog vina prirodnog saputnika svim gastronomskim specijalitetima od ribe, morskih plodova, svetlih mesa ili jakih sireva.           

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Rose

Pinot Noir

Od dobre podloge i kvalitetnog grožđa iz sopstvenog vinograda u Ilandži, po tradicionalnom receptu i uz francusku tehnologiju Vinarija Vinastra je proizvela lako, voćno, aromatično, roze vino.

Slaganje uz hranu                 

Idealno se slaže sa specijalitetima domaće i internacionalne kuhinje na bazi pršute, sireva, ribe, pasta ili voćnih poslastica.          

Detaljni podaci

Suvo rose vino

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Suvo belo vino od sorte groždja Sauvignon Blanc, proizvedeno u podrumima vinarije Vinastra u Ilandži, na obodu Deliblatske peščare, čija je geografska širina gotovo identična regionima Francuske iz kojih je ova vrhunska sorta potekla.
Vino je boje banatskog žita pred žetvu, sa zelenkastim odsjajem kristalne bistrine. Harmonija mirisa, kompleksna punoća i intenzivna svežina ukusa, bude arome zelene jabuke, suve smokve i badema. Ukus je pun, zaokružen sa izvanrednim voćnim kiselinama dajući vinu živahnost i karakter. Voćna slast i kiseline se prožimaju i stapaju u jasnu, pitku i dugotrajnu završnicu. Fino, skladno vino, sa elegantnim finesama sorti i podneblja.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Informacije o vinariji možete dobiti i putem email-a: vinastra@gmail.com ili  ih pozovite telefonom na broj: +381 63 817 4920.

Za novosti iz vinarije pratite njihove naloge na društvenim mrežama: https://www.facebook.com/Vinarija-Vinastra-302897033134466/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte