Izbor vinarije za predstavljanje danas je vinarija Vinica Petrović koja je smještena u Južnometohijskoj regiji. Čokoti vinove loze ove vinarije se nalaze u mjestu Velika Hoča.

U standardnoj ponudi vinarija ima sledeća vina: Zavičaj, Metohijsko Crveno, Carsko Crveno.

Više detalja o vinariji

Negde su to šatoi i vinske kuće, u okolini Negotina – pimnice, negde vinarije i vinski podrumi, a na Kosovu i Metohiji – vinice, posebno građeni delovi kuće namenjeni isključivo za preradu grožđa i čuvanje vina.
Jedna takva vinica – “Vinica Petrović” iz Velike Hoče, nalazi se u posedu Srđana Petrovića, predstavnika šeste generacije iz porodice Petrović koja se bavi proizvodnjom grožđa i vina. Da to nije samo priča, svedoči turska tapija iz 1909. godine koju je potpisao lično sultan Mehmed V Rešad, koji porodici Petrović priznaje pravo privatne svojine i bavljenja proizvodnjom vina i rakije.

Vina vinarije Vinica Petrović

Zavičaj

Smederevka

Gutljaj ovog belog suvog vina raskošnog ukusa i herbalnog karaktera vas uvek vraća u najlepše predele zavičaja, a njegova svežina oplemenjuje emotivnost jer podseća na setne trenutke mladosti, sreće i neizbrisivog identiteta stare sorte Graševina i Smederevka čine finu teksturu i daju harmoničnost ovom vinu, ali nagon da mu se uvek vraćamo, kao što se i zavičaju vraćamo, a svaki povratak pojačava osećaj da ceo duh našeg zavičaja može stati u jednoj čaši.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12-14%

Metohijsko Crveno

Vranac, Game, Prokupac

Metohijsko crveno, koje će u narednom periodu biti vino sa geografskim poreklom je skup najplemenitijih metohijskih uticaja blagorodne polumediteranske klime jedinstvene hočanske crvenice, blagog vinorodnog sunca i srpskog gorostasnog hrasta, što mu sve daje dostojnost vina za pričešeće u metohijskim i srpskim manastirima. Sorte Vranac, Game i Prokupac čijom se kupažom proizvodi ovo tamno crveno harmonično vino, predstavljaju sklad koji se može osetiti kroz blagu i kompaktnu voćnu aromu uz notu hrastovine, punoće i zaokruženosti.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16°C, procenat alkohola 14%

Carsko Crveno

Vranac i Prokupac

Ovo vino tamno crvene boje odiše gracioznošću, bogatstvom i elegancijom, što i sam naziv vina govori, jer se proizvodi po staroj srednjovekovnoj tradicionalnoj recepturi i strogoj kontroli kvaliteta kakva se koristila i za proizvodnju ovog vina za tadašnju srpsku kraljevsku, pa zatim i carsku porodicu. Kupažom vina od čuvenih naših autohtonih sorti prokupac i vranac. „Carsko Vino“ je bilo omiljeno vino na dvorovima Nemanjića u strednjovekovnoj Srbiji i oficijalno vino u prestonom Prizrenu, pa degustacijom ovog vina možete osetiti pored izraženog bukea koji podseća na jagodasto voće i svežine i duh srednjovekovnog viteštva i uzvišenosti koji je krasio tadašnje dvorove Cara Dušana.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16-18°C, procenat alkohola 14%

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila: srdjanhocanski@hotmail.com ili putem telefona: 381 29 277 111.

Pored navedenih kontakt podataka vinarija je dostupna i na internetu: http://www.vinicapetrovic.rs/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte