U vinogradarskom kraju kao što je Nadin uvijek se znalo u kojim kućama  je najbolje vino. Među njima oduvijek su  bili i Vinkete. “Nije nam uzalud u prezimenu vino”priča  Vedran Vinketa  u Češkom domu u Zagrebu.

Vinarija smještena u Nadinu sa vinogradima najvećim dijelom u nadinskom blatu ali i u predjelu Zidine kod crkve (tu imaju plavinu i debit). Vinketa ima 11 000 trsova od čega je najbrojniji grenaš crni sa 8300 loza, 1600 je debita i 1100 plavine. Grožđe za  bijele dalmatinske sorte pošip, maraštinu i vugavu u podjednakim količinama oko 400 litara vina, kupuju kod svojih prvih susjeda.  Tako Vinketa ima 11 etiketa u relativno maloj godišnjoj proizvodnji od 10 000 litara vina. To su crne sorte: Plavina, Grenaš crni, Merlot, CS, Syrah i Cuvee. Bijele sorte: Debit, Maraština, Pošip i Vugava. Imaju i Rose Mara (hommage baki koja je umješno držala “četiri kantuna kuće”), napravljen od grenaša crnog. Ambicija kod Vinkete brodostrojarskog tehničara po struci ne nedostaje. Sredinom ljeta otvorit će restoran u neposrednoj blizini svoje  kušaonice u zatvorenom i na terasi. Nakon otvorenja  restorana i jesenske berbe Vinketa kreće u obnovu i proširenja vinograda. Zasadit će tri bijele sorte za koje sada kupuju grožđe i dodati sortu grk. Tako će u Nadinu nakon Škaulja i  Glavića i treći vinar ovoga kraja imati tu egzotičnu lumbardsku sortu.   O vinima enološki brine  zadarska enologinja Marina Pavlović.

Na radionici se kušalo osam vina : Maraština 2023, Debit 2023, Pošip 2023, Vugava 2023. Rose grenaš Mara 2023, Grenaš crni 2023, Grenaš crni 2022 i Merlot 2023. Osim Grenaša iz 2022, sva ostala vina još nisu na tržištu i za ovu priliku su punjena iz bačve i nisu bila filtrirana. 

 Debit  2023. sa 12.5% alkohola i 4.6 g/L kiseline je zelenkasto žute boje, dobro strukturiran, nema gorčine na završetku, bistro unatoč nefiltriranju. nježnih mirisa bijeloga cvijeća, puna su ga usta a bilo je nešto više od dva mjeseca u drvu u francuskom hrastu. Vinariji radi čak tri verzije ovoga vina.Taj debit bran kasnije dobio je na voćnosti a drvo se neznatno osjeti.Sommelier Darko Lugarić  rekao je da ovakva vina cijene mnogi restorateri što je vinar potvrdio iz vlastitog iskustva a nema ga puno na tržištu. Predloženo jelo uz ovaj debit su frutti di mare.

Pošip 2023  sa 13% alkohola i 5.4 g/L je prilično gusto vino. Žućkasto zelenkaste boje, lijepe bistrine, intezivnih mirisa na tropsko voće a kad odstoji dobit će karakteristični miris mediteranskog bilja i makije. U ustima vino je pitko, ima mineralnosti koju mu daje pjeskovito tlo u dijelu nadinskog blata. U ovom trenutku je  je  nježnog tijela i izražene kiseline. Sommelier predlaže uz to vino više vrsta bijele ribe sa žara (škarpina, zubatac, brancin) uz prilog bejbi mrkvica i tikvice u maslinovom ulju. Od kontinentalnih jela kravlja skuta sa cvijetom soli i maslinovim uljem.

Grenache noir  2022  16.1% alkohola i  5.1g/L kiseline je lijepe rubin crvene boje , jakog alkohola koji je dobro integriran kao i tanini. Osjeti se intenzivan miris šumskog voća, kupina i jagoda. U ustima vino je  voćno, sa dobrom strukturom a visoki alkohol nije posebno izražen. Gastronomska preporuka: punjeni lungić sa suhim šljivama i tamni umak uz rezance. Pečena teletina pod pekom ili u rerni, pašticada sa njokima.

Merlot  2023  14% alkohola i 5.6 g/L kiseline je vino rubin crvene boje, gusto, intenzivnog voćnog karaktera (malina, šljiva, kupina, drvo, duhan, ukuhani kompot ili pekmez od šljiva). Grožđe je brano potkraj rujna fermentiralo je na otvorenom u velikoj kaci pri temperaturi od 28 stupnjeva. Nakon tjedan dana fermentacija je prestala i postojala je bojazan da će ostati slatko. Međutim uz trud enologinje refermentiralo je oko Božića i danas je to lijepo strukturirano vino. Također osjetni alkohol ne smeta.

VedranVinkete je tajnik Udruge vinara zadarske županije (njih 34). Udruga priprema posebnu bocu i markicu sa natpisom Zadarska Maraština.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke; Marko Čolić, Vinketa

Takođe pogledajte