Kafa i vino predstavljaju vrlo aromatične napitke, i za mnoge predstavljaju ne toliko tipičnu kombinaciju. Međutim, kada bi se sagledale karakteristike i ukusi, imaju dosta toga zajedničkog.

Za kafu je poznato da ima okrepljujući efekat na svoje potrošače. Mnogima je kafa bila nezamenljivo piće duže vreme, jer nakon što se popije, osećamo se opušteno, koncentrisaniji smo i opušteniji. U zavisnosti od željenog ukusa, zrna kafe se prže u različitom stepenu. Neki benefiti njenog korišćenja podrazumevaju redukciju telesne težine, pomaže u sagorevanju masti, smanjuje rizik od smrti, kod muškaraca smanjuje rizik od nastanka raka od prostate, štiti mozak i smanjuje rizik od demencije. Takođe pomaže i u borbi protiv depresije. U kombinaciji sa čistim voćnim nektarom, pomaže u zaštiti organizma zbog antioksidanasa koji pomažu telu da se bori protiv slobodnih radikala koji su štetni za sistem. 

S druge strane vino se smatra jednim elegatnim pićem koje nastaje kroz alkoholnu fermentaciju grožđa. Za neke je potpuno prirodno da se kaže da je vino centar sreće. Pomaže u opuštanju uma i izmamljivanju osmeha na lice.  Od mnogih povoljnosti za naše zdravlje moogu se izdvojiti činjenice da čaša vina na dan smanjuje stopu smrtnosti, napadajući kancerogene ćelije. Vino jača imuni sistem i pomaže u smanjenju moždanog udara. Takođe snižava holesterol i dobar je u usporavanju propadanja mozga.  

Da li se preporučuje da se konzumiraju jedno s drugim, bilo kao koktel ili zasebna pića?

Ako se uzme u obzir da se kao tajni sastojak koristi malo cimeta i vermuta,  onda je ovakav koktel zaista dobra kombinacija. Na prvu loptu, čaša dezertnog vina – crveni ili beli Bermet može lepo da se iskombinuje uz šolju espresso kafe, posebno kafe ethiopia. S druge strane, uz šolju kafe cappuccino bi se lepo slagala čaša crvenog vina, možda najbolje od sorte Portugieser. Postoje naravno mišljenja medicinskih stručnjaka, kod kojih se navodi da mešanje kafe koja sadrži kofein, i vina koje sadrži alkohol u nekom procentu, nije dobro za naše zdravlje jer mešavina može da izazove srčana oboljenja i ozbiljne problem sa srcem. Poštuju se i na mestu su ova mišljenja, ali ako konzumiranje ide umereno, zašto se ovom užitku ne prepustiti?

Ipak, mešanje kafe i vina zapravo datura iz mnogo ranijih navika. Dalekih 80-tih do ovakve ideje se došlo preko monaha koji su u Ujedinjenom Kraljevstvu želeli da dobiju vino sa kofeinom. Ovakav koktel je odomaćen i to pod nazivom Buckfast koji se uglavnom konzumirao u medicinske svrhe.  

Svedoci smo činjenice da kafa i vino, zasebno, a i u kombinaciji, zaista imaju dugu istoriju. Koliko god kafa začinjena vinom zvuči kao elegatno piće, koje može da izdrma svet ukusom i primamljivim mirisom, na duge staze, evidentno je da ova kombinacija značajno  utiče na zdravlje, ukoliko se pića kombinuju svakodnevno. Ipak, na nama je da odlučimo da li ćemo se jednom ovakvom hedonističkom stilu nekad prepustiti ili ćemo se strogo držati norme i piti kafu ujutru, a vino s večeri. 

, , , ,
Takođe pogledajte