Uparivanje vina sa čokoladom uvek zvuči sjajno, ali to može biti težak posao. Evo inspiracije, uključujući arhivske komentare stručnjaka za hranu i vino Fione Beckett.

Ideje za uparivanje vina sa čokoladom na prvi pogled:

  • Tamna čokolada: PKS Sherry, Barolo Chinato, Baniuls, Dolcetto
  • Mlečna čokolada: Viognier, Alsace Pinot Gris, Tawny Port, Demi-Sec penušavo vino
  • Bela čokolada: suvi rizling, rose, Moscato d’Asti

Obratite pažnju: To je stvar ličnog ukusa, ali preopterećenje taninom iz tamne čokolade i punog, suvog crvenog vina može dovesti do gorčine. Vina sa malo preostale slatkoće mogu pomoći da se omekša gorčina tanina u tamnoj čokoladi, koja sama po sebi ima relativno nizak nivo šećera.

Najbolji savet: Razmislite o ukusima koje pokušavate da uskladite. Koje karakteristike ima čokolada? Da li su u pitanju trešnja, narandža, đumbir ili badem, na primer?

Više detalja

Uparivanje hrane i vina uvek je donekle subjektivno. Sarah Jane Evans MV, kopredsedavajući Decanter World Wine Awards, preporučuje da razmislite o ukusu vina, kiselosti, težini i dužini, i da li ovo funkcioniše sa intenzitetom, slatkoćom i teksturom čokolade.

Da, možda ćete morati da sprovedete istraživanje i degustaciju pre nego što gostima na večeri predstavite svoj savršeni spoj.

Čak i tada, ne očekujte nužno da će svi biti srećni. Neki ljudi vole bogatu, luksuznu tamnu ili mlečnu čokoladu sa bujnim crvenim vinima, kao što su Zinfandel punijeg tela sa zrelim, pekmezastim voćem i elementima slatkog začina dobijenog od hrastovine.

Ako ste pronašli odličnu kombinaciju, zašto se onda ne prepustite? Međutim, drugi smatraju da je ovo previše.

„Lično, više volim crvena vina sa svežijom kiselinom kada se kombinuju sa crnom čokoladom“, rekao je somelijer Kelvin Mekejb, kupac vina i direktor pića u restoranima kuvara Adama Handlinga, koji uključuje i “Žabu” u Londonu.

Govoreći za Decanter.com 2019, preporučio je Dolcetto kao dobar izbor za desert koji pretežno uključuje trešnje i tamnu čokoladu.

„Bela čokolada ima veoma kremastu teksturu na nepcu, nežnog ukusa, tako da bih prešao na lagani, slađi rizling da osvežim nepce, a da pritom zadržim meke note čokolade“, rekao je Mekejb. „Razmislite o dobrom nemačkom ausleseu ili Mount Horrocks Cordon Cut rizlingu“. 

Belo vino može poslužiti i za mlečnu čokoladu, rekao je.

„Mlečna čokolada se nalazi negde između tamne i bele čokolade, u zavisnosti od njene koncentracije, i može zaista dobro da funkcioniše sa zrelijim belim vinima sa malo hrastovine, kao što je Viognier ili možda sivi pino.“

Dodao je: „Kada se radi o desertu od mlečne čokolade, težim da se udaljim od stilova desertnog vina koji imaju previše masnoće, tako da žućkasti portovi zaista dobro funkcionišu“.

Savet saradnice Decantera Fione Beckett o uparivanju vina sa čokoladnim desertima

Tri glavne stvari koje treba uzeti u obzir:

  • Vrsta čokolade – belu i mlečnu čokoladu je generalno lakše upariti nego tamnu
  • Da li je jelo toplo ili hladno – hladno je pogodnije za vino
  • Koji su drugi sastojci na tanjiru? Trešnje, na primer, mogu da vas dovedu do slatkog crvenog vina poput Reciotoa ili kasne berbe Zinfandela, a ne do belog.

Ideja da je čokolada pogubna za vino i dalje je široko rasprostranjena, ali, kao što će mnogi od vas znati, problem je prenaglašen.

Da, može biti teško pronaći vino koje bi odgovaralo rastopljenom čokoladnom fondanu (PKS Sherry se skoro snalazi), ali postoje mnogi drugi čokoladni deserti – i čokolade – kojima može laskati fino vino.

U stvari, koristan je savet da razmislite o vrsti voća koja bi mogla da funkcioniše sa određenom vrstom čokolade i pronađete vino koje uključuje te ukuse – na primer, tamnu čokoladu i narandžasti moskatel.

Odabir takođe zavisi i od toga koliki ste sladokusac.

Za neke – uključujući i mene – australijski liker muškat bi samo dodao previše slatkoće bogatom čokoladnom desertu. Više volim slatki šeri ili Madeiru sa više kiselosti, za druge bi to bilo blaženstvo.

Nasuprot tome, ne bi svi uživali u Barolo Chinatou, za koji smatram da se najbolje slaže sa vitkim kvadratom fine tamne čokolade.

Takođe nisam ljubitelj uparivanja punog crvenog vina sa čokoladom, iako znam da ih mnogi vole.

Za mene vino mora biti slađe od deserta.

Lakši deserti sa lakšim vinima

Uopšteno govoreći, svetlija desertna vina kao što su sotern, rizling i moskato najbolje rade sa svetlijim čokoladnim desertima, a bogatija kao što su tokaji i ojačana vina sa tamnijim, gušćim.

Konačno, imajte na umu da je možda pitanje šta biste želeli, a ne samo šta biste mogli da uparite.

Ako volite Chateau d’Ikuem Sauternes, onda sam siguran da ćete uživati uz Mars čokoladicu ili parče đavolje torte, ali postoji toliko mnogo slatkih (i slanih) namirnica koje bi se tu bolje pokazale.

Izvor: www.decanter.com, preuzeto: 7.12.2021. https://www.decanter.com/learn/food/guide-to-matching-wine-with-chocolate-296637/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte