Novi Sad je odavno prepoznat kao grad kulture, grad koji ljudi rado posjećuju u uvijek mu se vraćaju. Pored brojnih kulturnih spomenika i objekata u Novom Sadu su vinoteke koje prosto mame turiste da uđu i probaju domaća vina i na taj način se upoznaju sa domaćom kulturom i tradicijom, ili da probaju strana vina i tako osjete dašak svjetskog ili se možda podsjete na svoju kuću. Neke vinoteke su novijeg datuma, neke kriju u sebi dugu istoriju i ponose se raznim dostignućima, kao što je Vinoteka Dulka u kojoj se nalazi čuveni Bermet i koja važi za jednu od najstarijih i najčuvenijih vinoteka. Upustite se u avanturu zvanu vino i otkrijte bogatu ponudu crvenih, bijelih, roze ili pjenušavih vina.

Vinoteka „Vina Vojvodine“

U pasažu Dunavske ulice br. 31 sada već davne 2012. godine otvorena je prva vinoteka vojvođanskih vina. Vinoteku su otvorile Udružene vinarije Vojvodine i ovdje možete pronaći više od 20 fruškogorskih i bačkih vina. Prodaju se flaširana, ali i vina u rinfuzi, što je malo neobično za novootvorene vinoteke. U Vinoteci se često organizuju predavanja o vinima i degustacija istih. Pored vina ovdje možete da jedete i upotpunite doživljaj. Radno vrijeme Vinoteke je svakog dana u sedmici od 08.00 do 20.00 časova, osim nedjelje.

Vinoteka Dulka

Vinotreka Dulka se nalazi na dvije lokacije u Novom Sadu, na adresi Vojvode Bojovića br. 9 i u Đirpanovoj br.6. U ponudi imaju vina i ostala alkoholna pića istoimene Vinarije koja je jedna od najstarijih u Vojvodini. Iz bogate ponude pića posebno se izdvaja čuveni Bermet, tradicionalno karlovačko aromatizovano vino koje je u prošlosti bilo izuzetno popularno. Bermet se rado pio na austro-ugarskom dvoru i bio je omiljeni poklon londonskog dvora. Zanimljivo je da su na Titaniku pronašli flašu Bermuta.

Vinoteka Krivina

Vinoteka Krivina je specijalizovana prodavnica vina, rakije, viskija, cigareta, poklon paketa sa barom za degustaciju. Ovdje možete pronaći više od 500 etiketa vina, 100 etiketa rakija i preko 100 etiketa viskija i ostalog alkoholnog pića. Svakog mjeseca se obnavlja ponuda vina na čaše po promotivnim cijenama. Svake nedjelje se održavaju predavanja specijalista iz oblasti somelijerstva, tehnologije i drugih srodnih oblasti. Naravno, uz degustaciju vina, rakija i ostalih spirita. Vinoteka je veoma posjećena i popularna kod lokalnog stanovništva ali i turista. Njihov kvalitet nije prošao neopaženo, tako su dobili preporuku svjetski poznatog vodiča za restorane i lokale Gault&Millau. Vinoteka se nalazi na adresi Sremska 9.

Vinoteka Kantina vina

Vinoteka Kantina vina se nalazi u Gogoljevoj ulici broj 1, radno vrijeme Vinoteke je od ponedjeljka do subote u periodu od 10.00 do 21. časova, nedjelja je neradna. U bogatoj ponudi možete pronaći organska, biodinamička i komercijalna vina svih kategorija.

Lager & Wine

Vinoteka Lager & Wine se nalazi na adresi Miletićeva 7 u Novom Sadu i veoma je popularno mesto koje rado posećuju turisti i lokalno stanovništvo. Kao najveću prednost ističu bogatu ponudu vina ali i ostalog alkoholnog pića. Ambijent objekta je krajnje prijatan, svjetla su prigušena, atmosfera odlična, a konobari i ostalo osoblje krajnje susretljivi i prijatni.

Vinoteka Vino i tako to…

Vinoteka Vino i tako to… broji pet vinoteka u Beogradu i jednu u Novom Sadu. U ponudi imaju više stotina etiketa domaćih i stranih proizvođača vina. Ponuda je zaista bogata, ali ono što posebno treba naglasiti da su domaća vina zastupljena iz svih vinskih regiona Srbije, a možete da nađete vino sa svih kontinenata ukoliko tražite nešto krajnje egzotično.

Pored vina u ponudi imaju odličan izbor domaćih rakija, na prvom mjestu je šljivovica, iza nje su rakija od dunje, kruške, jabuke, grožđa i kajsije. Ukoliko Vam treba Single Malt viski, Vino i tako to… vjerovatno ima najbolju ponudu, ovdje se može naći preko 30 etiketa škotskih, irskih, američkih ili francuskih viskija koji su odležali i do 30 godina. Uz sve navedeno, ovdje možete naći predivna poklon pakovanja koja sadrže alkohol, slatkiše, cigarete i svu prateću opremu. Vinoteka se nalazi na adresi u Ulici Maksima Gorkog 17a. radno vrijeme je od ponedjeljka do subote od 09.00 do 21.00 časova.

Takođe pogledajte