Evo vašeg ultimativnog bukvara o italijanskom vinu. Bez obzira da li ste tek počeli istraživati vino ili ste stručnjak koji želi razjasniti osnove, označite ovu stranicu kao brzi vodič.

Kako čitati italijansku etiketu vina

Evropske etikete mogu biti teške za čitanje, posebno one iz Italije. Nekoliko ključnih pojmova mogu vam pomoći da razumete implikacije jezika na boci.

DOCG: Skraćenica za Denominazione di Origine Controllata e Garantita. To je glavna klasifikacija za italijanska vina. Stroga pravila regulišu sve aspekte proizvodnje. Ona uključuju gde se grožđe može gajiti, koje sorte su dozvoljene i kako vina mogu odležavati. U Italiji postoje 74 DOCG-a, sa najnovijim dodavanjem u 2011. godini.

DOC: Skraćenica za Denominazione di Origine Controllata. Ovo je korak ispod DOCG-a. Pravila uređuju proizvodnju i stil, ali nisu tako stroga kao pravila za DOCG. U Italiji postoje 334 DOC-a, a najnoviji dodaci odobreni su sredinom 2017. godine.

IGT: Skraćenica za Indicazione Geografica Tipica. Uvedena 1992. godine, ova klasifikacija omogućava vinarima da koriste grožđe i zanatske stilove koji nisu dozvoljeni prema propisima DOC i DOCG. Trenutno u Italiji postoji 118 IGT-ova.

Riserva: Označava vino odležalo znatno duže nego obično, mada se pravila razlikuju među apoenima.

Superiore: Označava visokokvalitetnu oznaku koja je uglavnom vezana za regionalni naziv (tj. Soave Superiore).

Classico: Označava vina iz zone unutar regiona (tj. Chianti Classico) koja se smatra originalnim područjem proizvodnje.

Azienda Agricola: Farma ili imanje koje proizvodi sopstveno grožđe za proizvodnju svojih vina.

Annata ili Vendemmia: određen rod ili berba.

Produttore: Proizvođač

Tenuta: Imanje

Vigneto: Vinograd

Italijanski vinski regioni

Amerikanci vole italijanska vina zbog raznolikosti stilova, zaštite autohtonih sorti, prijatnosti uz hranu i, često, velike vrednosti. Ni romantični pejzaži ne štete italijanskom brendu. Iako postoje naizgled beskrajne granularne idiosinkrazije italijanskog vina, ovaj široki pregled 20 regiona u zemlji započećete od severa do juga.

Dolina Aoste (Valle d’Aosta)

Na severozapadnoj granici koja se deli sa Francuskom i Švajcarskom, ovaj alpski region ne daje mnogo vina. Od onih koja se proizvedu, vrlo malo toga dolazi u SAD. Glavni fokus regiona su crvena vina, a primarno grožđe su Nebbiolo i Pinot Nero, kao i malo poznati Petit Rouge i Prie Blanc.

Ostale sorte: Fumin, Moscato, Petit Arvine

Pijemont

Smešten na severozapadu Italije, Pijemont se nalazi u podnožju zapadnih Alpa. Na klimu utiču prohladne planinske klime i mirni Mediteran. Stvara savršene uslove za rast za Nebbiolo, crno grožđe koje proizvodi najpoznatija vina u regionu: Barolo DOCG i Barbaresco DOCG. Dva druga crvena grožđa, Barbera i Dolcetto, takođe su dobro poznata i omogućavaju uživanje po pristupačnijim cenama i pitkosti u kratkom roku.

Bela vina iz Pijemonta su ređa, ali ne zanemaruju grožđe Cortese i Arneis. Prvo je jedino grožđe u Gavi DOCG, dok drugo uspeva u Roero DOCG. Čak i slučajni ljubitelji vina znaju nežno gazirano i slatko penušavo vino Moscato d’Asti, proizvedeno u Asti DOCG.

Ostale sorte: Brachetto, Freisa, Grignolino, Nascetta, Ruche, Timorasso, Vespolina

Ligurija

Duž Mediterana između Francuske i Toskane, ovaj mali priobalni region uglavnom se fokusira na belo vino. Suva bela vina napravljena od Vermentina i Pigatoa čine glavninu izvoza u SAD. Ključno crveno vino je Rossese, koja se nalazi u voćnom, mirisnom Dolceackua DOC-u.

Ostale sorte: Ciliegiolo, Dolcetto, Sangiovese

Lombardija

Smeštena u severnoj centralnoj Italiji, Lombardija je dom nekih od najlepših jezera u zemlji. Hladni uticaj Alpa čini ga utočištem za penušava vina. Franciacorta DOCG, duž jezera Iseo, jedno je od vodećih vina italijanske metodologije classico (tradicionalna metoda) napravljenih od Chardonnaya, Pinot Bianco i Pinot Nero. Za crvena vina, Nebbiolo je glavno grožđe u Valtellina Rosso DOC, Valtellina Superiore DOCG i Sforzato di Valtellina DOCG.

Ostale sorte: Barbera, Croatina

Trentino-Južni Tirol

Dom spektakularnih Dolomita, Trentino-Alto Adiđe je mešavina italijanskog i austrougarskog uticaja. Jedinstveni kadar grožđa sazreva u ovom sunčanom, visokom području. Za crvena vina su dobro poznati Pinot Nero, Schiava i Lagrein. Za bela vina vlada Pinot Grigio. Chardonnay je takođe popularan, posebno kao osnova za penušava vina tradicionalne metode iz Trento DOC-a.

Ostale sorte: Gevurztraminer, Kerner, Muller-Thurgau, Pinot Blan, Sauvignon Blanc, Rizling, Teroldego

Veneto

Bogat istorijom, lepotom i vinom, Veneto nudi širinu grožđa i stilova zbog brojnih mikroklima. Razmotrite njegove prirodne konture. Može se pohvaliti Alpima na severu, Gardskim jezerom na zapadu i Jadranskim morem na jugoistoku.

Iako se Veneto pojavljuje sa mnogim vinima, svežina Pinot Grigioa i potražnja za Proseccom su ga učinili poznatim. Sjajne verzije potonjeg potiču od Conegliano Valdobbiadene DOCG i Cartizze DOCG. Crvena vina Valpolicella DOC i Amarone della Valpolicella DOCG zasnivaju se uglavnom na crnom grožđu Corvina, kao i rose vina i crvena vina Bardolino DOC. Istočno od Verone, Garganega je glavno belo grožđe u Soave DOC, dok Trebbiano dominira u belim vinima Lugana DOC na južnoj obali jezera Garda.

Ostale sorte: Cabernet Franc, Corvinone, Merlot, Molinara, Rondinella

Furlanija-Julijska krajina

U krajnjem severoistočnom uglu koji se graniči sa Austrijom i Slovenijom, predeo Furlanije sučeljava Alpe sa obalnim ravnicama Jadrana. Jedinstvena klima pruža optimalne uslove za niz belog i crvenog grožđa.

Više od 75% proizvodnje je belo vino, fokusirano na Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Ribolla Gialla i Friulano. Crvena vina od Merlota, Reffoska i Schioppettina su divna, iako manje poznata.

Ostale sorte: Cabernet Franc, Chardonnay, Picolit, Verduzzo

Emilija-Romanja

Emilija-Romanja, koja se smatra prestonicom hrane u zemlji, takođe je plodan proizvođač vina. Regija je najpoznatija po Lambruscu, penušavom crvenom vinu. Trebbiano, belo grožđe, drugi je ključni igrač.

Ostale sorte: Albana, Malvazija, Sangiovese

Toskana

Toskana je centralno postavljena duž Tirenskog mora na zapadnoj obali i prostire se u unutrašnjosti preko zatalasanih sela. Kod crvenih, najpoznatija vina zasnovana su na Sangioveseu su Chianti, Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano i Brunello di Montalcino DOCG. Mnoga vina su označena kao Toscana IGT jer nisu u skladu sa tradicionalnim pravilima proizvodnje. Ova vina mogu biti 100% Sangiovese ili sa mešavinama međunarodnih sorti kao što su Cabernet Sauvignon ili Sirah. Kod belih vina je najpoznatiji naziv Vernaccia di San Gimignano DOCG.

Ostale sorte: Canaiolo Nero, Trebbiano, Vermentino

Umbria

Ovu malu regiju u centralnoj Italiji, istočno od Toskane, njen sused rutinski zasenjuje. Ali ovaj brdoviti predeo, obrubljen zavejanim Apeninima, daje taninska, vekovna, crvena vina od Sagrantino de Montefalco DOCG. Prateći beli Grechetto je suv, oštar i spreman za uživanje dok je mlad.

Ostale sorte: Canaiolo, Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Trebbiano

Marke

Marke se nalazi duž istočne obale u centralnoj Italiji. U njemu se nalazi Rosso Conero DOC, zasnovan na crnom grožđu Montepulciano.

Ostale sorte: Passerina, Pecorino, Trebbiano

Lacio

U Laciju se nalazi glavni grad Rim, ali takođe ima bogato vinsko nasleđe. Regija je na glasu po lakopitim, mladim belim vinima. Iako se ovde pravi odlično vino, najveći izvoz su suvi i oštri stilovi od Frascati DOC-a i Orvieto DOC-a, koji prolaze granicu sa Umbrijom.

Ostale sorte: Cesanese, Merlot, Sangiovese

Abruco

Pored Lacija na jadranskoj strani, Abruco je planinska regija bogata drevnim vinarskim tradicijama. Abruco je peti po obimu proizvodnje, poznat pretežno po grožđu Montepulciano, a ne sme se mešati sa toskanskim regionom koji se fokusira na Sangiovese. Montepulciano d’Abruzzo DOC je širom regiona naziv za crvena vina od grožđa, dok je Cerasuolo d’Abruzzo DOC naziv za rose vina od iste sorte u regionu. Trebbiano d’Abruzzo DOC je glavno belo grožđe u regionu.

Ostale sorte: Chardonnay, Cococciola, Passerina, Pecorino, Sangiovese

Molize

Ispod Abruca nalazi se majušni Molize, planinska regija u južnoj centralnoj Italiji. Regija je uglavnom poznata po Trebbianu i Montepulcianu iz Biferno DOC-a.

Ostale sorte: Aglianico, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Tintilia

Kampanija

Najpoznatija po Napulju i obali Amalfija, vina Kampanije postaju sve poznatija u SAD-u, posebno pošto vulkanskim vinima raste popularnost. Od crvenih vina, najpoznatiji su Taurasi DOCG i Aglianico del Taburno DOCG, oba zasnovana na crvenom grožđu Aglianico. Od belih vina su najpoznatiji Fiano di Avellino DOCG i Greco di Tufo DOCG, zasnovani na Fianu i Greco.

Ostale sorte: Caprettone, Falanghina, Piedirosso

Bazilikata

Smeštena u južnoj Italiji, proizvodnja vina u Bazilikati je mala u poređenju sa poznatijim regionima. Uglavnom nema izlaza na more, planinsko područje uvučeno u luk čizme, uz njega su Kampanija na zapadu i Apulija na istoku. Iako ima malo DOC-a, najpoznatiji je Aglianico del Vulture, zasnovan na punokrvnom crnom grožđu Aglianico.

Ostale sorte: Fiano, Greco Bianco, Malvasia Bianca, Moscato

Pulja

Ovaj južni region je porastao u popularnosti zbog svojih vina dobre vrednosti zasnovanih na autohtonom grožđu. Topla mediteranska klima daje zrela, voćna, robusna crvena vina zasnovana na Primitivu (zvanom Zinfandel) i Negroamaro.

Ostale sorte: Chardonnay, Bombino Bianco, Bombino Nero, Moscato, Nero di Troia, Susumaniello

Kalabrija

Smeštena na obali jugozapadne Italije, Kalabrija se prostire između Jonskog i Tirenskog mora, odvojena od Sicilije Mesinskim prolazom. Vina odražavaju primorsku klimu. Kalabrija je dom kompanije Ciro DOC, koja proizvodi uglavnom crvena vina na bazi taninskog grožđa Gaglioppo. Mala količina belih vina proizvodi se od mešavine Greco Bianco i Montonico Bianco.

Ostale sorte: Nerello Cappuccio, Nerello Mascalese

Sicilija                                                                

Najveće ostrvo na Mediteranu, suva, topla klima Sicilije i obilno sunce sjajni su za vinogradarstvo. Postoje voćna, srednje teška crvena vina napravljena od Nero d’Avola i sočna, breskvasta bela vina napravljena od Grillo, koja su najplodnija iz Sicilia DOC. Na jugu se Nero d’Avola meša sa Frappato-om za Cerasuolo di Vittoria DOCG. Crveno grožđe Nerello Mascalese i belo grožđe Carricante proizvode tražena vina iz Etne DOC. Marsala DOC je utvrđeno vino sa zapada.

Ostale sorte: Catarratto, Inzolia

Sardinija

Ovo ostrvo u Mediteranu je poznatije po plažama i siru pekorino nego po vinu, ali više proizvođača sada izvozi u SAD nego ikad. Vina koja treba potražiti uključuju Cannonau, lokalni naziv za Grenache, i Carignano ili Carignan. Slani, cvetni Vermentino dolazi sa severoistoka.

Ostale sorte: Monika

Izvor: https://www.winemag.com/, preuzeto: 16.5.2021. https://www.winemag.com/2019/06/18/a-beginners-guide-to-italian-wine/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte