Proslavljen 11. WOW rođendan udruge WOW i po deseti puta dodijeljene godišnje WOW vinske nagrade i WOW Grand Prix.

ŠTO ŽENE ŽELE akcija je koju već desetu godinu organizira udruga WOW. U hrvatskoj inačici one su Žene i vino, grupa žena koju je u kolovozu godine 2011. osnovala novinarka Sanja Muzaferija, pa su proslavile 11. rođendan i jubilarni, deseti rođendan nagrade.

WOW - Što žene žele

Udruga namijenjena VINArkama, VINOtekarkama, noVINArkama, ENOloginjima, sommelierkama, ali i drugim VINOljubiteljicama, djeluje u cijeloj Hrvatskoj, s ograncima u Splitu i Rijeci sa stotinjak članica. To su žene koje su se udružile radi kušanja vina i promicanja umjerenosti u jelu i pilu i itekako su zamijećene u vinskom društvu koje je u prošlosti pretežito bilo rezervirano za muški svijet. WOW-ice su angažirane na području kulture stola, s posebnim naglaskom na promidžbu ponajprije hrvatskih vina – osobito vinarki – ali su poznate i po stalnim kušanjima, radionicama, izletima i vinskim edukacijama te mnogobrojnim drugim akcijama i aktivnostima. Do sada su organizirale više od 150 događanja.Intenzivno, predano i uspješno rade na tome da izvrsna hrvatska vina postanu zaštitni znak naše zemlje i važan adut u turističkoj promidžbi. Nagrade su dodjeljene u Business Clubu 5 Sky Officeu u Zagrebu.

WOW - Što žene žele

Izbor za WOW vina godine zamišljen je tako da jedan vinski „kustos“ (ugledna hrvatska sommelierka ili sommelier) selekcionira vina kušana u prošloj godini, na temelju čega sastavlja svoju autorsku listu vina u pet kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i „desertna“ (vina s ostatkom šećera). Potom slijedi centralni dio akcije Što žene žele, mogućnost da elektroničkom poštom članice glasuju o svojem izboru. Do sada su izbornici bili Karin Rupene-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Roka Bekavac, Siniša Lasan, Emil Perdec, Filip Savić, Jelena Šimić-Valentić, Željko Bročilović Carlos i Mario Meštrović a ove je godine selektor bio jedan od naših najtrofejnjih sommeliera Ivan Jug iz restorana Noel, višestruko ovjenčanog Michelinom, Gault-Milleauom i drugim gastro nagradama.

WOW - Što žene žele

Slijepo kušanje na kojem se donosi konačna odluka o pobjednicima u svakoj kategoriji i ukupnom pobjedniku, dobitniku WOW Grand Prixa, ove godine je organizirano u opatijskom hotelu „Ambasador“ a finalni stručni žiri ove godine činile su : Predsjednica Danijela Kramarić, sommelierka i vlasnica restorana „Plavi podrum“ , vinarka Ana Peršurić Palčič iz vinarije „Misal“ i vinska poduzetnica s dugogodišnjim iskustvom u svim većim i značajnijim vinarijama Hrvatske, uključujući „Iločke podrume“, a sada vinska konzultantica Karmela Tancabel koja razvija vlastiti brand „Wine Emotion by KT“ . One su između 12 finalista naslijepo odabirale pobjednike u svakoj kategoriji. Zaslugom WOW-a dosada su u francuski Bordeaux otputovali vinari Antonella i Gianfranco Kozlović; u Champagnu je putovao brački vinar Senjković, u španjolski Penedes Moreno Coronica, u Burgundiju Luka Krajančić; u Toscanu predstavnik vinarije Meneghetti; u Mađarsku Marko Fakin; u Austriju Frano Milina Bire a prošlogodišnji pobjednik, predstavnica vinarij Jakob, Valentina Jakobović pridružila se Sanji Muzaferiji na putu u Milano gdje su prisutvovale Forumu žena i vina svijeta, pod dirigentskom palicom Donne del vino Italia i njihove predsjednice Donatelle Cineli Colombini.

WOW - Što žene žele

Ovog puta, u kategoriji pjenušaca u finale su ušli Pavel, 2018, vinarije Šember i Amfora 2016, vinarije Tomac. U kategoriji bijelih vina tri najbolja su Malvazija Sv.Jakob 2018, Clai; Le Chiffre 2020, vinarije St.Hills i Bela igra 2018, vinarije Domaine Koquelicot. Dva najbolja roséa su Rosé Bastijan i Rosé Galić, oba, naravno iz 2021. Među crvenima izdvojila su se tri vina: Plavac mali majstor, 2016 vinarije Stina, zatim Bas de bas 2017, vinarije Bibich i Gran Teran 2015, Morena Coronice. Od desertnih vina u vrhu su San Salvatore 2013, vinarije Benvenuti i Muškat Momjanski 2020, vinarije Prelac. Pobjednici su:

  • Pjenušac Pavel Šember 2018.
  • Bijela vina St. Hills Le chiffre 2020.
  • Rosé Bastijan Rose 2021.
  • Crvena vina Gran Teran Coronica 2015.
  • Desertna vina Benvenuti San Salvatore 2013.

Tijekom predaje nagrada pila su se vina nagrađenih vinara uz delikatese PIKa Vrbovec i kekse Miscotti, Mirte Atlije autorice slatkih delikatesa.

Pripremio: Tomislav Radić
Fotografije Rene Karaman, Mario Draušnik, arhiva WOW

Takođe pogledajte