Pitajte dr Vinny

Dr Vinifera, zvani dr Vinny, sa sajta winespectator.com, odgovara na najteža vinska pitanja čitalaca, od finih tačaka bontona do nauke o vinarstvu. “I ne brinite, ja nisam vinski snob – takođe možete da mi postavljate ona „glupa pitanja“, koja vam je previše neugodno da pitate svoje prijatelje vinske štrebere! Nadam se da će vam moji odgovori biti obrazovni, osnažujući, pa čak i zabavni. I ne zaboravite da pogledate moja najčešće postavljana pitanja i moju kompletnu arhivu za sve moje klasike pitanja i odgovora” kaže dr Vinny.

Dragi dr Vinny,

Nisu li Primitivo i Zinfandel ista vrsta grožđa? Mislila sam da je tako, ali sam nedavno videla vino koje je mešavina vrsta Primitivo i Zinfandel.

Džena, Napa, Kalifornija

Draga Džena,

Genetski, ove dve vrste grožđa su izuzetno slične – bilo je potrebno DNK utvrđivanje da bi se to otkrilo – ali su i Primitivo i Zinfandel zapravo klonovi hrvatske vrste grožđa koja se naziva Crljenak.

Kloniranje nije loša reč kada je u pitanju grožđe –ne znači da su u pitanju laboratorijski zasnovane genetske mutacije ili (još gore) futurističke, animirane vojske inspirisane Ratovima zvezda. Klon grožđa je jednostavno genetski podtip koji se prirodno javlja, a u nekim sličajevima ga podstiče uzgajivač. Grožđe je vrlo prilagodljivo i vrlo lako mutira. Ako uzgajiač vidi vinovu lozu koja je poželjnija zbog veličine bobica, formiranja grozdova ili načina sazrevanja; to je jednostavno koliko i kalemljenje reznice na već uspostavljenu lozu i eto ga! Propagirate nastanak klona.

Za neke klonove je toliko nesporno da su jedinstveni da ih nazovu novim sortnim imenom. Na primer, Pinot Meunier je klon Pinot Noir-a. U slučaju Primitiva/Zinfandela, ne mogu reći da sam primetio dovoljno značajnu razliku da bih mogao da je pripišem terroir-u ili stilu pravljenja vina, pa nisam siguran kako da opišem razlike. Čuo sam da Primitivo sazreva ranije od Zinfandela, što može rezultirati vinom sa nižim sadržajem alkohola.

Iako se Primitivo i Zinfandel već godinama smatraju sinonimima, američki zakoni o označavanju to ne dozvoljavaju, pa otuda i kombinacija Primitivo/Zinfandel na koju se pozivate. U ovom slučaju, vino jenapravljeno od dva različita klona istog grožđa. Evropski zakoni o označavanju su različiti, pa evropske vinarije mogu Primitivo nazvati „Zinfandel“ i obrnuto, ali američke vinarije ne mogu. Godine 2002. podnesen je predlog da se dozvoli da se imena ove dve vrstemogu zameniti međusobno u Sjedinjenim Državama, ali se po njemu nije postupilo. Još uvek.

Dr Vinny

Izvor: https://www.winespectator.com/, preuzeto: 31.8.2021. https://www.winespectator.com/articles/aren-t-primitivo-and-zinfandel-the-same-grape-40489

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte