Crveno vino je pogrešno shvaćeno. Jedna od najčešćih zabluda je da se, za razliku od belih kolega, crveno vino najbolje služi na sobnoj temperaturi. Ne samo da ovo ne važi za sva (čak ni za većinu) crvena vina, već je neke sorte zapravo bolje poslužiti blago rashlađene. To ih čini savršenim za letnje pijuckanje, a stručnjaci se slažu da su rashlađena crvena vina neophodna uz vaša bela i rose vina po toplom vremenu.

„Navikli smo da mnoga crvena vina poslužujemo nešto hladnija“, kaže Paola Embri, nagrađivana direktorka vina u dvorcu Vriglei Mansion u Feniksu, koja primećuje da je primetila povećano interesovanje za crvena vina koja se služe na hladnijoj temperaturi.

Mnogi vinski stručnjaci ovo interesovanje delimično pripisuju stilovima crvenih vina koji postaju sve popularniji. „Tokom poslednjih nekoliko godina, potrošači su tražili niže alkoholne, svetlije stilove crvene boje, koji su savršen stil za malo hladnoće na njima“, kaže Jon McDaniel, vlasnik i izvršni direktor kompanije Second Citi Soil iz Čikaga. „Rast interesovanja ovde se odnosi i na želju da uživate u vinu pojedinačno, u nečem što je sveže i osvežavajuće“.

S tim se slaže i Michael Kennedi, sertifikovani somelijer i osnivač kompanije Component Wine Company. „Rekao bih, generalno, da vinska kultura u našoj zemlji vrtoglavo raste i time donosi novo interesovanje za vina koja nisu ni Cabernet ni Chardonnay“, kaže on. „Sommelieri su oduvek voleli svetlo crveno vino poput Beaujolaisa sa hladnoćom, ali sa sve većim brojem [mlađih ljudi] koji ulaze u svet vina, trend se ubrzava“.

Dakle, kako hladnoća utiče na ukus? „Vino posluženo iznad 19 stepeni imaće uticaj na ukupnu strukturu vina, poput kiseline, alkohola i ukusa. To će omekšati strukturu vina, a alkohol postaje znatno uočljiviji “, kaže Embri. „Međutim, ako isto vino ohladite na 13 do 15,5 stepeni, ukusi će postati fokusirani, alkohol neće biti toliko očit, a struktura će biti čvršća“.

Embri nastavlja: ​​„Imajte na umu da bi, ako bi se isto crveno vino posluživalo ispod 13 stepeni, vino imalo potpuno suprotan efekat na vaše nepce. Ne biste mogli toliko percipirati alkohol. Arome i ukusi vina izgledali bi prigušenije, vino bi se osećalo čvršće, a tanini bi izgledali mnogo adstrigentnije u ustima“.

Što se tiče sorti i vrsta vina, želite da obratite pažnju na svetlije crveno vino. „Cabernet Franc u dolini Loare; mladi, svetli Pinot Noir; i najpoznatiji Beaujolais, može imati koristi od više hlađenja “, kaže Richard Vaida, direktor studija vina na Institutu za kulinarsko obrazovanje. „Uopšteno govoreći, što je vino svetlije to se na nižu temperaturu hladi, ali obično ne do tačke leda. Za razliku od težih crvenih vina, ova vina nisu toliko cenjena zbog složenosti i nijansi ukusa, već zbog osvežavajuće i svetle prirode. Druga vina koja su stručnjaci primetili su Dolcetto iz Italije i španska Garnacha.

Vina za koja je predviđeno da budu malo voćnija mogu se ponekad izgubiti ako se vino posluži previše toplo, jer će alkohol dominirati, kaže McDaniel. „Zamislite da rashladite vino kao da se igrate sa svojim stereo uređajem. Ako želite da čujete ceo bend, ali je vodeća gitara – alkohol – preglasna i vrišteća, opustite se brzo da biste čuli sve svirače“, kaže on.

Kennedi ohrabruje igranje sa hladnoćom na svim crvenim vinima. „Skoro nijedno crveno vino nema koristi od sobne temperature“, kaže on. „Vino postaje traljavo, alkoholno i razvija lepljive arome-pomislite na prezrelo voće – čak i iz regija sa hladnom klimom“.

Najbolji način da ga ohladite i pronađete odgovarajuću temperaturu, kaže Vajda, je posuda za led. „Jednostavno neka vam bude pri ruci kanta sa laganim ledenim kupatilom, probajte vino i podesite hladnoću dok mu ne odgovara“. I svi pomenuti stručnjaci se slažu: sve je u ličnim preferencijama. „Nema ispravnog ili pogrešnog – samo pronađite ono u čemu uživate“, kaže Vajda.

Izvor: https://vinepair.com/, preuzeto: 11.10.2021. https://vinepair.com/articles/why-you-should-drink-your-red-wines-chilled/

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte