Svi smo to već iskusili: na kraju smo dugačke večeri, popili smo mnogo vina, i počinje da se stvara jaka glavobolja. Za većinu nas uzrok vinske glavobolje je jednostavno ispijanje previše vina i nedovoljno vode. Jednostavno rešenje ovde je da uvek budete svesni koliko alkohola konzumirate i da uvek ostanete hidrirani.

Međutim, za mali deo našeg stanovništva, glavobolje od vina mogu se pojaviti čak i kada ne pijemo mnogo. Dakle, šta uzrokuje ove vrste glavobolje i kako ih možemo izbeći?

Tri su glavna krivca i rešenja, ali pre nego što ih objasnimo, želimo da razjasnimo jedan mit – sulfiti ne izazivaju glavobolje. Iako sulfiti mogu izazvati simptome astme, oni ne uzrokuju glavobolju.

Prelazimo na tri glavna krivca za glavobolju:

Krivac jedan – tanini:

Tanini su prirodna jedinjenja koja se nalaze unutar kožica, semenki i stabljika grožđa. Osećate efekat tanina svaki put kada popijete vino koje stvara osećaj sušenja u ustima, a za većinu nas tanini uopšte ne izazivaju glavobolju. U stvari, tanini su odličan izvor antioksidanata. Ali, ako vam se čini da vas češće boli glava dok pijete crveno vino, poput Cabernet Sauvignona ili Malbeca, možete napraviti brzi test da vidite da li su tanini izvor vaših glavobolja. Skuvajte šolju crnog čaja i ostavite da čaj odstoji pet ili deset minuta duže nego što pakovanje sugeriše. Crni čaj je jak u taninima, a prekomerni uticaj čaja će osigurati da se svi otpuste u vodu. Popijte čaj i proverite da li vas boli glava. Ako je tako, podložni ste taninima, a izbegavanje crvenih vina rešiće vaš problem sa glavoboljom.

Drugi krivac – šećer:

Alkohol i šećer su dve supstance koje u kombinaciji mogu izazvati snažnu glavobolju. Kada vaše telo konzumira alkohol ili šećer, potrebno vam je mnogo vode da biste pomogli u preradi supstanci. Ako niste dobro hidrirani, vaše telo počinje da izvlači potrebnu vodu iz drugih delova ili tela, uključujući i glavu. Kako se tečnost u vašoj glavi počinje iscrpljivati, nastaje glavobolja. Da biste sprečili ovaj problem, izbegavajte slatka desertna vina i bela vina poput rizlinga koja su označena kao polusuva ili slatka (ako volite rizling, ali ne želite glavobolju od šećera, uverite se da je vino označeno kao suvo). Takođe treba izbegavati jeftinija vina koja imaju tendenciju da imaju više šećera zbog činjenice da masovni proizvođači dodaju šećer tokom fermentacije kako bi pojačali alkohol.

Krivac tri – histamini:

Histamini su hemikalije koje se oslobađaju kada imamo alergijsku reakciju i mogu izazvati simptome poput curenja iz nosa, suvih očiju i glavobolje. Nedavno istraživanje otkrilo je da odležana hrana i piće, poput suvog odležanog mesa i crvenih vina, mogu izazvati da naše telo oslobodi histamine i izazove simptome alergije. Da biste sprečili histaminsku glavobolju, jednostavno uzmite blokator histamina, poput Claritina, pre nego što popijete čašu crnog vina.

Ponovimo: za većinu nas uzrok vinske glavobolje je jednostavno ispijanje previše vina i nedovoljno vode. Mitski lek protiv glavobolje od vina? Jednostavno: lek za vinsku glavobolju je zaustaviti je pre nego što počne. Drugim rečima, ne preterujte … posebno na zabavi u kancelariji!

Izvor: https://vinepair.com/, preuzeto: 11.10.2021. https://vinepair.com/wine-101/wine-and-headaches/

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte