Pitajte dr Vinny

Dr Vinifera, zvani dr Vinny, sa sajta winespectator.com, odgovara na najteža vinska pitanja čitalaca, od finih tačaka bontona do nauke o vinarstvu. “I ne brinite, ja nisam vinski snob – takođe možete da mi postavljate ona „glupa pitanja“, koja vam je previše neugodno da pitate svoje prijatelje vinske štrebere! Nadam se da će vam moji odgovori biti obrazovni, osnažujući, pa čak i zabavni. I ne zaboravite da pogledate moja najčešće postavljana pitanja i moju kompletnu arhivu za sve moje klasike pitanja i odgovora” kaže dr Vinny.

Dragi dr Vinny,

Kakvo je poreklo tradicionalnog nadimka Britanaca za Bordo vina „claret“? Postoji francusko belo grožđe po imenu Clairette, sorta Rhone. Da li je to slučajnost ili postoji veza?

– Dag B, Clifton, Va.

Dragi Dag,

Pre nego što je „claret“ bio nadimak za Bordo vina, to je značilo „bistro“, „bledo“ ili „svetlo“ vino („claret“ potiče od latinske reči za „bistro“). Ovo se vraća u 14. i 15. vek, kada su vina iz Bordoa bila bleđa, skoro kao rose. U kasnom srednjem veku „claret“ se takođe odnosio na zagrejano vino preliveno vrećom začina.

Prve poznate reference na „claret“ kao tamnocrvena Bordo vina dala su britanska trgovina 1700-ih. Ljubitelji istorije će se podsetiti da su Francuska i Engleska u tom periodu bile u ratu, a upravo tada su Englezi počeli da traže portugalska vina da zadovolje svoju žeđ.

Ovih dana „claret“ se koristi kao opšti način za označavanje Bordo vina (ili vina stilizovanih po Bordou) i s njima povezane tamnocrvene boje koja se takođe koristi za opisivanje bilo čega, od laka za nokte do prediva.

Nisam mogao da pronađem direktnu vezu između „claret“ i grožđa Clairette, ali možda je Clairette-grožđe od belog vina – takođe povezano sa srednjofrancuskim i latinskim varijacijama „bistrog“ ili „svetle boje“ vina.

— Dr Vinny

Izvor: www.winespectator.com, preuzeto: 30.7.2021. https://www.winespectator.com/articles/why-are-bordeaux-wines-called-claret-46560

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte