prasnjave boce vina kao prikaz posebnosti starog vina

Zašto su vina iz starih vinograda toliko posebna? Šta je to što se ljudima toliko sviđaju takve vrste vina? Saznajte odgovor u nastavku teksta.

Možda ste nekada primjetili natpis „stara loza“ na etiketi flaše. Ili ste možda u lokalnom vinskom baru čuli poneku priču o starim vinima. Barem jednom morate probati vino napravljeno od stare sorte loze. Da li su ova vina kvalitetnija?

Evo kratkog prikaza životnog ciklusa vinove loze:

  • Nakon sadnje, vinovoj lozi je potrebno oko tri godine da rodi.
  • Loza dostiže zrelost nakon sedam ili osam godina.
  • Kaže se da je zrela vinova loza stara između deset i dvadeset pet godina.
  • Stare loze su uglavnom starije od dvadeset pet godina, pa čak i više od pedeset godina!

Ono što je zanimljivo je da tokom životnog ciklusa vinove loze postoje neke promjene koje starenjem vinograda daju jedinstvene kvalitete ukusu vina.

Karakteristike stare vinove loze

Stare vinove loze gube produktivnost s godinama. Mnogi vjeruju da ovo povećava koncentraciju voća i daje vino sa jakim ukusom.

Ono što je specifično za stare loze su korijeni.

Njihovi korijeni sežu duboko u zemlju. Ovo zvuči lijepo, ali takođe znači da vinova loza ima svoje hranljive sastojke i izvore vode daleko ispod površine. Iz tog razloga starije vinove loze ne trpe toliko čestu berbu.

Sama zrelost loze nije problem. Pravo pitanje sa dozrevanjem voća su tanini. Nezreli tanini mogu imati ukus oporosti.

Proizvođači vina primjećuju da starije vinove loze teže dostižu zrelost. Dobra stvar je što starijim lozama nije potrebno dodatno održavanje. Ipak, onaj ko vodi računa o njima mora biti vrlo oprezan da ne ošteti lozu!

Problem starih loza je smanjena proizvodnja. Manje proizvodnje znači manje novca za vinogradara. Pored toga, stariji vinogradi nisu moderne i nisu u trendu. To znači da uzgajivač grožđa ne može naplatiti visoku cijenu svom vinu.

Zbog toga nema dovoljno razloga za masovnom proizvodnjom.

Mjesta gde se proizvode vina od stare loze

Stariji više od 400 godina, vinograd Stara Trta u Sloveniji je zabeležen u Ginisovoj knjizi svjetskih rekorda kao najstariji vinograd na svetu. Vinova loza je rijetka slovenska sorta crvenog vina poznatija kao Žametovka. Vina su bistra, sa notama maline i crvene ribizle i sa malo alkohola.

Danas je moguće kupiti vina napravljena od grožđa stare loze. Navešćemo samo nekoliko lokacija koje su vrijedne vaše posete.

Lodi, Kalifornija

Dolina Lodi je dvostruko veća od doline Napa i u njoj se nalazi oko pedeset hiljada hektara grožđa. Region je bio epicentar proizvodnje grožđa još pre više od dvije stotine godina.

Dolina Barosa, Australija

Južna Australija ima sreću da zbog izolacije sorte vina nisu zaražene filokserom. Ovo područje obiluje starim vinogradima! U stvari, to je jedina regija na svijetu koja ima zvaničnu Povelju o staroj lozi.

Langedok, Francuska

Tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka, Langedok je postao poznat kao „Vinsko jezero“ zbog prekomjerne proizvodnje vina. Situacija je bila toliko loša da su vino slali direktno u destilaciju za gorivo.

Zemlja je plaćala poljoprivrednicima da izvade svoje vinove loze, a mnogi su to i učinili. Srećom, oni koji to nisu i dalje proizvode neka od najboljih vina od grožđa Karinjan.

Santorini, Grčka

Crvena vina nisu jedina vrsta vina koja ima koristi od starih vinograda. Na ostrvu Santorini naći ćete rijetko grožđe čija je loza u obliku vijenca. Najbolje grožđe se često koristi za rijetko vino poznatije kao Nikteri, koja je slična finom belom burgundcu.

Zaključak

Vina napravljena od starije loze su specifična i veoma posebna. Ukoliko ste pravi ljubitelj vina, svakako ćete se potruditi da u svojoj kolekciji imate bar nekoliko flaša ove interesantne sorte grožđa.

Takođe pogledajte