Nakon šardonea, Pinot Grigio je druga najpopularnija sorta belog vina u SAD. Kada je prvi put predstavljen 1979. godine, njegov jednostavan, osvežavajući stil uspeo je kao nekomplikovana alternativa puterastim belim vinima punog tela – vrsti koja je skovala zloglasni akronim “ABC “, ili “Anything but Chardonnay”(„Sve osim šardonea“).

Pinot Grigio (pinot sivi) je poznatije italijansko ime za belu francusku sortu Pinot Gris. Priča se da je grožđe prvi put stiglo na severozapad Italije u region Pijemont u 19. veku, ali danas uspeva u severoistočnim regionima poput Furlanije, Alto Adiđea i Veneta.

Značajni proizvođači visokokvalitetnog vina Pinot Grigio se nalaze na padinama Furlanije i Alto Adiđea, iako se velika većina onoga što se izvozi i konzumira širom sveta uzgaja na prostranim ravničarskim nizijama Veneta. Sa visokim prinosima i nižim koncentracijama, ovo grožđe daje lakša, neutralnija vina od onih napravljenih od visokokvalitetnog grožđa.

Danas se Pinot Grigio suočava sa oštrom konkurencijom u vidu novozelandskog Sauvignon Blanca – koji je podjednako osvežavajući, ali aromatičniji i ukusniji – ali ipak ostaje omiljeno belo vino. Vodeći su ovih 10 najpopularnijih brendova Pinot Grigia u svetu, prema podacima o učestalosti pretraživanja koje je prikupio Wine-Searcher.com.

10. CANYON ROAD PINOT GRIGIO, KALIFORNIA, SAD

Jedini ne-italijanski proizvođač na ovoj listi, Canyon Road je kalifornijska vinarija u vlasništvu porodičnog konglomerata pića E. & J. Gallo. Vinarija je poznata po pristupačnoj ceni vina, a većina boca se prodaje u maloprodaji za manje od 10 dolara. Sa toplijom klimom od Italije, kalifornijski Pinot Grigio ima puniji stil sa notama tropskog voća.

9. PIGHIN PINOT GRIGIO FRIULI GRAVE, FRIULI-VENEZIA GIULIA, ITALIJA

Imanje Pighin je u vlasništvu muža i žene, Fernanda i Danile Pigin. Grožđe iz njihovih vina uzgaja se u podregiji Friuli Grave DOC (Furlanija), nazvanoj po šljunkovitom tlu na kojem je zasađena loza. Pighin Pinot Grigio je vinifikovan i odležan je u nerđajućem čeliku kako bi zadržao svež voćni i cvetni karakter.

8. VOGA PINOT GRIGIO DELLE VENEZIE IGT, ITALIJA

Voga Italia je moderan italijanski brend poznat po zanimljivim oblicima boca i zatvaračima koji se mogu koristiti i nakon otvaranja. Regija delle Venezie IGT u kojoj se proizvodi ovaj Pinot Grigio je verovatno najpoznatija po vrsti u zemlji, jer je svaka sedma od deset boca vina proizvedenih u njoj pravljena od sivog grožđa.

7. LIVIO FELLUGA PINOT GRIGIO COLLI ORIENTALI DEL FRIULI, FRIULI-VENEZIA GIULIA, ITALIJA

Sa italijansko-slovenačke granice, Livio Felluga je porodična vinarija, poznata po svojim belim vinima. Najpopularniji od svih je Pinot Grigio, koji nudi velikodušnu mešavinu voćnih aroma i ukusa, kao i slanih nota.

6. KRIS PINOT GRIGIO DELLE VENEZIE IGT, ITALIJA

Sa čepom i šarenim dizajnom etiketa, KRIS Pinot Grigio je još jedna vinarija sa sedištem u Veneciji, koja ima moderan pristup pakovanju. U svojim beleškama o degustaciji, KRIS tvrdi da i vino „pršti šarenim aromama i ukusima“.

5. SPECOGNA PINOT GRIGIO COLLI ORIENTALI DEL FRIULI, FRIULI-VENEZIA GIULIA, ITALIJA

Napravljen metodom „Ramato“, koja uključuje period dodira sa kožom tokom vinifikacije – u ovom slučaju 48 sati – Specogna Pinot Grigio ima svetlo roze boju sa bakarnim odsjajima. Ovaj stil vinarstva, zajedno sa malim procentom vina koje odležava u buradima, u velikoj meri utiče na njegov karakter, dodajući kompleksnost neuobičajenu za mnoga vina Pinot Grigio po ovoj ceni.

4. JERMANN PINOT GRIGIO VENEZIA GIULIA IGT, FRIULI-VENEZIA GIULIA, ITALIJA

Godine 1888, Anton Jerman, rođen u Austriji, osnovao je svoju istoimenu vinariju u severoistočnoj Italiji u regiji Furlanija-Julijska krajina. Jermanov praunuk Silvio sada kontroliše stvaranje vina, birajući vinifikaciju sa delimičnim dodirom kože za ovaj Pinot Griogio, koji dodaje osećaju punoće u ustima. Odležavanje u buradi od nerđajućeg čelika se koristi zbog održavanja svežine voća u vinu.

3. SANTA MARGHERITA PINOT GRIGIO VALDADIGE, TRENTINO-ALTO ADIGE, ITALIJA

Velike su šanse da ova lista ne bi postojala bez vina Santa Margherita. Vinarija Alto Adige zaslužna je za stvaranje laganog, lako pitkog stila Pinot Grigia koji sada dominira na globalnom tržištu. Valdadige Pinot Grigio prvo je od dva vina brenda koje se nalazi u prva tri na ovoj listi, što dokazuje da je Santa Margherita jednako popularna.

2. ZENATO PINOT GRIGIO DELLE VENEZIE IGT, ITALIJA

Iako možda poznatiji po svojim crnim vinima Amarone della Valpolicella, Zenato takođe proizvodi drugi najpopularniji Pinot Grigio na svetu. Napravljeno od grožđa uzgajanog u srcu Pinot Grigio u delle Venezie IGT, ovo vino je pristupačno i u njemu dominiraju sveži citrusni i zeleni voćni mirisi i arome.

1. SANTA MARGHERITA PINOT GRIGIO ALTO ADIGE, TRENTINO-ALTO ADIGE, ITALIJA

Čuveni Alto Adige Pinot Grigio iz Santa Margerite revolucionirao je način na koji su proizvođači gledali na grožđe i stilove vina koje mogu proizvesti. Ranije su se vina pravila u tradicionalnom stilu francuskog Pinot Grisa: bledo ružičasto, punijeg tela, bogatije i začinjenije. Zahvaljujući minimalnom dodiru s kožom i dugotrajnoj fermentaciji na niskim temperaturama, vinari su mogli proizvesti lakša, sveža bela vina koja se lako piju. Ovaj stil je i dalje hit u Italiji i širom sveta.

Izvor: https://vinepair.com/, preuzeto: 31.8.2021. https://vinepair.com/articles/10-most-popular-pinot-grigio-brands-2018/

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte