Časopis Wine Enthusiast anketirao je svoje urednike i druge vinske profesionalce na pitanje koji su najbolji načini da sačuvate poslednjih nekoliko čaša otvorene boce vina.

Ponovo zapušite

Prvo pravilo očuvanja vina je ispravna zamena pmpura. Iako vam se čini da će se „čista“ strana lakše smestiti u bocu, oduprite se. Zamrljana strana je već bila izložena vinu i imala je dobar ukus. Ta „čista“ strana možda nije tako čista i može pokvariti ono što planirate da popijete za dan ili dva.

Upotrebite manju bocu

Vazduh ravna vaše vino, umanjujući ukuse i arome. Da biste smanjili izloženost vazduhu, upotrebite levak da preostalo vino sipate u manju bocu sa zavrtnjem. Čak i ako na vrhu ima malo vazduha, to je daleko manje nego u običnoj boci.

Stavite ga u frižider

Neverovatno je koliko često će ljudi zadržati ostatke vina na radnoj površini nakon što ga otvore. Ne biste to radili sa hranom, pa tako nemojte ni sa vinom. Hladna temperatura ne može sprečiti da se izloženo vino razbije, ali može znatno usporiti taj proces.

Ne otvarajte ga

Ako je otvaranje vrhunskih boca nešto što radite svakodnevno (ili vas svrbi okus tih dragulja u vašem podrumu), možda je vreme za Coravin. Ovaj uređaj, koji liči na otvarač, probija pampur iglom i preliva bocu gasom argonom. Sipajte koliko želite, uklonite iglu i pampura će se prirodno zapečatiti. Mnogi restorani ga koriste za prodaju vrhunskih vina na čaše. Postoje i druge mogućnosti očuvanja vina.

Završite ga

Pogledajte, ima oko pet čaša vina u običnoj boci od 750 ml. Ako vi i vaši imate po dve čaše i podelite poslednju čašu – sve dok jedete večeru pristojne veličine – nije loše. U stvari, prema nedavnim studijama, 1–3 čaše dnevno mogu poboljšati zdravlje vašeg srca.

izvor: www.winemag.com, preuzeto: 25.4.2021. https://www.winemag.com/2015/05/15/5-tips-for-storing-opened-wine/

, , , , , , , ,
Takođe pogledajte