Decanter medalje

Vinska škola Belvin u hotelu Slon u Ljubljani organizirala je 8. međunarodni salon prestižnih vina “Decanterjevi nagrajenci”, predstavljajući dobitnike nagrada na londonskom Decanteru najvažnijem ocjenjivanju vina u svijetu.

Decanterjevi nagrajenci 1


Na Salonu je sudjelovalo 36 vinara iz Slovenije i Hrvatske. Hrvatska reprezentacija bila je u sastavu: Matočec, Kozlović i Vislander.


Tri platinaste medaje osvojili su hrvatski vinari na ovogodišnjem Decanterovom ocjenjivanju, 16 zlatnih, 111 srebrnih i 184 brončane.


Benvenuti San Salvatore Muškat 2017., Kozlović Malvazija Santa Lucia 2017. i Dvorska vina Šoškić Rizling Haiku 2019.osvojili su platinaste medalje.

Decanterjevi nagrajenci 2


“Decanterove priče treba izravno prenijeti publici. I ove smo godine uspjeli okupiti vinare i ljubitelje vina, to je naša misija “, kaže Robert Gorjak, jedan od vodećih slovenskih vinskih profesionalaca, direktor škole Belvin, Decanterov ocjenjivač i organizator ovog Salona.


Carolina Gilbey, engleska vinska stručnjakinja s titulom master of wine, najvećoj mogućoj u vinskom svijetu, kaže: “Salon Decanter’s Winners nama ocjenjivačima daje priliku upoznati vinare i osobno im čestitati. A svi vinari koji su među Decanterovim dobitnicima zaslužuju veliki pljesak!”

Decanterjevi nagrajenci 3


Olivia Mason, voditeljica marketinga DWWA (Decanter World Wine Awards) izjavila je: “Ovogodišnje natjecanje bilo je najveće ikada. Ocjenjivalo se prekrasna vina iz cijelog svijeta koja se natječu za medalje i globalna priznanja.”


Darrel Joseph, vinski kritičar i Decanterov ocjenjivač: “Drago mi je što na današnjem Salonu možemo upoznati autore vina. Ovo je jedini način da stvarno upoznamo priče iza boce.”
Najviše pažnje privukla je vinarija Ščurek, koja je dobila platinastu medalju za pjenušac. Inače, slovenski vinari su osvojili i sedam zlatnih, 70 srebrnih i 118 brončanih medalja. Na Decanterovo ocjenjivanje bilo je prijavljeno 18.244 vina iz 54 zemlje.

Decanterjevi nagrajenci 4


Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić

, ,
Takođe pogledajte