Istražiti svet finog vina je nezgodno ako ste sladokusac, jer najpoznatija i „ozbiljna“ vina nisu nužno slatka. Istorijski gledano, slatka vina su nekada bila najpoželjniji stil vina na celom svetu. Ne stvarno, istina je!

Vaša ljubav prema slatkom vinu je upravo stekla potvrdu.

Evo zabavne činjenice za vas: prva razgraničena vinska regija na svetu nije bio Bordo, niti Šampanja, već je bila regija u istočnoj Mađarskoj specijalizovana za slatka bela vina pod nazivom Tokaj. Zvanično je priznat 1737. godine.

Zanimljivo je da su neke od najvažnijih današnjih regija crvenih vina nekada bile poznate po proizvodnji slatkog vina. Na primer, 1860-ih Barolo je bio mnogo slađi nego danas.

Evo devet vina koja ćete želeti da probate. Dokazuju da su slatka vina među najfinijim vinima na svetu.

Pregled sadržaja

  1. Moscato d’Asti – delikatno iskričavo italijansko uživanje.
  2. Tokaji Aszu – redak mađarski specijalitet. 
  3. Sauternes – Bordoovo čuveno slatko belo vino.
  4. BA i TBA rizling – najfiniji nemački slatki rizling.
  5. Ledeno vino – super retko vino koje se pravi samo kada se grožđe smrzne.
  6. Rutherglen Muscat – jedno od najslađih vina na svetu.
  7. Recioto della Valpolicella – italijanski specijalitet koji se sljubljuje sa čokoladom.
  8. Vintage Port – kolekcionarsko slatko crveno vino iz Portugalije koja traje decenijama.
  9. P.X. Cherry – najslađe vino na svetu.

1. Moscato d’Asti

Zapravo niste probali Moscato dok niste probali Moscato d’Asti.  D’Asti je zaista originalno vino iz Pijemonta u Italiji.

Region Pijemont je poznat po Nebbiolu (poput Barola), ali Moscato se ovde gaji još od rimskog doba. Vina su „frizzante“ (što znači da su donekle penušava) ili „spumante“ (potpuno penušava). Očekujte da ćete osetiti neverovatne arome parfema, azijske kruške i breskve. Moscato d’Asti je savršeno vino za rođendansku tortu i iskreno, torta vam čak nije ni potrebna.

Nivo slatkoće: 90–120 g / L zaostalog šećera

Očekujte da ćete potrošiti: oko 15 USD

2. Tokaji Aszu

Ovo belo vino pravi se od retkog belog grožđa zvanog Furmint. Ovo grožđe se bere nakon što se zarazi posebnom vrstom truleži (Botritis cinerea zvana „plemenita trulež“). Iako ovo zvuči grubo, rezultat je bogato slatko belo zlatno vino sa suptilnim ukusima šafrana i đumbira. Tokaji Aszu je možda nešto najbliže osećaju da pijete zvezde.

Nivo slatkoće: 60–450 g / L zaostalog šećera

Očekujte da ćete potrošiti: oko 50 USD

3. Sauternes

U Bordou postoji područje duž reke Garone koje postaje izuzetno vlažno i prekriveno maglom – idealni uslovi za razvoj korisne truleži, Botritis cinerea. Grožđe Semillon, Sauvignon Blanc i Muscadelle mešaju se, a vina otkrivaju složene arome dunje, marmelade, meda, đumbira i začina.

Nivo slatkoće: 120–220 g / L zaostalog šećera

Očekujte da ćete potrošiti: oko 25 USD

4. Beerenauslese Riesling

Postoji nekoliko klasifikacija nemačkog rizlinga, a na nivou Beerenauslese stvari počinju da postaju ozbiljne (i ozbiljno slatke).

Da bi proizveli najslađa vina, izabraće odabrane grozdove zahvaćene plemenitom truleži. Ova vina su slatka i teksturna, poput saća, ali sa kiselkastom notom. Takođe možete potražiti Trockenbeerenauslese (zvani „TBA“) – najdragoceniji od svih.

Nivo slatkoće: 90–220 g / L zaostalog šećera

Očekujte da ćete potrošiti: oko 90 USD

5. Ledeno vino

Kada se pravi ledeno vino, grožđe se ostavlja na lozi tokom zime dok se ne smrzne. Grožđe se presuje još zamrznuto, tako da samo šećer curi. Zatim se ova sirupasta tečnost fermentira u vino.

Najbolja ledena vina obično se prave od grožđa rizling i gruner Veltliner i dolaze sa mesta na kojima postaje dovoljno hladno da smrznu. Vodeći svetski proizvođač ledenog vina je Kanada, zatim Nemačka i Austrija.

Nivo slatkoće: 120–220 g / L zaostalog šećera

Očekujte da ćete potrošiti: oko 30 USD

6. Rutherglen Muscat

Postoji retka, crvena varijanta grožđa muskat (zvano Muscat Blanc a Petit Grains) koje raste u Viktoriji, Australija. Grožđe se bere kasno u sezoni kada postane suvo i delimično smeđe, tako da je slatkoća koncentrisanija.

Rezultat je vino sa bogatim aromama karamele, sušenih jagoda i lešnika koje je užasno slatko. Uprkos veličini ovog vina, šokantno je jeftino. Jedna od najboljih vrednosti u super finim vinima. Ovo je Rutherglen Muscat.

Nivo slatkoće: 200–400 + g / L zaostalog šećera

Očekujte da ćete potrošiti: oko 18 USD

7. Recioto della Valpolicella

Valpolicella je vinski region oko Verone u Italiji, koji je poznat po hrabrim, suvim vinima Amarone. Prvobitno je, međutim, Valpolicella bila poznata po Reciotou.

Recioto della Valpolicella koristi isti proces proizvodnje kao i Amarone, gde se grožđe suši na prostirkama da koncentriše šećere. Glavna razlika između Amarone i Recioto je ta što fermentacija prestaje pre nego što svi šećeri fermentišu. Piće Recioto je poput višnje prekrivene tečnom čokoladom.

Nivo slatkoće: 110–200 g / L zaostalog šećera

Očekujte da ćete potrošiti: oko 60 USD

8. Vintage Port

Dolina Douro u Portugaliji bila je druga zvanična vinska regija na svetu (razgraničena 1757. godine) i dom je istinskog port vina. Iako je većina portskog vina koje vidimo u prodavnicama osnovnog kvaliteta Rubi Port, određene godine su toliko dobre da su prepoznate kao „berba“.

Vintage Port je značajan iskorak u pogledu kvaliteta koji možete okusiti. Pored toga, Vintage Port je dizajniran da provede u podrumu 50–100 godina.

Nivo slatkoće: oko 90–140 g / L zaostalog šećera

Očekujte da ćete potrošiti: oko 50 USD

9. PX – Pedro Ximenez

Ne, Pedro nije momak, to je retko grožđe belog vina iz južne Španije!

Proces pravljenja PX (slatki Cherry) uključuje puštanje da vino duži niz godina odležava u bačvama, zbog čega tečnost postaje braonkasto-crne boje. Vremenom tečnost u vinu polako isparava (i voda i alkohol), što koncentriše nivo šećera.

Nivo slatkoće: 300+ g / L zaostalog šećera

Očekujte da ćete potrošiti: oko 50 USD

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto 15.5.2021. https://winefolly.com/tips/9-serious-sweet-wines-you-must-try/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte