Kada je i kako vaša vinarija osnovana, kako je tekao njen razvoj?  

Vinogradii su u porodici preko 100 godina, i vino se pravilo nai tradicionalan način preko sto godina. Kada smo se mi odlučili baviti vinom, prvo smo obnovili vinograde, mislim da je to bilo 2014. godine. Boutique vinariju Fragariu smo osnovali krajem  2018. godine i tada smo dosta uložili u tehnologiju, nastojali smo da zaokružimo tehnološki proces proizvodnje vina sa što savremenijom opremom, naravno srazmjerno našim kapacitetima. Ali i danas limitiranu količinu kupaže merloa i caberne radimo na tradicionalan način.

Kakvi su danas kapaciteti vaše vinarije? 

Boutique vinarija Fragaria je mala porodična vinarija, kapaciteta do 30.000 litara. Mi sada proizvodimo cca 13.000 litara.

Da li planirate povećanje ili smanjenje proizvodnje u narednim godinama ?

Moguće je da će neke sorte vina, koje su na našim vinogradima, da povećaju prinos grožđa. Razlog tome leži u činjenici da su naši vinogradi još mladi i nisu u punom rodu. Tako da će se i proizvodnja malo povećati, ali to neće biti znatno. 

Koje etikete imate u ponudi? 

Trenutno imamo 6 različitih etiketa vina:

Fragaria RED LIMITED EDITION

Spada u vina koja se prave na tradicionalan način i u ograničenim količinama od najboljih grozdova iz vlastitih vinograda Cuvee Merlot i Cabernet Sauvignon. Snažnog je tijela sa dobro uklopljenim tonovima voća i hrastovine. U ustima dolazi do savršene ravnoteže, ukroćenih tanina, sačuvane svežine, te intenzivnog i vrlo dugog retro okusa. Opravdano nosi status najboljeg vina vinarije Fragarie.

Fragaria White Jagoda LIMITED EDITION

To je vino od autohtone vinske sorte “jagoda” koja je tek nedavno obnovljena i polako zauzima svoje mesto na tržištu.  Vino pravi u ograničenim količinama od najboljih grozdova. Jagoda je eksplozivno vino, elegantno sa bogatim i harmoničnim voćnim završetkom. Na mirisu preovladavaju karakteristične herbalno-voćne arome. 

Fragaria RED Votaži

Dobro izbalansirano vino vrhunskog kvaliteta i vrlo pristupačne cijene namijenjeno svima koji se osjećaju mlado i koji se žele “naživeti” života. Votaži je cuvee / kupaža Merlot i Cabernet Sauvignona, barikirano vino sa velikim potencijalom za razvoj u boci.

Fragaria rose Fragolina

To je vino od samotoka caberna. Vino Arome koje možete pronaći u Fragolini su: šumska jagoda, belo cveće, papaja, dragon fruit, ruža, grejp.

Fragaria White Sauvignon Blanc

Ovo vino je kreirano tako da se pije što je moguće prije, mlado, jer tada pokazuje svu raskoš herbalno-voćno-začinskih aroma. Na mirisu prevladava karakteristične herbalno-voćna aroma, dok u okusu dominira miris breskve, ogrozda, kore grejpfruta, kore citrusa, a mogu da se osete i note jabuke, kruške i manga. Ukus ovog sovinjona je blago vegetativan ili blago mineralan.

Fragaria White Tamjanika

Ovo je lagano vino, živih kieslina, elegatntno pitko ako je dobro rashlađeno jer se tek u završnici osjećaju herbalne nijanse. Aftertejst je jako dug, malo meden, i kao da se malo osjeća zova. Vino izraženo raskošnim bukeom izuzetno prijatne arome. Preporuka je da se treba fino rashladiti tamjanika da bi njena letna svežina došla do izražaja. Pri slaganju sa hranom posebno treba voditi računa o  herbalnom okusu Tamjanike koji posebno do izražaja dolazi u završnici.

Postoji li među vašim etiketama neka koja se izdvaja od drugih i na koju ste naročito ponosni i zbog čega? 

S obzirom da smo mi jedna mlada vinarija nagrade koje smo dobili nama jako puno znače i jako smo ponosni na ta priznanja. 

Na „AWC Vienna „International Wine challenge 2021“, u konkurenciji preko 12.000 vina, osvojili smo zlatnu medalju za Fragaria Red limited edition 2019. i zlatnu medalju za Fragaria Red Votaži 2019. I godinu prije, na „AWC Vienna „International Wine challenge 2020“, u konkurenciji od 11.232 vina, 1.510 proizvođača i iz 41 države vinarija Fragaria je osvojila zlatnu medalju za Fragaria Red limited edition 2018, srebrenu medalju za Fragaria White Jagoda 2019, Fragaria White Sauvignon Blanc 2019 i Fragaria Red 2017

Ispreda Saveza Vinara i vinogradara Srbije, između 30 etiketa vina iz Srbije na Sajam EXPO u Dubaji,  išla je i naša Jagoda. To je nešto što smatramo velikim uspjehom

Fragaria White Jagoda je strašan uspjeh, to je autohtona vinska sorta jagoda, koja je postojala kao zaštitni znak oko kuća u Župi. Ova vinska sorta Jagoda se smatra starom, skoro izumrlom sortom koja je na ovo područije stigala iz Francuske, a iz zaborava je vratio vinar Kosta Botunjac. Mi sada smo možda i najviše prepoznati upravo po Jagodi, jer je ona jako specifična i neobična.

Takođe, naša FRAGARIA RED – limited edicion Cuvee Merlot i Cabernet Sauvignon je vrhunsko vinsko ukazanje iz poljane Lukarevina, Župe Aleksandrovačke, jer se to podneblje može pohvaliti kao vrhunsko vino te sorte. 

Šta je po vama presudno za ukus vaših vina – kvalitet grožđa, način proizvodnje ili nešto treće? 

Vino je odraz zemlje na kojoj su naši vinogradi. Ali koliko je važan vinograd, toliko je važan i čovjek, kako se obrađuje vinograd, kako njeguju čokot, podrumar, enolog, tehnolog, tj. kako vinar u podrumu njeguje vino. Znači, da bi ukus naših vina bio maksimalno kvalitetan bitan je i način međusobnog djelovanja svih ovih faktora i tu je ključ našeg uspjeha i time i naših vina. U poljani Lukarevina,  gdje su naši vinogradi i u našoj vinariji Fragaria postoji međusobna usklađenost svih ovih faktora što rezultira da je naše vino visokog kvaliteta. 

U čemu je suština dobrog vina? 

Naše vino je odraz dobrog terroira, a to je zemlja, ljudi, klima. Ako kažemo da dobro vino nastaje u vinogradu, to znači da dobro održavani vinogradi, tlo, ljudi koji rade uz dobre klimatske uslove daju dobro grožđe. 

Tokom godine posvećuje se velika pažnja uzgoju vinove loze u vinogradima Fragaria, jer ono što se u vinogradu ne stvori, ne može se kasnije nadoknaditi.  Umjetnost je odrediti idealan momenat za berbu. Ključan je momenat kada se otkida grožđe sa vinove loze, jer su tada okusi i arome na maksimumu. Tek kada se preseće zrela bobica grožđa otkriva istinu o vinu. Odnosi šećera i kiselina, fenolna zrelost je iznad tehnološke zrelosti. Fermentacija je proces u kojem se šećeri iz grožđa pretvaraju u alkohol. U procesu fermentacije grožđa pojavljuju se razlike koje daju vinu određene karakteristike… 

Koliko pažnje posvećujete marketingu? 

Marketing je svuda oko nas, to podrazumjeva da imamo kvalitetan proizvod, da je cijena u skladu sa kvalitetom proizvoda, da je naše vino dostupno našim kupcima, i naravno da sve to bude promotivno propračeno na što bolji način. Ako tako gledamo marketing, onda smo mi jako posvećeni marketingu. 

Svako Fragaria vino ima svoju priču. Vina Fragaria imaju minimalističke etikete. Ove etikete, su spoj tradicije, ali i jedan hrabar iskorak prema korištenju boce kao medija s kojeg se primarno komunicira s potrošačem. Svaka etiketa ima zaštitni znak Fragaria vina, a to je dizajnerski urađena stara porodična poljska kuća, tipičnog oblika, ruralne arhitekture u koji se nalazio i vinski podrum. Svako naše vino je vino vrhunske kvalitete.

Na kojim su sve tržištima prisutna vaša vina? 

Naša vina su dosta zastupljena na tržištu BiH, Srbije, Austrije, Njemacke. Sada smo upravo imali veliki izvoz za Ameriku. 

Da li su vaši proizvodi predstavljani na nekim sajmovima i izložbama? 

Da, naravno predstavljamo se na nekim sajmovima. Međutim, sada je jako puno sajmova, i na žalkost ne možemo sve sajmove da obilazimo. Uglavnom idemo na sajmove na onim tržištima gdje se nalazimo.

Kakvi su planovi vaše vinarije za budućnost? 

Planova uvijek ima. Planiramo povečati podrum za odležavanje vina. U planu su nam i promotivne aktivnosti, tek smo malo jače od godinu dana na tržištu i  još uvijek nismo dovoljno prepoznati. Moramo dosta raditi na prepoznatljivosti našeg brenda…, planova ima dosta. 

, , , , , , , ,
Takođe pogledajte