Danas Vas upoznajemo sa vinarijom Fragaria koja krasi regiju Tri Morave u Srbiji. Čokoti vinove loze rastu u mjestu Lukarevina kod Aleksandrovca.

U svojoj proizvodnji vinarija ima sledeće etikete: Fragaria red limited edition, Fragaria red Votaži, Fragaria white.

Detaljnije informacije o nastanku, lokaciji i ostalim detaljima možete pročitati u nastavku      

Boutique Vinarija Fragaria je mala, porodična vinarija pokrenuta u 2014. godini. Nalazi se u srcu vinograda, smjestenih u poljani Lukarevina u neposrednoj blizini Aleksandrovca. Vinarija Fragaria je dobila ime po latinskom nazivu za Jagodu – rijetku vinsku autohtonu sortu. Jagoda se smatra starom, gotovo izumrlom sortom koja je na ovo područje stigla iz Francuske, a obnovio je i vratio iz zaborava vinar Kosta Botunjac. Upravo sa ovom gotovo zaboravljenom sortom, započelo je i obnavljanje vinograda koji su u porodici Vujić bili preko 200 godina.

Vina vinarije Fragaria

Fragaria red limited edition

Merlot 70%, Cabernet Sauvignon 30%

Ovo vino se pravi na tradicionalan način i u ograničenim količinama od najboljih grozdova. Cuvee Merlot i Cabernet Sauvignon je vino intenzivne rubin crvene boje, izraženog sortnog mirisa sa notama sitnog bobičastog voća kao što su borovnica, kupina, ribizla, zatim crne čokolade i malo vanilije. Snaznog je tijela sa dobro uklopljenim tonovima voća i hrastovine. U ustima dolazi do savršene ravnoteže, ukroćenih tanina, sačuvane svježine, te intenzivnog i vrlo dugog retro okusa. Opravdano nosi status najboljeg vina vinarije.

Slaganje uz hranu                 

Servirati uz jela od crvenog mesa, bifteke, pršute, tvrde sireve i deserte sa tamnom čokoladom sa 85-90% kakaa.

Detaljni podaci

Crveno vino, temperatura serviranja 16-18°C

Fragaria red Votaži

Merlot, Cabernet Sauvignon

Cuvee Merlot i Cabernet Sauvignon je vino intenzivne rubin crvene boje, izrazenog sortnog mirisa sa notama sitnog bobičastog voća kao što su borovnica, kupina, ribizla, zatim crne čokolade i malo vanilije. Snažnog je tijela sa dobro usklađenim ukusima voća i barrique-a.

Slaganje uz hranu                 

Servirati uz jela od crvenog mesa, bifteke, pršute, tvrde sireve i deserte sa tamnom čokoladom sa 85-90% kakaa.

Detaljni podaci

Crveno vino, temperatura serviranja 16-18°C

Fragaria white

Jagoda

U vinariji Fragaria su posebno ponosni na svoje vino napravljeno iz vlastitih vinograda od autohtone sorte “Jagoda”, pa im shodno tome posvećuju posebnu pažnju. Jagoda je eksplozivno vino, elegantno sa bogatim i harmoničnim voćnim završetkom. Na mirisu preovladavaju karakteristične herbalno-voćne arome. Ona je zaboravljena i tek nedavno obnovljena vinova sorta, od koje se vino pravi u ograničenim količinama od najboljih grozdova.

Slaganje uz hranu                 

Pri slaganju sa hranom posebno treba voditi računa o voćno–herbalnom okusu Jagode, dobro se uklopa uz ribu, piletinu ili ćuretinu sa začinskim biljem, kravljim i kozjim sirevima neutralnijeg tipa, pohovane tikvice, grilovani paradajz ili patlidžan sa parmezanom, grilovane špargle sa limunom, maslinovim uljem i feta sirom, tartom od paradajza sa bosiljkom, dimljenim morskim plodovima, prženim lignjama, dagnjama…

Detaljni podaci

Belo vino, temperatura serviranja 12°C

Informacije o vinariji možete dobiti i putem email-a: fragaria.vino@gmail.com ili ih pozovite telefonom na broj: +381 63 8705 391.

Za novosti iz vinarije pratite njihove naloge na društvenim mrežama i sajt: https://www.instagram.com/fragaria_vino/, https://www.facebook.com/fragaria.vino, https://www.fragaria-wine.com/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte