„Vino je odraz zemlje na kojoj raste, klime u kojoj odrasta, ali i vinara koji ga njeguje“

Priča vinarije Kozlović je priča duga četiri generacije i više od jednog veka, a upravo bogata tradicija, uz stalni napredak i poštovanje prirode, čine temelje filozofije na kojoj se ova vinarija izgrađuje. Odlično iskorišćene specifičnosti terroira i posvećenost vinarstvu, izrodile su kvalitet koji odavno prepoznaju i vinoljupci i vinski stručnjaci, pa su vina Kozlovića ovenčana mnogim prestižnim priznanjima.

Koliko je duga tradicija vinarstva u vašoj porodici? Ko ju je započeo i na koji način se razvijala?

– Priča počinje 1904, s prvom generacijom Kozlovića koja se nastanila u dolini Valle, gdje se i danas obitelj nalazi. Prva generacija započela je skromno: 0,5 hektara i mala obiteljska kuća, a svaka je iduća generacija sačuvala dobiveno, uvećala ga i predala dalje. Sadašnja četvrta generacija (Ginafranco i Antonella te njihovo dvoje djece)  i dalje žive i rade u dolini Valle u kojoj je moderna vinarija otvorila svoja vrata 2012. godine , a nasadi su se proširili na 30 ha, na dvije lokacije – u dolini Valle te na Santa Luciji, jednom od najcjenjenijih vinogradarskih položaja u Istri i Hrvatskoj.

Počeci Gianfranca i Antonelle Kozlović sežu u 90-te kada su obiteljska proizvodnja i tradicija koju je njegovao njegov otac, potaknule Gianfranca da se odvaži i krene nešto drugačijim putem: zajedno s još nekoliko vinara (Matošević, Degrassi), postaje priznat kao jedan od začetnika istarske vinske revolucije. Prvi u Istri uvodi hladnu fermentaciju, a 1993. i 1994. prve su berbe komercijalnoga značaja. No, povijesni trenutak za razvoj Istre kao vinogradarske i vinske regije odigrao se tek nekoliko godina poslije, 1997, kada je Malvazija Kozlović na sajmu Vinovita proglašena najboljim bijelim vinom u Hrvatskoj.

Kakvi su danas kapaciteti vaše vinarije? Kolika je vaša godišnja proizvodnja?

– Naša vinarija godišnje za tržište spremi oko 250 000 butelja. Tako je već izvjestan broj godina. To je odluka obitelji da ne rastemo u kvantiteti nego u kvaliteti. Na tom tragu su i nove etikete – Selekcija Malvazija koja je na Decanteru 2020. dobila ne samo zlatnu medalju nego i platinasto odličje, te najnovija etiketa Santa Lucia Teran koji je na Vinistri 2021. proglašen šampionom u kategoriji odležanih terana, a na tržište će izaći tek za godinu i pol dana.

Koliko odlike podneblja na kojem raste grožđe za vaša vina utiču na pića koja proizvodite?

– Naši vinogradi (Valle i Santa Lucia) smješteni su u sjeverozapadnom dijelu Istre, dovoljno blizu moru da vjetrovi osiguravaju zdravu prozračenost, a dovoljno u unutrašnjosti da koriste prirodnu insolaciju brežuljkastog terena i uživaju pedološke posebnosti zbog kojih Santa Lucia i nosi titulu single vineyarda. Tlo je kombinacija fliša, vapnenačkih stijena i gline, a vjerujući da svaki terroir pogoduje autohtonim sortama, u vinogradima njegujemo istarsku malvaziju, teran te muškat momjanski, a uz njih i internacionalne sorte sauvignon blanc, cabernet sauvignon, merlot. Vino je odraz zemlje na kojoj raste, klime u kojoj odrasta, ali i vinara koji ga njeguje, te podrumarskih postupaka. Ovisno o htijenju da se dobije svježe ili odležano vino, vino za kontemplativno uživanje i kolekcionare ili pak užitno, krasno, gastronomski pričljivo vino, primjenjuju se i odgovarajući postupci. Sve ih ujedinjuje ručna berba koja se vrši u svim vinogradima, te selekcija grožđa u vinogradu i potom na selekcijskom stolu.

Koja vina proizvodite?

– Vinarija Kozlović proizvodi vina autohtonog istarskog sortimenta, malvazije, terana i muškata momjanskog te nekoliko blendova. Svježa Malvazija koja se vinificira u inoxu je best-seller vinarije. Njezina sestra koja odležava u barrique bačvama – Santa Lucia Malvazija, perjanica je vinarije koja u liniji Santa Lucia još  gostima nudi bordošku kupažu Santa Lucia Noir, te Santa Lucia Malvaziju po mojen. Muškat momjanski vinificira se u dvije varijante – kao poluskatko desertno vino i kao čisti nektar dobiven prosušivanjem bobica muškata momjanskog.

Kakve su specifičnosti istarskih vina? Šta vina koja proizvodite razlikuje razlikuje od drugih? 

– Kako bismo što bolje prikazali odraz mikroklimatskih i položajnih kvalitativnih različitosti s drugim vinogradarskim položajima odlučujemo se njegovati u vinogradima autohtone istarske sorte: Malvaziju Istarsku, Muškat momjanski i Teran. U vinifikacijama idemo od svježih, voćnih i laganih vina, pa sve do odležavanja u barrique bačvicama ili dužeg dozrijevanja na čokotu. Radimo i na zoniranju, utvrđivanju kvalitativnih prednosti mikroklimatskih položaja koji posebno ističu različitost i kvalitetu Istarskog poluotoka i njegovih posebno i brižno istaknutih i analitički dokazanih kvalitativnih prednosti pojedinih položaja.

Imate li ličnog favorita među vinima koja proizvodite i zbog čega?

– To je kao da pitate roditelja koje mu je dijete najdraže. Nemoguće je odgovoriti, jer svako je vino autorski proizvod za koji se jamči obiteljskim imenom. Stoga se može samo govoriti o prilici za ispijanje ili stilistici odnosno sorti, a nikako o favoritima. Volimo njegovati našu djecu /naša vina/ kako bi kroz godine našim edukacijama i ona sama postala još bolja. Najbitnije je i najzahvalnije kada to i naši potrošači i vjerni pratitelji prepoznaju, to nas čini izuzetno sretnim i time potvrđujemo da su toliki napor i trud zaista  vrijedni.

Šta je presudno za ukus vaših vina – kvalitet grožđa, način proizvodnje ili nešto treće?

– Vino je rezultat terroira, a u terroir ubrajamo čovjeka, zemlju/tlo te klimatske uvjete. Kad kažemo čovjek mislimo na čovjeka vinogradara i čovjeka podrumara. U tom srazu nastaje vino, pri čemu je jedno premisa – kvaliteta grožđa. Bez dobroga grožđa nema dobroga vina, a bez kvalitetnog učitelja nema ni valjanog studenta.  

Koliko je za vaš proizvod bitan dizajn?

– Dizajn je bitan za svaki proizvod, reklo bi se sve više i više,… jer je viđenost, vidljivost i izloženost proizvoda zbog društvenih mreža veća no ranije. U dizajnu se vinarija Kozlović povodi za pravilom da etiketa mora komunicirati sadržaj.

Gde se sve i nakoji način distribuiraju vaša vina?

– Vina su dostupna putem distsributerske mreže a popis distributera dostupan je na stranici https://www.kozlovic.hr/kontakt#prodajna_mjesta_svijet. Osim kroz distributere, vina su u maloprodaji dostupna i u vinotekama te kroz web obrazac https://www.kozlovic.hr/vina/fine-wines-delivered-to-your-doors.

Šta su najveća priznanja kvaliteta vašim vinima? Kako stručnjaci ocenjuju njihov kvalitet?

– Tijekom godina vina vinarije Kozlović dobila su mnoga priznanja: Santa Lucia Malvazija berba 2001. proglašena je godine 2011. najboljim bijelim vinom svijeta na natjecanju The Library Collection. Na IWC-u Santa Lucia Malvazija berba 2008. dobiva zlato, a na Decanteru 2020. Selekcija Malvazija 2017. uz zlato dobiva i prestižno platinasto odličje. Upravo ovih dana Santa Lucia Malvazija 2018. ocijenjena je od strane renomiranog Falstaffa s visoka 94 boda.

Šta je po vašem mišljenju tajna dobrog vina?

– S vinom je kao i sa hranom: de gustibus non est disputandum, stoga dobrim vinom smatramo ono vino koje nam progovara, u kojem uživamo.

Gde vidite vašu vinariju za pet godina?

– Kao i do sada, vinarija Kozlović će stajati iza svakog svog vina obiteljskim imenom koje kroz  četiri generacije njeguju iste vrijednosti obitelji, marljivog rada, poštivanja prirode i sortimenta te napredovanja u znanju u podrumu.

Foto: Privatna arhiva vinarije Kozlović

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte