Kozlovic vinarija

Predstavljamo Vam Vinariju Kozlović koja se nalazi u Hrvatskoj u Istri. Zasadi vinove loze se nalaze u mjestu Momjan, Buje.

U standardnoj ponudi vinarija ima sledeća vina: SELEKCIJA MALVAZIJA, Violetta 2019, SANTA LUCIA, SANTA LUCIA NOIR, VALLE, Malvazija, Teran, Muškat momjanski, Akacia, Svinjon, Muškat momjanski 2019, Muškat Ruža, MEDITERAN, SORBUS.

Poslovno ime ove vinarije je VINARIJA KOZLOVIĆ.

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila: info@kozlovic.hr ili telefonski na broj: 052/779-177.

Osim putem email-a i telefona, možete kontaktirati vinariju na sajtu: https://www.kozlovic.hr/kontakt.

Detaljnije informacije o nastanku, lokaciji i ostalim detaljima možete pročitati u nastavku

Vinogradi – posjed Valle ispod vinarije i nasadi na jednoj od ponajboljih vinogradarskih zona, Santa Luciji – njeguju se i povećavaju iz generacije u generaciju, a vinograd, vinarija i obitelj čine nerazdvojnu cjelinu.

Priča počinje 1904. godine u Valli, dolini koju presijeca potok Argilla, gdje je obitelj imala svega nekoliko hektara, a i danas se na istom tom mjestu živi tik uz vinograde i zajedno s njima.

U našim vinogradima uzgajamo autohtone istarske sorte – malvaziju, muškat momjanski, muškat ružu i teran, te internacionalne sorte sauvignon blanc, cabernet sauvignon i merlot.

Berba u našim vinogradima obavlja se ručno, a na prvom je mjestu kvaliteta za koju jamčimo našim obiteljskim imenom.

Vina Vinarije Kozlović

SELEKCIJA MALVAZIJA

Malvazija Istarska

Malvazija Selekcija je novo vino, a berba 2017 mu je druga berba. Stilski, radi se o vinu koje stoji između svježe Malvazije i odležane Santa Lucia Malvazije, kojoj je i nešto bliže premda na tržište dolazi oko godinu dana kasnije od svježe Kozlović Malvazije. Radi se o vinu koje ima jače izraženu pravocrtnost, koncentriranije je i intenzivnijeg fokusa od klasične Malvazije. Resi ga blijeda do umjereno duboka zlatna nijansa. Na nosu cvjetno, s marelicama koje su malčice stidljive ali definitivno iskazuju sortni karakter malvazije. Na nepcu je suho, umjerenog tijela i svježine kojoj su fino kontrastirani blago uljnata tekstura i slankast okus. Samo vrlo iskusno nepce osjetiti će dodir drveta koje je izvrsno balansirano. Ako smo kazali da je na nosu malo stidljiva, u ustima se rascvjetava u divan buket. To samo pokazuje kako izgleda zrela i kompleksna malvazija istarska s umjerenom gradacijom alkohola. Zaključno, Malvazija Selekcija je vino koje je zamišljeno da ugađa i sljubljuje se s hranom.

Slaganje uz hranu                 

Preporučuje se uz ribu s grilla, školjke, škampe, pečenu piletinu, tjesteninu s tartufima…

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13%

Violetta 2019

80% Merlot, 20% Teran

Violetta 2019 odlikuje se umjerno dubokom bojom lososa. Umjerenog je intenziteta na nosu, sa svježim i razigranim aromama višanja, malina i grejpa, te nešto proljetnih jabuka i limuna u pozadini. Jednom riječju, vino s obiljem razigrane svježine u boci. Na nepcu suho, umjerenog tijela i dobro balansiranih kiselina. U okusu dobra trajnost voćnosti i sukladno aromatskom profilu, s nešto dodatnih slojeva. Kako se stilski nalazi između pitkog rosea i pravocrtnog vina, Violetta je prikladna za opuštajuće i neobavezno uživanje, ali i kao ozbiljan kandidat za sljubljivanje s hranom.

Slaganje uz hranu                 

Kako dobro pokriva paletu okusa, može ju se služiti kao aperitivno vino za opuštajuć užitak, ali i uz obrok, i to od početka do kraja, uključujući i glavna jela. U svakom slučaju izvrsno ljetno vino.

Detaljni podaci

Rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 6-8°C, procenat alkohola 12%

SANTA LUCIA

Malvazija Istarska

Santa Lucia bijela je 100% malvazija istarska s pozicije Santa Lucia (single vineyard. Ako je naša svježa Malvazija naša perjanica za najširi broj ljubitelja vina, onda je Santa Lucia Malvazija vino kojim želimo pokazati sav potencijal koja ova sorta, naše istarsko blago, može dati u svojoj veličini I ljepoti. Riječ je zapravo o vinu koje može odležavati makar desetljeće. Berba 2016 donosi promjenu u stilu, preciznije, ovdje smo stremili svježijem i pravocrtnijem izričaju nego u berbi 2015. Boja je svijetla, blijedo zlatna. Prilično izražajno na nosu, ipak još uvijek mlado s krasno isprepletenim dodirom zrelih i sušenih marelica, limete te grejpa. U ustima suho, umjerenog tijela s isto tako umjerenom svježinom. Posjeduje i voćnost I slanost, koje se sjedinjuju u dugačkom aftertaste-u. Posebno je intrigantna svojevrsna napetost, osjet živoga vina koje se dobro spreže s okusnim pupoljcima I stalno zaokuplja čula otkrivanjem novih okusa.

Slaganje uz hranu                 

Dobro prati ribu s kremastim umacima, jakobske kapice s grilla, rižoto od gljiva, tjestenine s bogatim umacima te mnoga mnoga topla jela.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12°C, procenat alkohola 14%

SANTA LUCIA NOIR

50 % Merlot, 30 % Cabernet Sauvignon, 20% Teran

Santa Lucia Noir svojevrstan je “superistrian” proizveden od lokalne sorte teran te internacionalnih sorti merlot i cabernet sauvignon, što se pokazuje kao formula za uspjeh. Svo grožđe dolazi s položaja Santa Lucia, a berba je ručna. Boja je vina duboka i rubinski crvena, što je i očekivano kad se radi o blendu caberneta i terana. Na nosu intenzivna i moćna, s puno zrelosti crvenog i crnog bobičastog voća iz tople klime, ali nikako prezrelog ili ukuhanog. Začinjeno, s daškom prečenih zrna kave, drveta i sladića. Na nepcu suho s dobrim kiselinama, punoga tijela i užitne satenske tekstura, te obilatim i zrelim taninima. Intenzivno i moćno vino, mnogoslojno i posve ravnopravno s bordoškim blendovima. Vrlo znalački kreirano vino i profinjeno. Čini se da je berba 2015 napravila opet korak naprijed u odnosu na prethodnu berbu.

Slaganje uz hranu                 

Bez imalo dvojbe sljubiti uz odrezak od crvenog mesa, divljač ili zrele tvrde sireve.

Detaljni podaci

Crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 18°C, procenat alkohola 15,2%

VALLE

80% Malvazija Istarska, 20% Sauvignon Blanc

Valle je blend malvazije istarske i sauvignon blanca kojem ovo prvo daje tijelo i teksturu, a potonje vertikalnost, svježinu i aromatsku kompleksnost. Valle 2019 je blijedo zlatne boje. Na nosu otvoreno, živahno i mlado, s obiljem arome zelenih paprika i bazge te malim udjelom zreloga grejpa, marelice, papaje i manga. Uglavnom, aromatikom dominiraju note sauvignon blanca u odnosu na malvaziju. Na nepcu posve spremno za uživanje, otvoreno. Sasvim suho, nježnog do srednjeg tijela, s fino uravnoteženim kiselinama i ugodnim završetkom okusa limuna. Jednostavno rečeno, vrlo lijepo aperitivno vino ili vino za uživanje na čašu.

Slaganje uz hranu                 

Sve salate, povrća, rižoto sa šparogama, te varijacije hladnih jela uključujući morske plodove

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12,5%

Malvazija

Malvazija Istarska

Boja je nježno zlatna. Na nosu se nježnost potvrđuje. Obilje zreloga žutoga voća, zrelih marelica i blaga naznaka tropskoga voća. Suho na nepcu, s umjerenom svježinom i osrednjim tijelom, a ćuti se i dodir slanosti. Voćni je karakter u ustima daleko bogatiji nego na nosu, sa slojevima suhog mediteranskog bilja i začina. Berba 2019 ne razlikuje se znatno od prethodne koja je upravo u ustima potvrđivala svoju izuzetnost. Iako je ovo prva u nizu malvazija koje vinarija nudi na tržištu, u njoj je vrlo izražen karakter sorte te lepeza mirisa. Na završetku vrlo ugodno s blagim i postupnim isčezavanjem.

Slaganje uz hranu                 

Rižoto sa škampima ili kozicama, rižoto s gljivama, bijela riba i riba s kamena, ali i teksturom bogatija riba poput lososa. Školjke poput jakobskih kapica, tjestenine s mesom ili morskim plodovima, piletina s kremastim umakom, povrće na grillu, istarski fuži s laganijim umacima, bijela mesa.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13%

Teran

Teran

Duboka ljubičasta boja. Intenzivan nos s puno zrelih crnih višanja, suhih šljiva i tamne čokolade, čime govori u prilog potpunoj zrelosti grožđa od kojeg je proizvedeno. Malo dima i dodir hrasta kako bi se dotjerala kompleksnost. Suho na nepcu i umjereno moćnog tijela s dobrim taninskim zagrizom, izražajnom svježinom i puno tamnoga voća s naznakom džema. Stilski drugačije od berbe 2017 koja je bila jednosmjernija I voćnija, berba 2018 pokazuje više snage I zrelosti s možda malčice jačim dodirom drveta. Valja mu ostaviti vremena da se otvori u čaši prije ispijanja.

Slaganje uz hranu                 

Teran je izvrstan pratitelj mesu s roštilja, tvrdim i mekim sirevima čak i plavoj ribi jer su tanini dobro balansirani. Zbog specifičnog stila u berbi 2018 može pratiti odista cijeli obrok u većini slučajeva.

Detaljni podaci

Crno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16°C, procenat alkohola 13%

Muškat momjanski

Muškat momjanski

Blijede limunske boje sa zlatnim odsjajem. Na nosu izražajno, ali ne previše intenzivno, već baš ugodno i pozivajuće za novi gutljaj. Arome muškatnog grožđa su živahne I osvježavajuće, s naznakama breskvi i ananasa, te malo začina. U ustima umjereno slatko s dobrim omjerom svježine koja dolazi kako od finih kiselina, tako i od ugljikovog dioksida koji je ostao nakon fermentacije. Lakoga tijela, s bogatim okusom i dugim muškatno-začinskim završetkom, ovo vrlo čisto, pravocrtno i dobro definirano vino odiše karakterom i dubinom.

Slaganje uz hranu                 

Najbolje ga je piti na kraju obroka, samostalno. Može dobro pratiti salate od breskvi i ostalog sočnog žutog voća ili pak sladolede.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 8°C, procenat alkohola 12,5%

Akacia

Malvazija Istarska

Tamno žute boje s brojnim nijansama zlatne. Vrlo intenzivna mirisa u kojem se začinski tonovi anisa isprepliću s atraktivnim cvjetnim primjesama bagremova cvijeta, potom aromama svježih jabuka i zrelih krušaka, te slatkastim tonovima marelice. Vino svakako servirati na nešto višoj temperaturi od uobičajene, kada se raskošne arome najvelikodušnije nude. Okus je iznimno pun i snažan, no zbog vrlo visokog ekstrakta te intenzivne mineralnosti vrlo lijepo nosi svoje tijelo. Bez trunke masnoće ili putrastosti. Mineralnost je, kao i kod mnogih drugih naših vina, najvažnija komponenta okusa. Nosi svježinu početka, te daje dužinu trajanja sredini i završetku. Pri završetku se pojavljuje atraktivna slast koja se potom proteže kroz retrookus što traje punu minutu po ispijanju.

Slaganje uz hranu                 

Teleća koljenica, rižoti sa teletinom, bijela mesa na umacima s bijelim lukom, jače tjestenine (ali ne sa crvenim umacima), pečena riba sa krumpirima i ružmarinom.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 12-13°C, procenat alkohola 15,3%

Svinjon

Sauvignon Blanc

Boja Svinjona 2019 je blijedo limunska s odsjajima zelene. Na nosu mlado, prilično intenzivno s lepezom voćnih i sočnih mirisa u rasponu od lubenice preko marelica sve do blago vegetalnih podtonova ogrozda i listova rajčice. Na nepcu ostavlja off-dry dojam, s kiselinama na nižoj strani spektra, premda mu nikako ne manjka svježine, uglavnom zahvaljujući nježnim mjehurićima CO2 koji ugodno bockaju. Vino krasi lijepa tekstura srednjega tijela, koje se dobro poigrava svježinom sauvignon blanca i snagom malvazije, dviju sorti koje su otac i majka ovoga vina. Završetak vina je ugodan i umjerenog trajanja.

Slaganje uz hranu                 

Kako je riječ o vinu značajnog tijela i umjereno intenzivnog karaktera, dobro će pratiti ribu s roštilja, tjestenine i njoke.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 13,5%

Muškat momjanski 2019

Muškat momjanski

Limunske, živahne boje. Mlado na nosu ali izražajno premda ne iskače iz čače već radije ponosno pokazuje čistu sortnost muškatnih nota. Breskve, grejp i kora naranče, arome su koje čine fino zajedništvo s dominantnim muškatnim mirisom. Na nepcu potpuno suho s kiselinama višega spektra, ali tijelom lako. Ipak, nikako tu lakoću ne treba brkati s lakoćom u voćnosti, dapače! Na nepcu vino ima finu trajnost, a završetak mu je umjereno dug, čist i pravocrtan. Kako je riječ o krasnom, užitnom vinu, boca Muškata suhog može se s lakoćom ispijati u najrazličitijim okolnostima.

Slaganje uz hranu                 

fino prati ribu, osobito plavu, te salate, a tijekom ljeta na terasama barova i restorana pravo je vino za uživanje. Dobro će pratiit i ne prezačinjenju azijsku kuhinju, konkretno jela s curryjem.

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10-12°C, procenat alkohola 12,5%

Muškat Ruža

Muškat Ruža

Boja je blijedo rubinski crvena. Na nosu aromatično, prilično intezivno i živo, s cvjetnim i primarnim aromama koje nadopunjuju arome malog bobičastog voća poput maline i jagode. Iako je alkohol 13%, u ustima je živahno i prozračno, s umjerenim kiselinama, finom svježinom i mediteranskom toplinom. Trajanje je dobro s finim voćnim i cvjetnim aftertaste-om. Užitno i prijateljsko vino.

Slaganje uz hranu                 

Kušajte s voćnim salatama ili sladoledima na bazi voća. Ima dovoljno čvrstoće pratiti i voćne kolače.

Detaljni podaci

Rose vino, pakiranje 500ml, temperatura serviranja 8°C, procenat alkohola 13%

MEDITERAN

Teran

Njegovo je ime igra dviju riječi: “med” i “teran” od kojih je vino sačinjeno, a ujedno je to i aluzija na Mediteran čiji je dio jadranska obala koja obrubljuje Istru. Na nosu, vino je prilično izražajne arome u kojoj prepoznajemo divlje bilje, suho crno voće, sladić i dakako med, koji je blag i fino integriran. Ugodne je slatkoće u ustima, te srednjeg do punog tijela. Alkohol je niži nego u prethodnoj berbi, a tanini su niski dok je svježina umjerena do visoka. Dobrodošla je i blaga gorkastost u stilu pelinkovca. Med je u ustima izraženiji nego na nosu, a podsjeća na medenjake, ostavljajući dugačko trajanje. Sve u svemu, prilično divlje, kao i sam teran ali dobro ukroćeno i harmonizirano dodatkom meda.

Slaganje uz hranu                 

Zbog slatkoće, gorkastog okusa i karakteristika srodnih crnom voću, dobro prati čokoladne deserte ili voćne salate na bazi borovnica, gorkih višanja i ostalog crnog voća.

Detaljni podaci

Crno vino, pakiranje 500ml, temperatura serviranja 8°C, procenat alkohola 16%

SORBUS

Muškat momjanski

Bistre i duboke žuto zlatne boje. Ugodna i vrlo intenzivna muškatna mirisa u kojem se atraktivne cvjetne note bijelog i žutog cvijeća isprepliću s kandiranim citrusima, bijelom čokoladom, pitom od jabuka, koricom naranče i suhim marelicama. U ustima je izrazito slatkog okusa, međutim, istovremeno je blago pikantan te nešto naglašenijih kiselina što intenzivnoj slatkoći daje jako lijep balans, trajanje i stanovitu kompleksnost. S dodatnim otvaranjem dolaze do izražaja i note livadnog meda te svojevrsna prašnjavost što podsjeća na pelud. Botritični tragovi s ugodnim gorkastim elementima su završni začin koji se spomenutom kompleksu još pridodaje na retrookusu. Vino je već sada u vrhunskoj kondiciji, no njegovo najljepše izdanje doći će tek kroz koju godinu, po pojavi tercijarnih nota.

Slaganje uz hranu                 

Srednje tvrdi dimljeni kravlji sirevi, sirevi s plijesni, tvrdi ovčji sirevi, creme brulee, rožata, lisnato tijesto, sladoled, suhi keksi, orašasto voće

Detaljni podaci

Belo vino, pakiranje 500ml, temperatura serviranja 8°C, procenat alkohola 15%

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte