„Vino nam je u genima“

Za dobro vino, potrebno je da se spoje četiri stvari: čovek, sorta, tlo i klima, kaže Josip Brkić iz Vina Brkić, prve savremene privatne vinarije u BiH. Čini se da je ovoj vinariji pošlo za rukom da izvede ovu dobitnu formulu, pa tako ovde upotrebom različitih tehnologija, ali uz jednaku predanost i posvećenost, nastaju pića koja osvajaju vinoljupce u regionu, ali i u Americi, Francuskoj, Danskoj, Švedskoj…  

Recite nam nešto o istoriji vaše vinarije? 

– Prvo da Vam se zahvalimo na interesu za vina i vinarstvo u našoj zemlji. Naša vinarija službeno postoji od 1979. godine kao prva suvremena privatna vinarija u BiH. A vjerujemo da su se naši predci kao i svi ljudi iz našeg Brotnja, bavili vinarstvom i stoljećima ranije.

Kakvi su danas kapaciteti vaše vinarije, koliko vina proizvodite godišnje?

– Ukupni kapaciteti naše vinarije su oko 50.000 litara, a godišnja proizvodnja je 15 do 20.000 litara.

Odakle dolazi grožđe za vaša vina? Koliko odlike podneblja utiču na pića koja proizvodite? 

– Grožđe za naša vina dolazi iz organskog uzgoja u našim vinogradima koji se nalaze na nekoliko lokaliteta a sve u krugu 2 km od vinarije. Za sada nemamo dovoljno grožđa za sve naše potrebe tako da dio kupimo od naših partnera, susjeda  iz Čitluka koji proizvode grožđe.

Podneblje jako utiče na buduće vino, jer mikrolokaliteti su toliko različiti da imate u istom vinogradu pri vrhu i pri dnu različito grožđe. Zbog toga, svo naše grožđe mora biti uzgojeno što bliže našoj vinariji, što zbog terroira, što zbog kratkoće vremena od berbe do prerade.

Koja vina proizvodite?

– Standardno proizvodimo svake godine 4 vina, Žilavka,Greda, Plava Greda, Mjesečar. A periodično, vezano za dobre ili loše berbe, imamo i crveni Mjesečar, Grečicu (rose), Limousinu… Uglavnom,eksperimentiramo sa sortama, igramo se, nikada ne znamo šta će novo ispasti. 🙂

Šta karakteriše vinski region kom vaša vinarija pripada?

– Naš širi vinski region jest Mostarsko vinogorje u koje spada skoro cijela Hercegovina (istočna i zapadna). Naš uži region jest Broćansko vinogorje(općina Čitluk), koje je samo po sebi srce vinogradarstva i vinarstva u BiH. Sama činjenica da se tu nalazi gotovo 50% svih nasada vinograda u BiH dovoljno govori. Druga karakteristika Broćanskog vinogorja jest činjenica da u koju god kuću dođete, svi imaju vinograd i mali podrum. Znači, vino je u genima.

Koje od vaših vina biste naročito preporučili i zbog čega?

– Nije jednostavan odgovor. Svako vino zaslužuje preporuku, ovisno kakva je prigoda, koja se hrana namjerava služiti, zbog sljubljivanja, da li je ljeto, zima, dan, noć… puno je faktora. Obično, kada znamo te detalje, damo i preporuku za neko od naših vina.

Po čemu se vaša vina razlikuju od konkurencije?

– Iskreno, niti jednu vinariju ne smatram konkurencijom. Svaka je na svoj način drugačija i proizvodi vina koja su drugačija od drugih.

Naša vinarija se možda razlikuje od drugih po tome što smo mala, boutique, obiteljska vinarija. Proizvodimo male količine vina na svoj način, koristeći neke tehnologije koje nisu bile poznate kod nas dok ih mi nismo počeli koristiti. Npr. prvo „sur lie“ vino, našu Gredu smo proizveli 2004. godine, prvi smo ušli u priču sa organskom i biodinamičkom proizvodnjom, to je naš Mjesečar, 2007. godine. Zatim naša Plava Greda, pa crveni Mjesečar, pa Limousina bijela i crna, puno bi nam trebalo vremena da sve navedemo. 🙂

 Koliki je utjecaj samog grožđa a koliki tehnologije proizvodnje na kvalitetu vina? Šta je od ova dva značajnije?  

– Definitivno, vinograd i grožđe su na prvom mjestu. Bez toga nema dobrog vina. Nakon toga tehnologije mogu dati svoj potpis, zatim vinar osobno, šta želi od vina itd, itd.

Koliko pažnje posvećujete marketingu?

– Mislim da posvećujemo dovoljno za našu veličinu. Aktivni smo na FB, Instagramu… ali doziramo objave, da ne budemo agresivni i dosadni.

Na kojim su sve tržištima prisutna vaša vina?

– Osim domaćeg BH tržišta, najviše izvozimo u USA, nekih 40% količina, zatim Francuska(Bordo), Danska, Švedska, Švicarska, i naravno susjedne Hrvatska i Srbija. Nadam se da nisam nekog zaboravio. 🙂

Da li su vaši proizvodi predstavljani na nekim sajmovima i izložbama?

– S vremena na vrijeme idemo na neke festivale, gdje ocijenimo ima li smisla nastupiti ili ne. Naravno, ne podcjenjujemo nijedan sajam ili festival ali nije sve za svakoga. Mi kao mala vinarija nemamo što tražiti na velikim sajmovima, to je priča za velike vinarije. Ali mali, inovativni, drugačiji festivali, tu idemo.

U čemu je suština dobrog vina?

– Suština je kada se spoje 4 stvari. Čovjek, sorta, tlo i klima. Ako uspijete složiti tu kombinaciju, imate dobro vino.

Kakvi su planovi vaše vinarije za budućnost?

– Planovi su da nudimo dobra vina. Da imamo mjeru, da znamo gdje smo i što smo. Da kvaliteta bude na prvom mjestu. Mislim da ćemo količinski ostati otprilike gdje jesmo, trebamo još zaokružiti priču sa našim vinogradima, da imamo dovoljno za svoje potrebe.

I da nam Bog da mira i zdravlja.Živjeli!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte